În era digitală, locuințele noastre sunt tot mai pline de aparate electrocasnice și dispozitive electronice. De la televizoare, la încărcătoare de telefoane și de la sisteme audio, la mașini de spălat, fiecare dintre acestea joacă un rol esențial în viața noastră de zi cu zi. Chiar și atunci când nu sunt folosite activ, multe dintre elecontinuă să consume energie, așa-numitul consum în standby. Deși la nivel individual aceste consumuri pot părea nesemnificative, adunate ele pot reprezenta o parte semnificativă din factura de electricitate a unei gospodării și au un impact considerabil asupra mediului. Dar cât consumă ele de fapt în stand-by, care sunt limitările impuse de lege și mai ales care sunt următoarele limitări care vor intra în vigoare și cu ce efecte?
Contextul în care discutăm despre consumul în stand-by
Aproximativ un sfert din consumul total de energie la nivel mondial e reprezentat de cel produs de aparatele electrocasnice. În acest context, e de menționat și că 86% din populație încearcă să reducă consumul de energie din gospodărie. Trebuie menționat însă că una din componentele acestui consum este reprezentată de consumul aparatelor atunci când ele „nu funcționează”. Sau, ca să fim mai riguroși, sunt în modul stand-by. Am văzut de asemenea într-un articol anterior, că de fapt această componentă, chiar dacă nu este extrem de consistentă, reprezintă totuși 6,3% din consumul anual de energie al unei gospodării.
În acest context, în care Uniunea Europeană (UE) are ținte majore în domeniul reducerii consumului total de energie, a fixat și ținte specifice care vizează exact acest consum redus, însă aproape inutil pentru populație, devreme ce ne referim la consumul electrocasnicelor în perioadele în care noi NU le folosim.
Consumul de energie al electrocasnicelor – Cadrul legal
UE e considerată o organizație avangardistă în domeniul stabilirii de standarde privind eficiența energetică, cu scopul de a reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră. Iar ele, chiar dacă sunt normative despre care nu auzim în fiecare zi, poate chiar total necunoscute omului de rând, au de fapt un impact direct asupra designului și funcționării electrocasnicelor vândute pe piața europeană. Iată câteva dintre ele:
1. Eticheta Energetică a UE – Oferă consumatorilor informații clare privind eficiența energetică a produselor electrocasnice. Această etichetă, care clasifică aparatele de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient), ajută consumatorii să aleagă produse care consumă mai puțină energie.
2. Directiva privind Ecodesign: Directiva Ecodesign (2009/125/CE) are ca scop asigurarea că electrocasnicele nu consumă o cantitate excesivă de energie, inclusiv în modul standby. De exemplu, directivele specifică limite pentru consumul de energie în modurile off și standby ale produselor electronice.
3. Inițiativa pentru Produse Verzi: UE promovează, de asemenea, inițiative precum Programul pentru Produse Verzi (GPP), care încurajează achiziționarea de produse și servicii ecologice, inclusiv electrocasnice cu un consum redus de energie.
Limitările pentru consumul electrocasnicelor în stand-by
Trecând peste numele actelor și aria pe care o reglementează, există reglementări foarte clare, cu date specifice care ne spun cât anume pot să se „întindă” electrocasnicele în privința consumului în modul stand-by. Fără să respecte aceste limitări, ele nu pot fi comercializate legal în interiorul UE. Iată câteva limitări.
- Din 2009 toate electrocasnicele trebuie să fie prevăzute cu sisteme care cupleze automat mod de consum redus de energie (stand-by) după un interval de timp rezonabil.
- Din 2013, electrocasnicele nu au voie să consume mai mult de 0,5 wați în modul de așteptare sau în modul oprit. Maxim 1 watt e permis în cazul în care afișează starea sau informațiile pe un display.
- Din ianuarie 2017, dispozitivelor în standby conectat la o rețea WiFi nu li se permite să consume mai mult de 3 până la 8 wați – în funcție de categoria de produs.
- Din 2019, limitele s-au mutat în intervalul 2-8 wați, în funcție de produs.
Comisia Europeană estimează că aceste limitări afectează aproximativ 5 miliarde de produse aflate în uz în interiorul UE, aproximativ 800 de milioane de noi unități fiind comercializate anual.
Unde trebuie să ajungem
Desigur, obligativitatea ca electrocasnicele să fie dotate cu moduri de funcționare stand-by care să se activeze după o perioadă rezonabilă se păstrează, însă începând cu anul viitor, electrocasnicele noi care se vor pune în vânzare vor avea noi ținte de eficiență energetică. Pe scurt limitările ar fi acestea:
- Din 2025, dispozitivele nu trebuie să consume mai mult de 0,5 wați în modul standby sau în modul oprit. Excepție, dar până la un consum de 0,8 wați, o pot face dacă sunt în standby în timp ce își afișează starea sau informațiile pe un display.
- Din 2027, intră o limitare suplimentară de de consum, de 0,3 wați, care va fi valabilă pentru modul oprit.
- Din 2027, dispozitivele în standby, conectate la rețea, nu trebuie să consume mai mult de 2 până la 7 wați, în funcție de produs.
Cu aceste noi limitări care vor intra în vigoare, Comisia Europeană estimează că se va reduce consumul de energie la nivelul UE cu 4 TWh/an și, de asemenea, emisiile de GES (gaze cu efect de seră) vor fi reduse cu 1,36 milioane de tone CO2 echivalent/an, până în 2030.
Concluzii
Studiile arată un consum semnificativ al electrocasnicelor. Iar dacă ne raportăm la un nivel regional (UE în cazul de față), consumul total devine semnificativ, chiar și dacă ne referim la cel produs de electrocasnice în modul standby. Reglementările UE, orientează atât producătorii, cât și consumatorii, spre soluții din ce în ce mai sustenabile, cu consum cât mai mic de energie. Pe măsură avansăm spre aceste obiective de neutralitate climatică, este clar că eficiența energetică a electrocasnicelor va continua să joace un rol crucial. De câștigat, vom câștiga cu toții.
Surse:
Citește și: