Becurile clasice (incandescente) au fost eliminate treptat de pe piață, în perioada 2009-2012, făcând loc becurilor economice. Deși, comparativ cu becurile incandescente, cele economice sunt mai costisitoare, acestea prezintă o durată mai mare de viață și pot contribui la o factură mai mică de energie electrică.
Dar cum știi ce becuri economice să cumperi? Fie că îți dorești să reduci consumul de energie electrică, să sprijini mediul înconjurător sau îți dorești pur și simplu ca becurile să aibă o durată mai lungă de viață, ți-am pregătit o listă de avantaje și dezavantaje ale becurilor economice.
Becurile cu halogen
Modul de funcționare a becurilor cu halogen este asemănător bulbilor clasici cu filament, însă produc o lumină cu 20% mai puternică, iar durata de viață a filamentului este mai lungă. De asemenea, conținutul de gaz și elementele de halogen le permite să funcționeze și la temperaturi de peste 250°C.
Deși becul cu halogen este un bec economic ieftin, fiind doar o versiune mai îmbunătățită a becurilor clasice cu incandescență, consumul său de energie electrică este cu puțin mai mic decât predecesorul lui, însă cu mult mai mare decât becul fluorescent și LED. Ceea ce diferențiază becul cu halogen de cel clasic este faptul că primul poate atinge o temperatură mult mai mare, fără a exista pericolul de a se arde, iar durata sa de viață este în medie de 2.000 de ore.
Așadar, printre avantajele becurilor cu halogen se numără faptul că acestea sunt becuri economice cu lumină caldă, relaxantă, care produc lumină cu o intensitate mai mare și nu deranjează ochiul. Printre dezavantajele lor se numără însă consumul mare de energie electrică, trebuie evitată amplasarea lor în apropierea surselor inflamabile, iar fragilitatea lor necesită o manipulare cu grijă.
Becurile fluorescente
Becurile fluorescente compacte (CFL) sunt asemănătoare din punct de vedere al principiului de funcționare cu neonul, diferența constând în dimensiunea becului și ale circuitelor electronice mici. Denumite și becuri economice compacte, acestea conțin vapori de mercur în care se produce o descărcare electrică, producând astfel raze ultraviolete. Acest tip de bec prezintă un consum redus de energie, și pot fi găsite în varianta clasică, spiralată sau tub.
Avantajele acestui tip de bec sunt atât consumul de energie redus, cât și durata de viață mai mare față de cea a becurilor incandescente și cu halogen. Printre dezavantajele becurilor fluorescente se numără dimensiunea mai mare față de becul clasic, aprinderea lentă și durata mare până acestea ating luminozitatea maximă, lucru ce poate provoca disconfort. Un alt dezavantaj este faptul că printre materialele pe care acesta le conține se află și mercurul, ceea ce face reciclarea lor mult mai dificilă.
Becurile LED
Becurile LED sunt produse eco-friendly, a căror tehnologie poate ajuta la reducerea consumului de energie electrică până la 90%. Ele au nevoie de mult mai puțină energie decât cele incandescente sau fluorescente. Spre exemplu, becurile economice cu LED au un consum de energie de până la 6 ori mai mic, iar costurile finale sunt de până la 4 ori mai mici, la aceeași cantitate de lumină. Totodată, acest tip de bec îți poate oferi ce tip de lumină îți dorești: caldă, rece, sau lumină albă, puternică, foarte asemănătoare cu cea naturală. De asemnea, deși sunt concepute pentru o alimentare la 230V, există și becuri LED de 12V pentru care ai nevoie de o sursă de alimentare sau un transformator (mai ales în cazul spoturilor LED sau modelelor mici).
Printre avantajele becurilor LED se numără durata de viață mai lungă de 10 ani, această durată fiind specificată într-un interval de 50.000 – 100.000 de ore, și reduc totodată consumul de energie electrică. Un alt avantaj al becurilor cu LED o constituie rezistența la șocuri și deteriorări, așadar nu este sensibil la aprinderi și stingeri dese sau la iluminat de scurtă durată. Totodată, spre deosebire de becul fluorescent, un bec LED luminează la puterea maximă imediat după aprindere, așadar nu face o trecere lentă către luminozitate maximă. De asemenea, becurile LED sunt ecologice și nu conțin substanțe toxice, așadar pot fi reciclate cu ușurință.
Becurile LED au, totuși, și dezavantaje. Unul dintre ele este prețul mai mare, însă uitându-ne atât la durata lor de viață, cât și la consumul redus de energie electrică, poate fi justificat. De asemenea, un alt dezavantaj îl reprezintă lumina unidirecțională pe care acestea o emit, însă există posibilitatea de achiziționare a unui model de bec LED cu lentile sau poți lua în considerare un sistem de iluminat cu mai multe becuri, astfel încât să dispersezi lumina.
Indiferent de nevoile și preferințele tale, vei găsi pe piață becurile economice cele mai potrivite pentru tine. Poți alege în funcție de tipul de lumină (caldă, rece sau naturală), după intensitate sau numărul de watti. Iar cel mai mare avantaj este faptul că această simplă schimbare îți poate reduce considerabil consumul de energie electrică și, implicit, factura la curent.
Dacă te interesează să afli cum poți economisi energie electrică, găsești mai multe sfaturi în acest articol: Cum să faci economie la energie?
Surse:
- Becurile incandescente vs becurile economice
- Cum alegi un bec potrivit
- Becurile cu LED – avantaje și dezavantaje față de cele clasice
- Tipuri de becuri: descopera toate tipurile de becuri existente, avantaje si dezavantajele si ce sa alegi pentru a economisi energia electrica
- Becuri incandescente VS Becuri Economice VS Becuri LED