Așa cum deja știi, o izolarea termică eficientă a pereților exteriori va face mediul interior mai confortabil și, de asemenea, te va ajuta să economisești deoarece facturile la energie vor fi mai mici. Acest lucru este valabil atât pentru perioada de vară, atunci când utilizăm aparate pentru răcire (aer condiționat), cât și pentru sezonul toamnă-iarnă (pentru încălzire).
Izolația joacă un rol important atât la clădirile noi, cât și în cazul renovărilor. Sunt vizate aspecte diferite, cum ar fi: economia de energie, ecologia, durabilitatea și estetica, dar sunt luate în considerare și aspectele practice, spre exemplu ușurința, siguranța și exactitatea montajului.
Este posibil să fii deja familiarizat cu sistemele compozite de izolație termică care se lipesc direct pe perete și sunt apoi îmbrăcate sau tencuite. Acest sistem este utilizat pe scară largă pentru fațadele tencuite. Dar există o alternativă la acest tip de placare exterioară: fațadele ventilate. Pe lângă faptul că oferă o gamă largă de culori de placare, această soluție are o serie de alte avantaje pe care le vom menționa în acest articol.
Ce reprezintă fațada ventilată?
Sistemul de fațadă ventilată face parte dintre sistemele de termoizolație uscate, pentru că nu are nevoie de adezivi sau mortare (precum în cazul sistemelor umede, unde straturile pereților sunt lipite unul de celălalt, iar termoizolația exterioară este lipită de peretele de bază), fiind astfel unul dintre cele mai eficiente sisteme de termoizolație. Sistemul de fațadă ventilată cuprinde structuri metalice sau din lemn, care se montează cu ajutorul unor elemente de fixare pe pereții exteriori ai clădirii, iar de acestea se vor prinde termoizolația și elementele fațadei.
În România, acest sistem a fost reglementat abia în anul 2013, printr-un normativ care stabilește materialele, structurile necesare montării și metodele de execuție astfel încât fațada rezultată să fie sigură și eficientă energetic.
Care sunt elemente componente ale sistemului de fațadă ventilată?
Deoarece vorbim despre o structură care trebuie să își mențină poziția și forma în plan vertical, trebuie avut în vedere faptul că fațada ventilată are în componență mai multe elemente. În funcție de proiect și locația geografică în care va fi montat sistemul, caracteristicile materialelor componente vor fi diferite.
Iată care sunt elementele care compun o astfel de fațadă și ce rol au acestea:
- Suportul structurii – are rolul de a susține materialul izolator și cel pentru finisare. Acesta este realizat din materiale ușoare, cum ar fi profilele din aluminiu sau din oțel (în cazul în care se utilizează materiale cu masă mare). Suportul se va ancora de perete cu dibluri și șuruburi. Se va lăsa o anumită distanță față de perete pentru montarea izolației și pentru a lăsa aerul să circule.
- Materialul de izolare termică – se va monta între elementele din aluminiu ale suportului, fiind utilizata în general vata minerală, dar în funcție de specificațiile din proiect, se poate utiliza și polistirenul. Grosimea stratului izolator va coincide cu grosimea suportului.
- Finisajul exterior final – este reprezentat de materialul de finisare, acesta fiind ultimul strat. Pot fi instalate materiale diverse, deoarece suportul permite susținerea lor. Arhitecții au început să integreze fațadele ventilate în proiectele lor și din motive estetice, pentru că acestea sunt ușor de personalizat datorită diversității materialelor cu care pot fi placate. Printre acestea se numără: plăcile de fibrociment, cu diverse texturi și culori, plăcile HPL, plăcile pe bază de celuloză, panourile de aluminiu compozit natural bond, plăcile cu textură lemn sau piatră naturală etc.
Așa cum procedăm de obicei și cum considerăm că este cel mai bine, recomandăm și în acest caz ca toate operațiunile de alegere a materialelor și de montare a sistemului să fie realizate de către specialiști în domeniu.
Avantaje și dezavantaje ale sistemul de fațadă ventilată
În mod evident avantajele vor depăși dezavantajele, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie respectate următoarele aspecte: realizarea unui proiect integrat cu fațada ventilată, alegerea unor materiale de calitate și montarea de către profesioniști.
Iată care sunt avantajele acestui sistem:
- Economie de energie – reducerea consumului de aer condiționat și încălzire cu aproximativ 30%;
- Izolație fonică – reduce zgomotul cu 10% – 20%, deoarece cavitatea aerului acționează ca o izolație acustică suplimentară;
- Protecție împotriva apei – oferă niveluri înalte de impermeabilitate;
- Performanță împotriva umezelii – previne condensul care provoacă pete umede pe pereții exteriori;
- Ține focul la distanță de structura clădirii – deoarece este realizat din materiale tratate împotriva aprinderii;
- Ușor de instalat și de înlocuit – piesele ușoare, special concepute pentru a le reduce greutatea, reprezintă un mare avantaj la instalarea acestui sistem. De asemenea, în cazul unor defecțiuni, este foarte ușor de reparat sau schimbat o piesă.
- Valoare estetică – gama extinsă de formate, modele, culori și texturi fac sistemul de fațadă ventilat și mai atractiv;
- Durabilitate și întreținere redusă – în ciuda expunerii la soare, rezistența sa la coroziunea acidă și razele ultraviolete îi mențin aspectul nealterat în timp.
Dezavantaje
În ceea ce privește dezavantajele, putem aminti doar costurile mai mari care pot să apară și anume:
- Costurile de proiectare – care pot fi mai mari în funcție de amplitudinea construcției și de tipul materialelor utilizate pentru fațadele ventilate. În cazul unei fațade „clasice”, dacă putem afirma astfel, prețul se situează undeva în jurul sumei de 150-200 lei (materiale+manoperă, acesta fiind calculat per metru pătrat), în timp ce în cazul unei fațade ventilate, prețul pleacă de la 600-700 lei (aproximativ 150 de euro).
- Costuri suplimentare pentru materiale și manoperă – dacă este necesară executarea unei fundații suficient de solidă pentru a prelua greutatea suplimentar aplicată;
- Costuri diferențiate în legătură cu tipul de material care va fi utilizat – în funcție de acesta, se vor adaugă și costuri pentru realizarea suportului de susținere.
Fațadele ventilate au schimbat în ultimii ani modul în care sunt proiectate și în care arată unele cartiere rezidențiale, case, clădiri de birouri și sedii de instituții, datorită ventilării naturale eficiente, proprietăților termoizolante, dar și datorită aspectului modern, atractiv și ușor de personalizat. Grație avantajelor incontestabile pe care le are, acest sistem începe să apară tot mai des în designul ansamblurilor rezidențiale.
Surse: