Datorită avantajelor multiple pe care le oferă, piața energiei fotovoltaice câștigă din ce în ce mai mult teren. În ultimul timp, apar tot mai des tehnologii menite să îmbunătățească calitatea produselor și să le crească performanța și utilitatea. Dacă până de curând modulele cu celule solare PERC (Passivated Emitter Rear Contact) erau cele mai interesante pentru producători și clienți, de ceva timp o nouă tehnologie pare să devină noua vedetă în materie de panouri fotovoltaice.
Este vorba despre modulele solare cu celule Half-Cell. Acestea reprezintă noile tipuri de panouri ce se dovedesc a fi mai eficiente comparativ cu modelele tradiționale, având și o mai bună rezistență la umbrire.
Modulele solare Half-Cell
Panourile tradiționale au în componența lor 60 sau 72 de celule solare, în timp ce modulele Half-Cell au dublu, respectiv 120 sau 144 de celule. Practic, fiecare celulă solară este tăiată pe jumătate, fără ca acest lucru să însemne o modificare a dimensiunii panourilor. Când celulele solare sunt înjumătățite, curentul lor este, de asemenea, înjumătățit, deci pierderile rezistive sunt reduse, iar celulele pot produce puțin mai multă putere. Celulele mai mici prezintă solicitări mecanice mai reduse, deci există o oportunitate mai scăzută de a se defecta. Modulele Half-Cell au puteri mai mari și sunt mai fiabile decât panourile tradiționale.
Probabil că te întrebi de unde provine eficiența crescută a acestor module solare. În comparație cu panourile standard, cele Half-Cell sunt împărțite în două secțiuni egale, dar independente una față de cealaltă. Spre exemplu, dacă o secțiune este acoperită cu un strat de zăpadă sau umbrită, cealaltă secțiune va fi capabilă să capteze în continuare radiația solară și să producă curent electric.
Un alt avantaj al acestui tip de panouri este reprezentat de modul în care celule sunt conectate.
Celulele sunt conectate în șase șiruri de cablurile speciale fotovoltaice, astfel încât panoul va capta și converti energia cu o eficiență de 50%, chiar dacă una din zone nu poate funcționa în mod optim.
În comparație, celulele panourilor tradiționale sunt grupate în trei șiruri, iar umbrirea unei singure celule va duce la pierderea energiei de până la 80%, chiar 100% în unele cazuri.
Beneficiile panourilor Half-Cell
Eficiență și putere crescută
Datorită numărului mai mare de celule solare și a rezistenței scăzute la umbrire, panourile Half-Cell vor reuși să capteze și să producă mult mai multă energie. Putere mai mare de ieșire – eficiența sporită a acestor celule solare produce și o putere mai mare de ieșire în comparație cu un modul solar tradițional.
Performanță și durabilitate pe termen lung
Dimensiunile reduse ale celulelor HC determină panourile să fie mai puțin susceptibile la micro-fisurare. Astfel, stresul mecanic de pe întreg panoul este redus substanțial, ceea ce duce la o durată de funcționare mai lungă, fără apariția fisurilor.
Risc redus pentru apariția punctelor fierbinți
În cazul panourilor solare fotovoltaice standard, care nu sunt fabricate la cele mai înalte standarde, apar destul de frecvent puncte fierbinți în spatele celulelor solare. Acestea apar din cauză că primesc în mod constant niveluri ridicate de căldură. Apariția lor poate duce la deteriorarea panourilor și scăderea duratei de funcționare, iar în cazuri majore poate chiar să apară riscul izbucnirii unui incendiu.
S-a demonstrat faptul că modulele Half-Cell pot funcționa în mod optim chiar și în perioadele cu temperaturi ridicate. Datorită utilizării unei cutii de joncțiune divizată ce are rolul de a reduce încălzirea celulei, acestea reduc considerabil posibilitatea dezvoltării unor puncte de căldură sub celulele solare.
Având în vedere că modulele Half-Cell sunt la modă acum, un producător trebuie doar să actualizeze câteva lucruri pe linia sa de producție pentru a ține pasul. Cele două provocări legate de comutarea proceselor de producție cu celulă plină spre celule tăiate în jumătate sunt: procesul de tăiere a celulelor și procesul de strângere. Deoarece jumătățile de celule sunt, de obicei, celule PERC, celula în sine este destul de fragilă. Tăierea celulei pe mijloc, cu laser, fără a se crăpa, este un proces delicat. Semi-celulele utilizează adesea patru sau mai multe bare de conectare. Strângerea acestor benzi de legătură foarte înguste pe o amprentă mai mică necesită utilizarea unor echipamente mai precise. Cutiile de joncțiuni sunt, de asemenea, diferite în cazul modulelor semi-celulare. Cele mai multe branduri utilizează mai multe cutii de joncțiuni mai mici, astfel încât fiecare jumătate a modulului poate funcționa oarecum independent. În caz contrar, ansamblul modulului este identic cu producția panourilor cu celule întregi.
Când ne gândim la o instalație solară, ideea de „mai mult” se află în prim plan – îți produce mai multă energie, îți economisește (sau câștigă) mai mulți bani și face mai mult bine pentru mediu. În cazul acoperișurilor, unde spațiul este limitat, utilizarea panourilor solare Half-Cell poate ajuta.
Eficacitatea crescută și durabilitatea fac din modulele Half-Cell o alegere potrivită pentru tine dacă plănuiești să te orientezi către energia regenerabilă. Mai mult decât atât, avantajele pe care le prezintă fac ca investiția inițială să fie amortizată într-un timp mult mai scurt.
Surse: