Pentru o perioadă îndelungată de timp piața energetică din România a fost reglementată, dar de curând asistăm la schimbări majore. Liberalizarea pieței energetice oferă consumatorului posibilitatea de a-și schimba furnizorul și de a alege din multitudinea de oferte din piața liberă pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor sale. Un alt mod de a permite clienților finali să se implice în asigurarea propriilor nevoi de consum este posibilitatea de înființare a comunităților de energie ale cetățenilor. Prin intermediul lor, consumatorii vor avea dreptul să se implice direct în gestionarea energiei la nivel local prin producția, stocarea și distribuirea energiei în mod individual sau în grup. Astfel, ei au libertatea să-și apere interesele și să implementeze cele mai avantajoase metode de obținere a energiei pentru consumul lor, urmărind rentabilitatea financiară la nivel local și nu neapărat cea națională.
Această inițiativă face parte din noua Directivă privind piața internă de energie electrică (Directiva 944/2019). Din punct de vedere procedural, o directivă trebuie transpusă în maxim 2 ani de la promulgare în legislația națională. Așadar, Directiva care include și dreptul de înființare a comunităților de energie ale cetățenilor ar urma să intre în vigoare în România nu mai târziu de 31 iunie 2021.
Ce sunt comunitățile energetice?
O comunitate energetică a cetățenilor este o formă juridică de organizare autonomă și controlată a membrilor unei comunități în vederea gestionării energiei electrice. Această inițiativă poate lua mai multe forme: cooperative, asociații, organizații non-profit sau fundații.
O astfel de entitate urmărește să îndreptățească și să avantajeze ecologic, economic și social consumatorii din zona în care activează, cu interes mai puțin pentru generarea profitului la nivel național.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este instituția care emite informații, reguli și reglementări de funcționare și promovare a comunităților respective.
Cine poate face parte din comunitățile de energie?
Dreptul la înființare a comunităților aparține clienților finali. Membri pot fi atât persoanele fizice cât și juridice, autorități locale, inclusiv municipalităţi.
Participarea este deschisă și absolut voluntară. Orice consumator final poate fi recrutat în comunitate pe baza criteriilor nediscriminatorii și se poate retrage în orice moment fără consecințe.
Ce face o comunitate energetică?
Comunitatea de energie are libertatea să se implice în producerea, distribuirea, furnizarea, consumul, agregarea și stocarea energiei, precum instalarea parcurilor fotovoltaice sau a turbinelor eoliene. Totodată, o astfel de comunitate are dreptul să ofere servicii de eficiență energetică sau servicii de încărcare pentru autovehicule electrice în localitatea sa. În acest caz comunitatea poate și este încurajată să exploateze oportunitățile de producție a energiei din surse regenerabile care pot fi implementate mai ușor pentru zone mai mici decât la nivel național.
Având acest drept la activitate, o comunitate energetică are și obligația să dețină și să exploateze o centrală sau o instalație de producere a energiei electrice. Astfel de reglementări asigură implicarea comunității în eficientizarea consumului local de energie.
La momentul actual în România, parcurile industriale sau ansamblurile rezidențiale sunt acele grupări care pot deveni comunități de energie ale cetățenilor.
Care sunt avantajele comunităților energetice?
Deși conceptul de comunități energetice ale cetățenilor există din anii ‘70, posibilitatea înființării lor va ajunge la cetățenii români de abia în a doua jumătate a anului curent. Ce poți face acum este să te informezi și să identifici variante de a beneficia de noul drept imediat ce acesta intră în vigoare. Află din timp avantajele formării unei comunități de energie a cetățenilor în zona ta și anume:
Independență la nivel local – odată cu dreptul la organizarea de comunități energetice, producția energiei electrice va trece ușor de la producătorii mari la cei locali sau chiar la cei care produc energie la ei acasă. Acest lucru sporește concurența, oferă independență celor interesați de producție individuală și echilibrează piața.
Eficiență regenerabilă – comunitățile vor avea posibilitatea să valorifice modalități alternative de producție a energie în localitățile aferente. Sub forma unei entități juridice, acestea vor putea aplica mai ușor pentru proiecte de energie regenerabilă. Localnicii vor avea mână liberă la implementarea planurilor precum parcuri fotovoltaice sau turbine eoliene de mărimi reduse, suficiente să deservească comunitatea sa.
Valorificarea prosumatorilor – acele persoane care produc energie la ei acasă, numiți prosumatori, vor avea libertatea să furnizeze în rețea surplusul de energie produs. O cantitate considerabilă de energie va putea fi valorificată implicând costuri mai mici pentru consumatorii din zona în care se află.
Dreptate în piață – o entitate de cetățeni care reprezintă și apără interesele consumatorilor mereu reprezintă o opoziție sănătoasă în piață. Comunitățile energetice dau atât voce cât și putere cetățenilor de a acționa direct în tranzacția energetică, ca toate procesele din sectorul energiei să aibă loc transparent, democratic și în avantajul clientului final.
Acum informația e în mâinile tale, întrucât știi ce oportunități te așteaptă în curând. Ia inițiativă sau încurajează pe cei din localitatea ta să acționeze în sensul formării comunităților de energie ale cetățenilor.
Surse: