Dintre toate sistemele pe care trebuie să le integrăm în casele noastre și pe care este bine să le înțelegem, instalația electrică este poate cea mai complexă și mai importantă dintre toate. O instalație electrică corect proiectată și întreținută este nu numai o dovadă a atenției pe care o oferi locuinței și siguranței familiei tale, dar și a faptului că te ajută să limitezi drastic riscul apariției unor incidente care pot avea urmări tragice.
Totuși, problemele legate de instalațiile electrice pot apărea oricând, majoritatea fiind strâns legate de vechimea acestora. Te poți confrunta cu diverse probleme, de la lipsa tensiunii, la defecțiuni ale întrerupătoarelor și ale prizelor sau cu un scurtcircuit care poate duce la un incendiu. De aceea, trebuie să fii mereu atent!
Este important să menționăm încă de la început faptul că, în domeniul instalațiilor electrice, există numeroase reguli care trebuie respectate, atât pentru o bună funcționare a întregului sistem, cât și pentru protecția persoanelor împotriva electrocutării sau pentru evitarea altor accidente.
Din nefericire, din dorința de a finaliza mai repede o lucrare sau pentru a beneficia de una mai ieftină, există persoane care sunt tentate să treacă cu vederea aceste reguli și să folosească materiale ori soluții deficitare. Deși pe termen scurt poți crede că economisești niște sume de bani, trebuie să nu uiți faptul că, în caz că va apărea un incident produs din cauza unei instalații electrice neconforme ori defecte, vei fi în situația de a suporta pagube materiale mult mai mari, ca să nu mai vorbim de riscul unor vătămări umane. Prin urmare, îți recomandăm să apelezi întotdeauna la un electrician autorizat.
În cele ce urmează vom trece în revistă 7 dintre cele mai frecvente probleme, felul în care le recunoști și cum le rezolvi cu ajutorul specialiștilor autorizați din domeniu.
Căderile de tensiune
Aceste probleme ale instalațiilor electrice sunt cauzate de fluctuațiile tensiunii energiei din rețeaua de distribuție. Cel mai bun mod de a gestiona aceste situații neprevăzute este achiziționarea unui stabilizator de tensiune, un aparat proiectat să regleze automat tensiunea, care funcționează asemenea unui transformator. Rolul acestui dispozitiv este să transforme un nivel de tensiune fluctuant într-un nivel de tensiune constant.
Defectarea întrerupătoarelor
Un întrerupător poate fi catalogat ca „defect” atunci când, bineînțeles, nu își mai duce la bun sfârșit funcția pentru care a fost proiectat – nu mai „comandă” închiderea și deschiderea circuitului din care face parte. De asemenea, el poate fi considerat defect și atunci când nu mai asigură un contact ferm pentru circuitul electric. Cele mai frecvente motive ale defectării întrerupătoarelor sunt uzura contactelor sau deteriorarea mecanismului de acționare.
Riscurile ignorării acestei defecțiuni sunt destul de multe. Există situații când, până la defectarea completă, lipsa unui contact ferm poate duce la o supraîncălzire locală, la topirea întrerupătorului sau, dacă sarcina comandată este mare, chiar și la producerea unui incendiu!
În mod normal, înlocuirea unui întrerupător este destul de simplă și nu prea costisitoare. Totuși, pentru a vedea mai în profunzime cauzele care au condus la defecțiune, este indicat să ne uităm și la vechimea instalației, la starea conductorilor care fac legătura cu întrerupătorul și la doza în care acesta este montat. Și în acest caz, recomandăm să apelezi la ajutorul unui specialist.
Cablurile redundante
Această problemă este una foarte frecventă și apare, cu precădere, în locuințele în care proprietarul și-a construit singur instalația electrică. Problema poate consta în faptul că nu toate firele sunt folosite și pot exista fire conectate la rețea ce nu sunt izolate în mod corespunzător. În acest caz trebuie inspectate toate cablurile electrice pentru a te asigura că nu sunt conexiuni slabe și că nu vei avea parte de surprize neplăcute mai târziu.
Becurile care pâlpâie
În general, această problemă ține de becul propriu-zis și nu de sistemul electric. În cele mai multe dintre cazuri, trebuie să verifici dacă becul este corect înfiletat și, dacă este cazul, să îl înlocuiești. Dacă problema persistă, este mai bine să contactezi un electrician autorizat.
De asemenea, este bine de știut faptul că există posibilitatea ca unele dispozitive care au nevoie de un curent de pornire ridicat, cum ar fi cuptorul cu microunde, aspiratorul sau uscătorul de rufe, să fie responsabile pentru becurile care pâlpâie sau se sting temporar. Astfel de situații apar mai ales în clădirile vechi, unde sistemele electrice nu au fost gândite pentru multitudinea de echipamente utilizate în ziua de azi, motiv pentru care o actualizare a sistemului electric poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Dacă însă toate becurile încep să pâlpâie simultan, atunci ai o problemă serioasă. Aceasta necesită atenția imediată a unui specialist, deoarece acest lucru semnalează apariția unui scurtcircuit, care crește exponențial riscul apariției unui incendiu.
Senzația de furnicături la atingerea dispozitivelor electrice
Deși poate părea o întâmplare aleatorie și mulți o ignoră, acest lucru înseamnă că există o problemă la instalația electrică și aceasta trebuie rezolvată de către un specialist autorizat. Dacă nu o soluționezi la timp, este foarte posibil să te confrunți cu probleme mult mai grave mai târziu.
Prizele defecte
Sunt probabil una dintre cele mai des întâlnite probleme legate de instalațiile electrice. Deși acest domeniu a evoluat foarte mult și, în ultimii zeci de ani, construcția prizelor se bazează pe materiale plastice rezistente la temperatură, care nu întrețin arderea și nu devin casante în timp, acestea pot crea totuși probleme majore.
De exemplu, uneori poți observa faptul că priza și-a schimbat culoarea, că prezintă semne de topire a plasticului sau că emite un miros puternic de ars. În acest caz, există două scenarii plauzibile: priza nu a fost instalată în mod corect sau este deteriorată și trebuie schimbată imediat. Indiferent care ar fi motivul, îți recomandăm să nu utilizezi niciodată o priză care pare arsă. De asemenea, dacă priza emite un sunet asemănător cu un bâzâit, trebuie tras din nou un semnal de alarmă, deoarece este clar că există o problemă care trebuie luată foarte în serios.
Deși schimbarea unei prize este, în general, destul de simplă, este mai bine să contactezi un electrician autorizat, care va inspecta instalația și va schimba priza sau prizele cu probleme.
Circuite supraîncărcate
Această problemă apare, în general, acolo unde mai multe dispozitive consumatoare de energie sunt alimentate electric în același timp. Rezultat poate fi un destul de neplăcut, deoarece pot apărea supratensiuni și scurtcircuite. Nu credem că trebuie să mai precizăm că un scurtcircuit poate provoca accidente dintre cele mai neplăcute, de aceea este bine să fii precaut.
Dată fiind gravitatea acestei probleme, este indicat să apelezi la un electrician autorizat. Acesta va determina consumul de electricitate pe fiecare circuit și va corecta instalația astfel încât sarcina fiecărui circuit să fie echilibrată.
În concluzie, există o multitudine de probleme care pot fi cauzate de instalațiile electrice din locuința ta. Majoritatea dintre acestea pot fi produse din cauza neglijenței sau a faptului că instalațiile electrice nu sunt conforme și nici garantate de specialiști. Aceste probleme nu trebuie tratate sub nici o formă cu indiferență deoarece pot duce la accidente , pot pune în pericol siguranța ta și a familiei tale sau pot produce pagube materiale însemnate. De aceea, dorim să îți reamintim faptul că cea mai bună variantă atunci când întâmpini astfel de probleme este să ceri ajutorul unui electrician autorizat, un specialist care știe ce are de făcut și care îți poate garanta întreaga siguranță și calitate a lucrării de reparație.