Dacă urmărești știrile sau dacă navighezi pe internet, probabil ai văzut în ultimul timp din ce în ce mai multe știri sau articole despre monedele virtuale. În acest articol îți vom explica ce sunt acestea, când au apărut, cum se minează și câtă energie consumă producerea lor.
Ce sunt monedele virtuale?
Denumite și criptomonede sau criptovalută, acestea reprezintă un tip de monedă digitală utilizată pe post de mijloc de plată. Denumirea derivă din faptul că din punct de vedere tehnologic, acest mijloc de plată se bazează pe criptografie pentru securitate, și descentralizare pentru realizarea de tranzacții. Această caracteristică a securității o face un activ foarte dificil de contrafăcut.
O altă caracteristică importantă a criptomonedelor o reprezintă natura lor organică. Monedele virtuale nu sunt emise de nicio autoritate centrală, ceea ce le face din punct de vedere teoretic, imune la intervenția sau manipularea venită din partea guvernelor.
Atunci când vorbim despre criptomonede, vorbim despre bani digitali. Nu trebuie confundată noțiunea cu cea de monedă electronică. Aceasta a apărut cu mult timp înaintea criptomonedelor și este definită în România prin Legea 127/2011 la articolul 4, litera f, ca fiind: „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică.”
Monedele virtuale pot fi păstrate în portofele virtuale și pot fi utilizate pentru tranzacții, pot fi schimbate cu alte criptomonede sau chiar cu bani clasici. Astăzi există o mulțime de criptomonede, cele mai cunoscute fiind Bitcoin, Ethereum sau Ripple.
Când au apărut criptomonedele?
Prima criptomonedă a fost Bitcoin, lansată în anul 2009 de către un individ sau un grup, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto. Bitcoin se dorea să servească pe post de monedă virtuală de schimb pentru bunuri și servicii.
Prima tranzacție cu criptomonede a fost realizată în anul 2010, atunci când s-au plătit 10.000 de Bitcoin pentru 2 pizza.
Ce reprezintă minarea criptomonedelor?
Pentru explicarea procesului de minare, vom face referire tot la Bitcoin. Minarea reprezintă procesul de utilizare a puterii de calcul pentru procesarea tranzacțiilor, securizarea rețelei și menținerea tuturor celor din sistem sincronizați. Procesul poate fi perceput ca un centru de date Bitcoin, cu excepția faptului că a fost conceput pentru a fi complet descentralizat, cu mineri care își desfășoară activitatea în toate țările și fără nicio persoană care are controlul asupra rețelei. Acest proces este denumit „minerit” ca o analogie cu mineritul de aur, deoarece este, de asemenea, un mecanism temporar utilizat pentru a emite noi bitcoini. Spre deosebire de extracția aurului, totuși extragerea Bitcoin oferă o recompensă în schimbul serviciilor prestate necesare pentru operarea unei rețele de plăți securizate.
Oricine poate deveni miner Bitcoin rulând software cu hardware specializat.
Dacă vrei să minezi de pe un calculator, vei avea nevoie de câteva lucruri precum:
- una sau mai multe plăci video (GPU) de calitate;
- un calculator cu un sistem eficient de cooling, cu o placă de bază cu un număr maxim de sloturi pentru instalarea plăcilor video. Poți folosi orice tip de procesor, important e să funcționeze stabil. Este recomandat un RAM de minim 4 GB;
- ca sistem de operare poți utiliza Microsoft Windows 10 Pro pe 64 de biți. Mai există și un sistem de operare special conceput pentru mineritul anumitor criptomonede, cum ar fi ethOS pentru Ethereum;
- rețea de internet cu un ping bun (ideală ar fi conexiunea prin cablu, dar poți opta și pentru conexiunea Wi-Fi).
De curând există posibilitatea de a mina criptomonede și de pe telefonul mobil. Trebuie doar să descarci anumite aplicații care vor rula în background în timp ce folosești sau nu telefonul.
Este mineritul criptomonedelor o risipă de energie?
Asemenea oricărui alt serviciu de plată, și utilizarea criptomonedelor implică costuri de procesare. Toate acele computere care rulează peste tot în lume încercând să potrivească tranzacțiile pentru a obține recompense bitcoin, au nevoie de multă putere. În timp ce funcționează, computerele emană și multă căldură. În acest sens, este nevoie de sisteme eficiente de răcire care la rândul lor consumă energie electrică.
Serviciile necesare funcționării sistemelor monetare răspândite în prezent, cum ar fi băncile, cardurile de credit și vehiculele blindate, consumă, de asemenea, multă energie. Deși, spre deosebire de Bitcoin, consumul lor total de energie nu este transparent și nu poate fi măsurat la fel de ușor.
Potrivit cercetărilor efectuate de Elite Fixtures în anul 2018, costul minării unui bitcoin variază semnificativ în întreaga lume, de la doar 531 dolari în Venezuela, până la 26.170 dolari în Coreea de Sud.
În România, costul minării unui Bitcoin în anul 2018 era de 5.698 dolari.
În căutarea realizării unor economii de costuri, minerii de criptomonede străbat lumea pentru a profita de energie mai ieftină. Acești mineri virtuali îndeplinesc o funcție crucială în cadrul blockchain-ului sau a tehnologiei de registru descentralizat care stă la baza majorității criptomonedelor, prin rezolvarea problemelor complexe de validare a tranzacțiilor în rețea. În schimbul acestei funcții, minerii sunt recompensați cu bitcoin.
Sunt unele locații destul de neașteptate pentru minerii de bitcoin. Islanda este una dintre ele. După cum a raportat Spiegel Online, temperaturile naturale ale Islandei contribuie la problemele legate de răcire pentru atât de multe sisteme de funcționare, iar surplusul lor uimitor de energie geotermală îi ajută să furnizeze energie minerilor, practic fără costuri.
Conform Bloomberg, și în orașul Norilsk din Siberia, s-a deschis de curând o mare hală pentru minarea de Bitcoin. Acesta este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai răcoroase locuri de pe Pământ.
Prețurile energiei electrice din Suedia și Norvegia au înregistrat cele mai scăzute niveluri din ultimii ani, determinând minerii de Bitcoin să își desfășoare operațiunile în aceste țări. Potrivit unui raport al Bloomberg, în anul 2019, Norvegia a avut cele mai mici prețuri la electricitate pentru consumatorii industriali dintre cele 30 de țări membre ale Agenției Internaționale pentru Energie. În prima jumătate a anului 2020, s-a clasat pe locul doi după Islanda.
De asemenea, și România este avantajată din acest punct de vedere. Conform unei analize realizată de agenția ungară MEKH, românii au parte de al treilea cel mai mic preț la energia electrică din Uniunea Europeană.
Există și un index care oferă cea mai recentă estimare a consumului total de energie al rețelei Bitcoin.
Cum poți obține criptomonede?
Poți obține prin minare sau le poți cumpăra. Sunt diferite aplicații prin intermediul cărora poți achiziționa criptomonede. Există și un criptoschimb valutar românesc de care te poți folosi. De asemenea, în anumite orașe găsești și ATM-uri de la care poți achiziționa Bitcoin și alte criptomonede.
Evoluția cotației Bitcoin
În luna ianuarie a acestui an Bitcoin a atins maximul istoric ajungând la o valoare de puțin peste 40.000$. Creșterea a fost de peste 400% în ultimele 12 luni.
Conform unui sondaj realizat în anul 2018, 1 din 10 români deținea monede virtuale. În anul 2020, piața criptomonedelor din România a înregistrat o creștere de 10 – 20%. Se estimează că românii dețin criptomenede în valoare de peste 1 miliard de euro.
Pe final merită menționată și reușita unei echipe de specialiști formată la Sibiu, care a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de 5,15 milioane de dolari, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – comparativ cu 5 – 7 tranzacții Bitcoin sau 15 tranzacții Ethereum. În curând vor introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă.
Surse: