Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ce este folia pentru protecție solară și cum se instalează?

Chiar dacă suntem în mijlocul iernii, se pare că soarele este prezent mai mult decât ne-am aștepta, iar acest lucru poate crea disconfort anumitor persoane. Mai ales în timpul verii, atunci când temperaturile sunt ridicate, este necesară adoptarea unor soluții suplimentare pentru protejarea împotriva radiațiilor solare. Una dintre aceste soluții este reprezentată de folia pentru protecția solară.

Bineînțeles că ai nevoie și de soare. Razele acestuia îți sunt benefice atât pe plan fizic, cât și emoțional. Este însă vital să înțelegi care este cantitatea potrivită pentru a rămâne sănătos. Prea mult sau prea puțin soare poate avea un impact negativ asupra ta.

Unele persoane consideră că folia pentru geamuri, fiind de culoare neagră sau tip oglindă, nu va mai permite luminii să intre în casă. Din acest motiv, în acest articol vom încerca să explicăm mai bine cum funcționează aceste folii pentru protecție solară.

Mult mai răspândite și probabil mult mai cunoscute, sunt foliile utilizate la autoturisme. Avantajele acestora sunt incontestabile: îți protejează pielea de arsurile razelor UV, îți păstrează mașina mai răcoroasă pe timp de vară, îți protejează bordul, volanul și alte elemente împotriva coacerii premature, nu lasă cioburile să te rănească în cazul în care un geam este spart, păstrează intimitatea interiorului, etc.

Cei mai cunoscuți producători ai unor astfel de folii oferă atât soluții pentru autovehicule, cât și pentru locuințe. Diferențele constau în gama de culori, grosimea foliei sau alte diverse proprietăți fizice. 

Radiația solară are în componență raze UV (ultraviolete). Înainte de a atinge suprafața Pământului, acestea sunt parțial filtrate în straturile atmosferice, însă, din cauze precum poluarea și subțierea stratului de ozon, o cantitate tot mai mare de radiații atinge Pământul. Un timp de expunere îndelungat poate provoca boli de piele, diverse iritații sau alergii, iar în cazul obiectelor, duce la decolorare și îmbătrânirea rapidă a materialelor.

Folia pentru protecție solară este de un real ajutor atunci când vine vorba de a stopa lumina orbitoare a soarelui, încălzirea excesivă a locuinței și prezența radiațiilor UV. Pentru protejarea împotriva radiațiilor UV, trebuie să știi că există folii aproape invizibile. Odată aplicate pe geam, aceasta nu influențează în vreun fel cantitatea de lumină care pătrunde în locuință, doar stopează razele UV.

Este recomandat ca pentru geamurile locuinței să folosești folie tip oglindă sau cât mai deschisă la culoare. Una închisă la culoare, chiar dacă nu va permite trecerea radiației solare, va influența creșterea temperaturii la nivelul ferestrei, inclusiv a tâmplăriei.

Avantajul unei folii solare este faptul că poate fi îndepărtată oricând, iar fereastra revine la starea inițială. Trebuie doar să iei în calcul faptul că, de obicei, pe geam va rămâne stratul colorat sau adezivul de la folie. Acesta se îndepărtează ușor cu o soluție specială care își face efectul într-un minut. Ai grijă ca soluția să nu ajungă pe tâmplărie.

Un lucru care poate speria, este montajul foliei. Acesta poate fi realizat de tine sau poți apela la o firmă care oferă astfel de servicii. Dacă optezi pentru o folie mai scumpă, ideal ar fi să apelezi la o firmă, deoarece rezultatele optime se obțin după ce se exersează montajul de câteva ori. Astfel ești sigur că nu deteriorezi o folie de calitate.

Foliile mai ieftine își fac și ele treaba, însă durata de viață este considerabil mai scurtă față de produsele premium. Aceasta poate să devină transparentă și să-și piardă din performanță după doar o vară în care a fost expusă la soare.

Dacă vrei să aplici tu folia și e prima dată când faci acest lucru, ideal ar fi ca pentru aplicarea acesteia, să demontezi geamurile din balamale. Dacă ești o persoană îndemânatică o poți monta direct pe geamul montat. Majoritatea foliilor se montează pe interior, însă există și folii speciale, realizate pentru aplicarea pe exterior.

Mai ai nevoie de un pulverizator în care să prepari o soluție cu apă și săpun lichid, raclete calitative din silicon sau cauciuc și un cutter cu lamă nouă. Unii producători includ în pachete și racletele, însă de multe ori acestea sunt de plastic și pot zgâria folia.

Geamul trebuie curățat bine înainte de a fi aplicată folia și trebuie verificat să nu existe reziduuri pe suprafața lui. Folia trebuie montată într-un mediu curat, fără praf sau curenți de aer. Poți urmări înainte de a te apuca de treabă câteva video-uri explicative ca să ai o imagine mai clară asupra întreg procesului. Anumiți producători pun în pachet și instrucțiuni de utilizare a foliei.

După ce ai aplicat și decupat folia, utilizează racleta pentru a elimina bulele de aer. Foliile se spală la fel ca geamurile, însă nu mai devreme de 24 – 48 ore de la montaj.

În funcție de calitate și de producător, poți găsi în magazinele de bricolaj sau online o folie cu autocolant transparent care pleacă de la prețul de 7 lei/m2 și ajunge până la 44 lei/m2.

Foliile sunt foarte utile și pentru birouri sau alte spații comerciale. 

Sunt folii speciale care reduc luminozitatea pentru a putea lucra în condiții optime. De asemenea, dacă ai un birou la parter și nu vrei ca cei care trec prin fața geamului să vadă în interior, poți rezolva problema cu o folie.

Spune-ne în comentarii dacă folosești folii pentru protecția solară și care este părerea ta despre ele. 

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *