Un schimbător de căldură este un dispozitiv care mijlocește transferul de căldură de la un fluid la altul, activitate foarte importantă în procesele de încălzire, răcire, condensare sau fierbere, precum şi în alte procese termice în care sunt implicate două sau mai multe fluide care au temperaturi diferite.
Să luăm spre exemplu radiatorul unui autoturism. În cazul de față, fluidul cald utilizat pentru răcirea motorului, transferă o parte din căldura evacuată din motor unui fluid rece și anume aerul din exterior.
Unde regăsim un schimbător de căldură?
Acest dispozitiv este utilizat pe scară largă în cadrul instalaţiilor de termoficare, de la calorifere până la centrale termice. De asemenea, poți găsi un schimbător de căldură în aparatele de climatizare, refrigerare sau distilare (mai ales în industria chimică şi petrochimică, dar şi în cazul distilării băuturilor spirtoase).
Care este rolul unui schimbător de căldură?
Schimbătorul de căldură pentru centrala termică este un dispozitiv care joacă un rol foarte important, pentru că acesta facilitează schimbul de căldură de la agentul termic la apa care poate fi apoi încălzită pentru a fi utilizată în casă.
Principalul fluid utilizat în centralele termice este apa. Aceasta este folosită pentru a degaja sau pentru a absorbi căldură. Prin rolul pe care îl exercită, schimbătorul de căldură este esențial întrucât transferă energia termică de la un fluid la altul. Trebuie să menționăm și faptul că centralele termice dețin două tipuri de schimbătoare de căldură:
· un schimbător de căldură primar – utilizat pentru încălzirea apei pe care o folosim pentru încălzirea caloriferelor;
· un schimbător de căldură secundar – folosit pentru a pregăti apa caldă menajeră.
În cazul anumitor centrale termice de ultimă generație, a fost introdus un schimbător de căldură care a preluat rolurile celor două menţionate mai sus. Acesta are capacitatea de a oferi simultan şi agent termic folosit la încălzirea locuinţei şi apa caldă menajeră.
Din ce este compus un schimbător de căldură?
Într-o formă simplificată, un schimbător de căldură este compus din două compartimente care sunt separate între ele de un perete metalic sau din alt material. Prin ambele compartimente circulă câte un fluid, care, prin intermediul peretelui separator, vor face schimb de energie termică.
În timpul circulației prin cele două compartimente, unul dintre fluide va descărca energie termică, iar celălalt o va prelua. În majoritatea cazurilor, transferul energiei termice între cele două fluide se face fără ca acestea să intre în contact. Cele două fluide pot fi gazoase, lichide sau combinate (gaz – lichid).
Există și schimbătoare de căldură în cazul cărora fluidele nu sunt separate, astfel transferul de căldură se realizează direct. Ca exemple avem turnurile de răcire sau camerele de pulverizare.
Ce probleme pot avea centralele pe gaz cu schimbătoare de căldură și cum pot fi remediate
Dacă observi că centrala ta scoate un zgomot asemănător cu cel al unui fierbător în clocot, cel mai probabil acest lucru se întâmplă din cauza faptului că s-au acumulat impurități sau sedimente în schimbătorul de căldură. Acest fapt poate duce la creșterea valorii facturilor de energie electrică și la scăderea duratei de viață a centralei tale.
Schimbătorul de căldură poate fi curățat cu ajutorul unei pompe cu rezervor de acid, de către un instalator autorizat. Pentru a face curățarea, se demontează schimbătorul de căldură și se montează cu ajutorul unor adaptoare la pompa cu rezervor de acid, agentul de curățare (un mix de acizi) fiind circulat prin schimbător când într-un sens, când în celălalt.
În situația în care este necesară înlocuirea schimbătorului de căldură existent cu unul nou, acesta te va costa între 350 – 800 lei, în funcție de producător, preț la care se adaugă și serviciul de înlocuire.
Surse:
· Schimbătoarele de căldură: ce sunt, ce rol au, componente şi tipuri
· Schimbator de caldura – definitie, exemple, tipuri, utilizare