Fluctuațiile de tensiune îți pot provoca pagube și neplăceri dacă îți afectează electrocasnicele. Acest lucru se poate întâmpla atât din cauze ce țin de starea tehnică și încărcarea rețelelor, cât și din cauze externe, cum ar fi intervenții ale unor persoane neautorizate, accidente, condiții meteorologice deosebite.
Rolul unui stabilizator de tensiune, denumit și regulator de tensiune, este de a menține tensiunea din circuitul electric cât mai aproape de valoarea nominală, care, pe nivelul de joasă tensiune, este de 230/400 V.
Ce este un stabilizator de tensiune?
Este un dispozitiv proiectat sa regleze automat tensiunea. Practic, acesta transformă un nivel de tensiune fluctuant într-un nivel de tensiune constant.
Acesta funcționează asemenea unui transformator, care atunci când există o scădere a tensiunii de intrare activează releele electromagnetice care adaugă un număr mai mare de spire în bobina secundară, mărind astfel tensiunea și compensând pierderea tensiunii de ieșire. Atunci când tensiunea de intrare este prea mare, are loc un proces invers, prin care tensiunea la ieșire rămâne în limitele normale.
Cum și când se utilizează stabilizatoarele de tensiune?
Principalul motiv pentru utilizarea unui stabilizator de tensiune este cel financiar. Investești într-un stabilizator pentru că nu vrei ca echipamentele electrice și electronice să-ți fie deteriorate din cauza fluctuațiilor de tensiune.
Dacă vei măsura nivelul nominal de tensiune de intrare, vei vedea că acesta fluctuează pe parcursul unei zile într-un grad mai mic sau mai mare. Printre factorii care contribuie la aceste fluctuații se numără:
- lungime rețelei până la postul de transformare;
- apropierea de consumatorii mari de energie;
- factorul de încărcare pe sistemul de transport/distribuție al energiei;
- furturile de curent din zonă;
- utilizarea unor receptoare electrice improvizate, artizanale, neomologate;
- modul în care s-a dezvoltat zona rezidențială în care locuiești.
Echipamentele electrice funcționează între anumite nivele de tensiune, dar nu neapărat la o performanță optimă. Dacă nivelul de tensiune scade în afara limitelor pentru care este proiectat un anumit echipament, este posibil ca acesta să nu mai pornească sau să funcționeze defectuos.
Spre exemplu, un dispozitiv este considerat a avea o sensibilitate relativ scăzută la fluctuațiile de tensiune dacă va funcționa într-un interval de variație de +/- 10% din tensiunea nominală. Un dispozitiv care funcționează la parametri normali doar atunci când nivelul de tensiune variază cu +/- 5% din tensiunea nominală, este considerat a fi sensibil la fluctuații.
Aceste variații au un carecter aleator și imprevizibi și nu ești avertizat atunci când urmează să se producă. Dacă adăugăm la acest aspect și faptul că este în creștere utilizarea aparatelor electronice relativ sensibile, nevoia unui stabilizator de tensiune pare din ce în ce mai clară.
O tensiune prea mare poate duce la defectarea prematură a componentelor electrice și electronice (cum ar fi circuitele) din cauza supraîncălzirii. Aceste daune sunt ireversibile. De asemenea, episoadele frecvente de supraîncălzire ușoară pot duce la același rezultat nefast precum câteva episoade de supraîncălzire severă.
O tensiune joasă forțează motorul să o compenseze prin creșterea curentului absorbit din rețea pentru a dezvolta aceeași putere, astfel producându-se o supraîncălzire a motorului și o posibilă defectare prematură. Regula de bază a motoarelor este următoarea: pentru fiecare 10OC cu care un motor este acționat peste temperatura nominală, durata de viață a acestuia va scădea cu 50%.
Funcționarea componentelor electrice și electronice la o temperatură sub cea maximă admisibilă asigură o durată de viață îndelungată a acestora.
Dacă ești de părere că investiția într-un stabilizator de tensiune pentru consumul din întreaga locuință nu este una justificată, să știi că există regulatoare de tensiune de dimensiuni mici, care pot fi utilizate în case doar pentru anumite echipamente, cum ar fi sistemele audio. Aceste dispozitive sunt destul de ieftine, dar oferă o protecție limitată.
În comparație cu utilizarea în scop personal, întreprinderile nu își pot permite să nu dețină soluții și echipamente pentru stabilizarea tensiuni. Impactul problemelor legate de tensiune variază. În înteprinderile medii și mari, costurile pot fi de zeci de mii până la milioane de lei pe oră. În companiile mai mici, poate că sumele nu sunt atât de dramatice, dar impactul poate fi la fel de devastator:
- Pierderea producției și a veniturilor
- Livrări târzii sau ratate
- Creșterea costurilor de reparații
- Creșterea forței de muncă sau a orelor suplimentare
- Creșterea problemelor ce țin de calitate
- Creșterea problemelor legate de siguranță și de protecția mediului înconjurător
Concluzia este că problemele de fluctuație a tensiunii pot influența cu adevărat o afacere prin creșterea costurilor și prin reducerea productivității. Fiecare afacere trebuie să își evalueze propria situație și să decidă cât de mult poate economisi prin investiția într-un stabilizator de tensiune.
Întreținerea și utilizarea unui stabilizator de tensiune
Stabilizatoarele de tensiune sunt centrele de apărare a dispozitivelor și a datelor stocate pe acestea împotriva fluctuațiilor de tensiune. Deoarece echipamentele IT depind de o sursă de alimentare, nu îți poți permite să aștepți apariția unor probleme în sistem. Întreținerea preventivă este esențială pentru funcționarea și protecția electronicelor sensibile.
Aproximativ 75% din evenimentele de nefuncționare pot fi prevenite, întreținerea insuficientă fiind una dintre cauzele principale. Este posibil să nu poți face prea multe în ceea ce privește calitatea energiei livrate de sistemul energetic, dar poți lua măsuri pentru a evita unele evenimente potențiale. Fiecare sistem are propriile sale nevoi de întreținere. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că echipamentul nu va fi amenințat:
1. Siguranța este pe primul loc
Cand ai de-a face cu energia electrică, ești întotdeauna la un pas de a fi în pericol și a te răni. Prin urmare, atunci cand ai de-a face cu orice sistem electric, ține cont de faptul că siguranța este o prioritate maximă: aceasta include respectarea recomandărilor producătorului, acordând atenție detaliilor specifice implementării în cadrul instalației și respectând indicațiile standard de siguranță. Dacă nu ești sigur despre un aspect al sistemului sau despre cum se utilizează sau cum se întreține, apelează la un profesionist.
2. Puterea stabilizatorului
Este important să știi faptul că puterea unui stabilizator de tensiune nu poate să fie mai mică decât puterea totală de consum a echipamentelor electrice care sunt conectate la respectivul stabilizator de tensiune, pentru că în acest fel integritatea consumatorilor este supusă riscului. De asemenea, nu este deloc recomandată conectarea stabilizatorului de tensiune la acei consumatori care au o putere totală peste puterea maximă a acestuia, pentru că astfel există riscul de a-l defecta și de a-l suprasolicita.
3. Ține evidențe detaliate
Pe lângă aspectul ce ține de planificarea întreținerii, ar trebui să ții o evidență privind tipurile de întreținere efectuate (curățarea, repararea sau înlocuirea anumitor componente) și starea echipamentului în timpul inspecției. Îți poate fi de ajutor o listă de verificare a sarcinilor, cum ar fi inspectarea bateriilor pentru coroziune, verificarea calității contactelor și așa mai departe. Pe lângă acestea, echipamentele ar trebui păstrate într-o locație ușor accesibilă.
4. Efectuează inspecții regulate
Verifică zona din jurul echipamentului și a bateriei pentru a te asigura că au parte de o răcire corespunzătoare. Verifică dacă apar anomalii sau avertismente de operare, precum suprasarcină sau baterie descărcată. Verifică bateriile pentru semne de coroziune sau alte defecte.
5. Apelează la specialiști
În timpul inspecțiilor zilnice sau săptămânale, pot să apară probleme mai grave care nu pot fi amânate până în ziua următoare. În astfel de cazuri, să știi la cine poți apela te poate salva de mult stres.
Tipuri de stabilizatoare de tensiune
Stabilizatorul de tensiune cu releu – face parte din categoria dispozitivelor ieftine, cu o marjă de stabilizare relativ modestă și destul de zgomotoase în funcționare.
Stabilizatorul de tensiune cu servomotor – echilibrează în mod uniform tensiunea de ieșire, cu toate că ritmul de funcționare este unul lent, ceea ce crește posibilitatea apariției unui accident.
Stabilizatorul de tensiune cu tiristor (electronic) – ideal pentru o centrală termică. Acestea au o precizie înaltă, sunt durabile, silențioase, reacționează instantaneu la oscilațiile de tensiune și le stabilizează instant, fiind niște dispozitive care permit economisirea costurilor necesare reparației unei centrale scumpe (în cazul unor defecțiuni datorate oscilațiilor de tensiune electrică în rețea).
În ceea ce privește prețurile, un stabilizator de tensiune care să fie potrivit pentru o locuință cu o putere instalată de 5 kW, costă în jur de 300 lei.
În concluzie, investiția într-un stabilizator de energie te poate scuti de stres și de cheltuieli mai mari care pot apărea în urma unor variații ale tensiunii care să-ți defecteze anumite dispozitive din casă.
Surse:
- Stabilizatoare de tensiune si UPS-uri – cum le alegi si utilizezi corect?
- La ce este bun un stabilizator de tensiune?
- La ce foloseste un stabilizator de tensiune iarna?
- Cum Aleg Un Stabilizator De Tensiune? [Pentru Centrala Termică]
- Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Fluctuațiile De Tensiune Și Penele De Curent