Înscrierile persoanelor fizice în aplicația informatică destinată celor care doresc să devină prosumatori cu ajutorul finanțării oferite în cadrul Programului AFM Casa Verde Fotovoltaice 2024 încep vineri, 27 septembrie, de la ora 10.00 și continuă până la data de 08 octombrie, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Totodată, unităţile de cult se vor putea înscrie în program în data de 09 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului.
Ediția din acest an a Programului AFM Casa Verde vine cu noi oportunități pentru cei care vor să-și reducă factura la energie electrică și să adopte soluții de energie verde. Cu un buget record și finanțare crescută, AFM își propune să sprijine peste 67.000 de gospodării să devină independente energetic prin instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei. Hai să vedem în continuare cine și în ce condiții poate beneficia de program.
Cine poate beneficia de Programul AFM Casa Verde 2024?
Programul AFM Casa Verde 2024 este destinat persoanelor fizice care doresc să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Pot participa la program cei care dețin o proprietate înregistrată în România și care se află la adresa de domiciliu înscrisă în cartea de identitate. Proiectele eligibile trebuie implementate pe imobilul pentru care solicitantul face cererea de finanțare, iar înscrierea se poate face doar pentru o singură proprietate. Totodată, unitățile de cult sunt eligibile pentru înscriere în program, având propria perioadă de aplicare.
Care este subvenția, bugetul pe regiuni și cel total?
Programul Casa Verde 2024 are un buget total de aproximativ 2 miliarde de lei, distribuit pe regiuni. Dacă te întrebi cât poți primii tu din acești bani, trebuie să știi că subvenția alocată fiecărui beneficiar este de 30.000 lei, cu o creștere semnificativă față de cei 20.000 lei oferiți în anii anteriori. Acest buget generos are scopul de a sprijini gospodăriile în reducerea costurilor cu energia și utilizarea energiei verzi. Distribuția bugetului pe regiuni este următoarea:
- Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș: 274.290.000 lei
- Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu: 280.050.000 lei
- Regiunea Nord Est – judeţele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava şi Vaslui: 319.380.000 lei
- Regiunea Sud Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea: 242.730.000 lei
- Regiunea Sud Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman: 321.000.000 lei
- Regiunea București Ilfov: 114.120.000 lei
- Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea: 199.200.000 lei
- Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraș Severin, Hunedoara şi Timiș: 229.110.000 lei
În plus, unitățile de cult au un buget de 20.100.000 lei.
Când mă pot înscrie, care e calendarul derulării proiectului?
Înscrierile pentru Programul Casa Verde 2024 vor fi deschise în funcție de regiunea geografică și se vor desfășura în perioada 27 septembrie – 08 octombrie 2024. Calendarul este structurat astfel încât să ofere fiecărei regiuni un interval dedicat, permițând tuturor solicitanților să depună cererile în mod organizat. Iată calendarul detaliat al sesiunilor de înscriere:
- 27 septembrie – Regiunea Nord Vest
- 30 septembrie – Regiunea Centru
- 01 octombrie – Regiunea Nord Est
- 02 octombrie – Regiunea Sud Est
- 03 octombrie – Regiunea Sud Muntenia
- 04 octombrie – Regiunea București Ilfov
- 07 octombrie – Regiunea Sud Vest
- 08 octombrie – Regiunea Vest
Dacă ești interesat, trebuie să fii atent la regiunea de domiciliu și să respecți perioada specifică de înscriere, deoarece după încheierea sesiunilor, înscrierile nu vor mai fi posibile.
Care sunt condițiile de eligibilitate pentru persoane fizice?
Pentru a beneficia de Programul AFM Casa Verde 2024, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
- Domiciliul. Solicitantul trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.
- Deținerea imobilului. Solicitantul trebuie să fie proprietarul sau coproprietarul locuinței unde urmează să fie instalat sistemul de panouri fotovoltaice. Dreptul de proprietate trebuie să fie dovedit cu acte legale.
- Situația imobilului. Locuința nu trebuie să fie afectată de sarcini, adică să nu fie ipotecată sau să facă obiectul unui litigiu. De asemenea, locuința trebuie să fie racordată la rețeaua națională de energie electrică.
- Documente fiscale. Solicitantul nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, lucru care se va verifica prin certificate fiscale.
- Tipul locuinței. Imobilul trebuie să fie locuință individuală și nu parte dintr-un bloc de apartamente sau alte tipuri de construcții multifamiliale.
Care sunt documentele necesare și procedura de înscriere?
Pentru a te înscrie în Programul AFM Casa Verde 2024 și a beneficia de subvenția oferită pentru instalarea de panouri fotovoltaice, este important să pregătești un dosar complet cu următoarele documente:
a) actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;
b) certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
c) certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local;
d) extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație;
e) copia cărții funciare colective, dacă este cazul.
Procedura de înscriere
- Pregătește documentele. Asigură-te că ai toate documentele necesare într-un dosar complet, conform cerințelor.
- Înscrie-te online. Înscrierea se face online, prin platforma dedicată a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Vei crea un cont personal și vei încărca documentele solicitate în format electronic.
- Evaluarea dosarului. Dosarul tău va fi evaluat de către autoritățile responsabile, care vor verifica eligibilitatea și corectitudinea documentelor.
- Aprobarea dosarului. Dacă dosarul este complet și îndeplinești toate condițiile, vei primi o aprobare preliminară pentru subvenție, urmând să finalizezi instalarea sistemului fotovoltaic și să primești rambursarea cheltuielilor eligibile.
Pentru a simplifica procesul de înscriere au fost aduse îmbunătățiri semnificative aplicației informatice dedicate programului de pe site-ul www.afm.ro. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația. Aplicația informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant
Dacă ai nevoie de informații suplimentare, poți consulta și articolul dedicat din secțiunea Reglementări. Totodată, site-ul Administrației Fondului de Mediu (AFM) este locul în care vei găsi cele mai proaspete informații pe publicate de finanțator.
Surse:
Citește și:
- ORDIN al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pă
- Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice și cât costă?
- 7 mituri despre panourile fotovoltaice