În contextul liberalizării pieței de energie electrică, furnizorii de energie electrică se întrec în oferte, în speranța atragerii unui număr cât mai mare de clienți. Ofertele sunt diversificate, astfel ca fiecare client să o poată găsi pe cea care i se potrivește cel mai bine nevoilor sale de consum.
Una dintre noutățile din oferte se referă la readucerea în atenția clienților a tarifelor diferențiate pe zone (intervale, paliere) orare de consum. Practic, prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile ci diferă în funcție de intervalul orar în care este consumată.
Prin aceste tarife clientul este stimulat să-și „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit și prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel și prețul.
De asemenea, sunt situații în care un tarif diferențiat se potrivește în mod natural, de exemplu în cazul unei case de vacanță, cu consum aproape zero în timpul săptămânii, dar folosită pe perioada weekend-ului.
Uzual, sunt doua tipuri de tarife diferențiate:
Pe două zone orare (zonă de zi și zonă de noapte):
- zone de zi: de luni până vineri, între orele 7.00-22.00;
- zone de noapte: de luni până vineri, între orele 22.00-7.00 și în weekend, de vineri de la ora 22.00 până luni la ora 7.00;
Prețul energiei este mai mic pe zona de noapte față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi.
Pe trei zone orare (zone de vârf, gol, normală):
Sezon | Zonă de vârf | Zonă de gol | Zonă normală |
Vară (1 aprilie – 30 septembrie) | 8.00-9.00 | 00.00-8.00; 21.00-00.00; și de vineri ora 21.00 până luni ora 8.00; | 9.00-21.00 |
Iarnă (1 octombrie – 31 martie) | 8.00-10.00 19.00-22.00 | 00.00-8.00; 22.00-00.00; și de vineri ora 22.00 până luni ora 8.00; | 10.00-19.00 |
Prețul energiei este mai mic pe zona de gol față de un tarif nediferențiat, similar pe zona normală și mai mare pe zona de vârf.
Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare care să poată înregistra consumul de energie pe fiecare dintre zone orare. La solicitarea unui tarif diferențiat, dacă nu ai montat un contor corespunzător, în general de tip SMART, distribuitorul din zona ta îți va monta gratuit unul.
Pentru ca prin alegerea unui tarif diferențiat pe zone orare să poți face economii importante la factura de energie față de un tarif nediferențiat, în cazul aceluiași consum, este necesar ca cel puțin 60% din consum să fie realizat în zonele de noapte sau de gol, în funcție de tariful ales.
Consumul de energie este caracteristic unei anumite dotări electrocasnice și a unui anumit grad de folosire a acesteia, de asemenea poate avea și o evoluție sezonieră. Interesul fiecărui consumator este să îl reducă la minim realizabil, cu asigurarea confortului dorit.
Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia.
Distribuția consumului pe perioada unei zile este la îndemâna noastră și putem relativ ușor să mutăm o parte importantă a acestuia în zonele cu prețuri mici (zonele de noapte sau de gol).
În continuare îți prezentam câteva sfaturi în acest sens:
- Dacă utilizezi pentru alimentarea cu apă soluția cu hidrofor, poți programa funcționarea acestuia în zonele de noapte/gol, apa este stocată într-un rezervor și o utilizezi ulterior gravitațional sau cu consum energetic mai redus.
- Dacă pentru prepararea apei calde folosești energie electrică, poți programa boilerul cu acumulare să prepare apa caldă noaptea, asigurând disponibilul pentru consumul de peste zi.
- Programarea funcționării unor electrocasnice în zonele cu preț mic (mașină de spălat/uscat rufe, cooker-e etc.) contribuie de asemenea la economii la factura de electricitate.
Dar, există niște limite, trebuie să te gândești și la confortul tău. Dacă, de exemplu, locuiești la bloc nu e recomandat să programezi mașina de spălat noaptea, îți afectează programul de odihnă și îți strici și relațiile cu vecinii.
În concluzie, fiecare trebuie să facă o analiză atentă și să decidă informat asupra alegerii unui asemenea tarif.
Surse: