Atunci când ai în plan să începi un proiect de construcții, printre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere sunt: gândirea unui plan fezabil și ancorat în realitatea din teren, folosirea unor materiale de calitate, o manoperă profesională de cel mai înalt nivel și angajarea celor mai buni specialiști. Totuși, dincolo de aceste aspecte extrem de importante, este bine de știut și faptul că ai nevoie și de un audit energetic.
Acest proiect de audit energetic va crește beneficiile exploatării clădirii în sensul obținerii unor performanțe de consum energetic scăzut. De aceea, în cele ce urmează, vei afla mai multe despre ce este un audit energetic, cine și cum îl întocmește, precum și prețul acestui tip de audit.
Ce înseamnă audit energetic?
Prin auditul energetic se urmărește identificarea principalelor caracteristici termice și energetice ale construcției și ale instalațiilor aferente acesteia. De asemenea, prin acest tip de audit se urmărește stabilirea, din punct de vedere tehnic și economic, a soluțiilor de reabilitare sau modernizare termică și energetică a construcției și a instalațiilor aferente acesteia, pe baza rezultatelor obținute din activitatea de analiză termică și energetică a clădirii. Pe scurt, auditul energetic este suma soluțiilor pe care auditorul le propune pentru îmbunătățirea performanței energetice a unei clădiri.
În general, auditul energetic se realizează în funcție de tipul clădirii. Astfel, avem două variante:
- Audit energetic pentru o clădire veche – În această situație, auditarea poate să scoată în evidență necesitatea realizării unor modificări sau înlocuirea de componente sau instalații.
- Audit energetic pentru o clădire nouă – Pentru clădirile noi, auditul trebuie să fie realizat în colaborare cu proiectantul. În acest mod, se vor găsi de la bun început cele mai bune soluții pentru ca performanța energetică din acest punct de vedere să fie maximă.
Auditul energetic este definit prin legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor și nu trebuie confundat cu certificatul energetic. Certificatul energetic prezintă doar situația actuală a unui imobil la momentul realizării calculului energetic, fără a propune soluții de îmbunătățire a performanțelor imobilului. Auditul energetic reprezintă o analiză care înaintează propuneri ce vor fi preluate în proiectul tehnic elaborat de către proiectanții de specialitate (arhitecții și inginerii de instalații).
Cum se efectuează?
Pentru realizarea rapidă și cu rezultate foarte bune a unui audit energetic este indicat să fie respectate câteva etape precise. Acestea au rolul de a identifica și propune un set de măsuri pentru creșterea eficienței energetice a clădirii.
Astfel, printre primii pași în efectuarea unui audit energetic amintim:
- Realizarea unei evaluări privind performanța energetică a clădirii în raport cu modul în care este izolată față de mediul exterior.
- Verificarea stării instalațiilor utilitare și întocmirea unui grafic de cheltuieli ce rezultă din cumularea facturilor pentru fiecare utilitate în parte, pentru o perioadă de cel puțin un an de zile.
- Discutarea raportului întocmit împreună cu beneficiarul, arătându-se aspectele prezente ale consumului și variantele de îmbunătățire, conform serviciului de audit energetic.
- Prezentarea mai multor variante, fiecare dintre acestea având calculate noile performanțe, care respectă normele în vigoare și care se vor resimți după aplicarea variantei de audit aprobată de beneficiar.
- În raportul de audit energetic va fi motivată decizia adoptării unor anumite soluții.
Respectarea acestor pași și efectuarea unui audit energetic corect și profesionist va avea, cu siguranță, efecte evidente în ceea ce privește creșterea nivelului energetic al clădirii. Totuși, este important de știut faptul că nivelul energetic al clădirii poate fi crescut și prin intermediul altor lucrări de reabilitare și modernizare a construcției în cauză. Auditorul poate să propună, în raportul său de audit, și acest tip de lucrări:
- Soluții de termoizolare a pereților exteriori, hidroizolare și/sau termoizolare a acoperișului și subsolului.
- Montarea de ferestre termopan, uși termopan cu performanțe ridicate pentru profile termopan și sticlă termopan.
- Refacerea și/sau modernizarea canalelor ce țin de un sistem integrat de HVAC (încălzire/ ventilație/aer condiționat).
De asemenea, în propunerea sa, auditorul va evidenția și posibilitățile de a crește nivelul de eficiență energetică prin folosirea unor măsuri precum:
- Înlocuirea echipamentelor învechite care produc energia necesară pentru încălzire sau răcire: cazane, boilere, aparate de aer condiționat.
- Înlocuirea integrală a conductorilor electrici și a aparatajului necesar.
- Identificarea, montarea și exploatarea unor noi surse regenerabile, precum panouri fotovoltaice sau sisteme de producere a energiei electrice bazate pe energia eoliană.
În urma acestor propuneri ce rezultă din raportul de audit, dacă sunt respectate, este posibil ca locuința ta să devină o clădire cu consum extrem de scăzut de energie convențională.
Cine poate realiza un audit energetic?
Auditul energetic se realizează doar de către un auditor energetic gradul I, atestat de către MLPDA (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) și care își asumă raportul întocmit sub semnătura proprie, în conformitate cu legislația în vigoare. Lista cu auditorii autorizați poate fi consultată aici.
Pentru a se putea realiza un audit energetic corect este necesar să fie întocmit, în prealabil, un releveu de arhitectură și instalații al întregii construcții, precum și completarea unui chestionar privind echiparea și dotarea clădirii, gradul de deterioare a elementelor ce intră în calculul energetic, vechimea instalațiilor etc.
De asemenea, auditul energetic se realizează în conformitate cu prevederile NP047-2000, normativ pentru realizarea auditului energetic al clădirilor existente și al instalațiilor de încălzire și preparare a apei calde de consum aferente acestora.
Expertizarea termică și energetică se efectuează în conformitate cu prevederile NP048-2000, normativ pentru expertizarea termică și energetică a clădirilor existente și a instalațiilor de încălzire și preparare a apei calde de consum aferente acestora.
Care este prețul unui audit energetic?
Prețul unui audit energetic poate varia în funcție de tipul de clădire pentru care se realizează acest tip de audit și de suprafață (câți m² are respectiva construcție). De exemplu, în cazul unui apartament dintr-un bloc, prețul unui audit energetic începe de la 3,5 euro/m² dacă suprafața este sub 50 m². Între 50 și 100 m², prețul scade la 2,8 euro/m², în timp ce între 100 și 200 m², prețul ajunge la 2,1 euro/m². Peste 200 m², prețul poate ajunge la 1,4 euro/m². Poți vizualiza prețurile pentru fiecare tip de clădire în parte aici.
În concluzie, realizarea unui audit energetic este o decizie destul de bună pe care poți să o iei atunci dacă te gândești să construiești sau să renovezi o locuință. Ținta acestui tip de audit este să identifice toate variantele posibile care să te ajute la reducerea consumului nejustificat de energie electrică și, simultan, să te ajute să alegi cea mai bună și convenabilă variantă din punct de vedere financiar pentru tine.