Pompele de căldură sunt printre cele mai căutate dispozitive care oferă utilizatorilor un mod fiabil și de viitor pentru a fi eficienți energetic. Sunt o investiție inteligentă și ne pot asigura confortul de zi cu zi cel puțin 25 de ani, începând din momentul montării lor.
În contextul social-economic actual, nu e de mirare faptul că din ce în ce mai mulți români și-au manifestat interesul vizavi de acest subiect și, potrivit unor informații, cererile de achiziționare pentru pompe de căldură au explodat în acest an. Cel mai probabil, acest lucru este determinat și de faptul că statul român și-a manifestat disponibilitatea de a oferi finanțări pentru cei care își doresc să treacă la acest nou mod de a obține energie.
Unul dintre aceste proiecte este cel propus de Ministerul Energiei, numit Electric Up. Mai exact, directorul pe departamentul Eficiență Energetică din cadrul ministerului, a afirmat, în cadrul conferinței „Eficiența energetică în industrie” faptul că: „Programul Electric Up s-a închis în iulie şi acum suntem în derulare. Vom lansa al doilea apel anul viitor. Până acum investiția era de 100 kW şi maximum 100.000 de euro, dar la următorul apel dorim să creștem la 200 kW și să punem și alte surse, cum ar fi pompele de căldură. Finanțarea este de 100%”.
Această știre vine ca o oportunitate care nu trebuie ratată pentru toți cei care își doresc să își achiziționeze o pompă de căldură. Dacă și tu te numeri printre ei, rămâi alături de noi și află ce sunt pompele de căldură, de câte feluri sunt, care sunt cele mai bune și cât costă acestea.
Ce este o pompă de căldură și cum funcționează?
Este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate transporta căldură de la o locație („sursă”) la o altă locație („radiator” sau „schimbător de căldură”). Majoritatea pompelor de căldură sunt folosite pentru a „muta” căldură de la o sursă cu temperatură mai mică la un radiator cu temperatură mai mare.
Principiul de funcționare a unei pompe de căldură este destul de simplu. Funcționează într-o manieră asemănătoare cu frigiderele sau aparatele de aer condiționat. Aceasta este compusă din patru elemente de bază: compresor, ventil de expansiune și două schimbătoare de căldură (vaporizator si condensator). Pentru o vizualiza mai bine acest principiu de funcționare, încearcă să îți imaginez un frigider: vaporizatorul va fi cavitatea internă de unde extragem căldura (și facem frig), iar condensatorul va fi „grătarul” din spate pe unde se transmite căldura în exteriorul frigiderului.
În interiorul circuitului este un agent frigorific numit freon. Dacă apa se vaporizează la 100°C, agentul frigorific se poate vaporiza la temperaturi foarte scăzute (chiar și la temperaturi negative). Acest fenomen se întâmplă în vaporizator, moment în care căldura este extrasă din mediu. Prin intermediul compresorului, se ridică foarte mult temperatura și presiunea, iar în condensator, toată energia acumulată este cedată către interiorul clădirii. Agentul frigorific se va transforma din nou în lichid, iar vana de expansiune va avea un efect invers față de compresor.
De câte tipuri sunt?
Există 3 feluri de pompe de căldură, după cum urmează:
- Aer-apă
Acest tip extrage căldură din aerul exterior folosind o unitate exterioară. Chiar și atunci când temperaturile de afară sunt scăzute, se poate genera suficientă căldură datorită agentului frigorific. Unitatea exterioară poate fi conectată atât la diferite unități terminale (de exemplu calorifere), cât și la instalația de încălzire prin pardoseală și, totodată, poate fi folosită pentru a produce apă caldă.
În comparație cu celelalte tipuri de pompe de căldură, aceasta este cel mai ușor de instalat și, de obicei, este mai ieftină decât celelalte tipuri, pe care le vom detalia mai jos. De asemenea, nu trebuie să o conectezi la o sursă de apă sau să forezi, de unde și costurile mai mici.
Printre cele mai importante avantaje amintim:
- Investiție inițială redusă
- Costuri de întreținere minime
- Se poate monta ușor
- Poate fi folosită pentru răcirea locuinței pe timpul verii.
Cel mai mare dezavantaj este faptul că performanța acesteia este proporțională cu temperatura de afară. Asta înseamnă că, atunci când este foarte frig afară și în casă ai nevoie de, să zicem, 23 grade, trebuie să te aștepți ca pompa de căldură aer-apă să aibă un randament mai mic.
- Apă-apă
Acest tip folosește ca sursă pentru producerea de căldură apa subterană, mai exact cea din stratul freatic, dar acest lucru nu este neapărat obligatoriu – dacă ești aproape de o sursă de apă supraterană, de exemplu un râu sau un lac, poți folosi fără nici o problemă acest tip de pompă de căldură.
Ceea ce este important de știut este faptul că, pentru a o instala, este necesar forajul solului, pentru ca pompa să fie conectată corect la sursa de apă, în funcție de direcția de curgere a apei subterane. În caz contrar, poate exista posibilitatea ca apa netrimisă în pământ să se întoarcă în forajul de pompare. Tot acest proces trebuie lăsat în seama unor firme specializate, din acest motiv prețul plătit pentru instalare va fi simțitor mai mare.
Cele mai mari avantaje sunt:
- Eficiență sporită (performanța acesteia este aceeași indiferent de temperatura de afară)
- Poate fi conectată la alte sisteme de încălzire deja existente în locuința ta.
- Este silențioasă.
Principalele dezavantaje sunt faptul că ai nevoie obligatoriu de acces la o sursă de apă, precum și costurile mari pe care trebuie să le plătești pentru forajul puțurilor și instalarea echipamentelor.
- Sol-apă
Pompa de căldură sol-apă folosește energia existentă în sol pentru a produce căldură sau pentru a răci locuința. Căldură este extrasă din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic îngropate în pământ. Prin această tubulatură circulă o emulsie de apă și glicol, nepoluantă și care nu îngheață. În stratul de subsol inferior al așa-numitului „strat geotermal” se afla o sursă de căldură cu o temperatură aproape constantă, ce poate fi utilizată pe toată perioada anului.
Aceasta funcționează pe baza unui circuit închis, format din pompa de căldură, foraj geotermal (colectori verticali sau orizontali în funcție de suprafața de teren existentă și a studiului geodezic realizat) și sistemul de încălzire din locuință.
Principalele avantaje ale acesteia sunt următoarele:
- Poate fi conectată la diferite sisteme de încălzire din locuință;
- Poate fi folosită pentru răcirea locuinței pe timpul verii.
- Este silențioasă
Cel mai mare dezavantaj este faptul că investiția inițială va fi mai mare, la fel și costurile legate de foraje.
Cum alegi pompa de căldură potrivită pentru nevoile tale?
Există mai mulți factori de care trebuie să ții cont atunci când te decizi să achiziționezi o pompă de căldură. În primul rând, trebuie să iei în considerare performanța acesteia, iar aici cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent sunt coeficientul de performanță (COP) și coeficientul de performanță sezonier (SCOP). Cu cât COP-ul este mai mare, cu atât pompa de căldură este mai eficientă, consumă mai puțină energie și este rentabilă în ceea ce privește costurile de operare.
În al doilea rând, dacă îți dorești un model de pompă care funcționează și pe modul de răcire, este important să fie verificată eficiența echipamentelor de răcire. Eficiența sezonieră pentru răcire se regăsește sub denumirile de EER, SEER sau ESEER. De asemenea, este bine să te uiți și la clasa energetică (ERP), ceea ce înseamnă că cele mai rentabile sunt cele din clasa A+++.
Iată care sunt cele mai importante criterii pe care de care trebuie să ții cont:
- Zona în care locuiești și care sunt temperaturile minime și maxime care au fost înregistrate de-a lungul timpului.
- Locul unde montezi pompa de căldură – aceasta trebuie ferită de vânt și ploaie.
- Suprafața și modul de compartimentare al locuinței, dar și dacă aceasta este izolată termic.
- Accesul la resurse: aer, apă, sol.
- Numărul de persoane din locuință.
- Dacă instalezi pompa pentru o locuință permanentă sau una sezonieră.
Pentru mai multe informații despre pompele de căldură, cât consumă și dacă sunt eficiente, poți parcurge și articolul nostru dedicat special acestui subiect, pe care îl poți găsi aici.
Care sunt cele mai bune pompe de căldură aer-apă?
Având în vedere faptul că există mai multe tipuri, un top care să cuprindă cele mai bune pompe de căldură indiferent de modul de funcționare al acestora cu greu poate fi întocmit. Din acest motiv, în cele ce urmează, ne vom axa pe pompele aer-apă.
Am ales acest tip deoarece este variantă cea mai la îndemână pentru mulți dintre noi și cea preferată de foarte mulți oameni care vor să devină independenți energetic atât în România, cât și în străinătate. Potrivit site-ului de specialitate theecoexperts.com, mulți dintre cetățenii din Regatul Unit și-au manifestat dorința de a-și instala o pompă aer-apă, acest lucru fiind subvenționat de statul britanic printr-un program numit Boiler Upgrade Scheme, care oferă un ajutor de 5000 de lire pentru ca cetățenii să își achiziționeze acest model pompă de căldură.
Iată care sunt cele mai bune pompe aer-apă, în viziunea site-ului mai sus amintit:
Așa cum putem observa, pe primul loc este produsul Grant Aerona³ R32, urmat de Hitachi Yutaki M RASM-4VNE și LG Therma V R32 Monobloc.
Grant Aerona³ R32 este cea mai ieftină pompă de căldură de înaltă calitate, un lucru demn de luat în considerare. Eficiența sa de vârf este de 479%, ceea ce înseamnă că produce 4,79 unități de căldură pentru fiecare unitate de curent electric pe care o folosește.
Eficiența maximă a majorității pompelor de căldură se încadrează între 350% și 400%, ceea ce face din acest model o variantă interesantă. De, asemenea, este foarte ușoară, cântărind 120 kg.
Hitachi Yutaki M RASM-4VNE este o variantă perfectă pentru tine dacă ai o casă de dimensiuni medii. Este pompa de căldură care se remarcă printr-o eficiență sporită – 500%.
Puterea sa maximă de 11 kW este scăzută în comparație cu alte pompe de căldură de top, dar va fi totuși mai mult decât suficientă pentru majoritatea caselor.
LG Therma V R32 Monobloc este cea mai bună variantă pentru tine dacă locuiești într-o zonă unde temperaturile sunt scăzute în majoritatea anului sau chiar scad sub nivelul de îngheț. Acest model de pompă este capabil să funcționeze chiar și la temperaturi de până la -25°C.
Cât costă?
Acum că am aflat care sunt cele mai bune pompe de căldură aer-apă, este momentul să vedem dacă aceste produse pot fi achiziționate și în țara noastră.
- Produsul Grant Aerona³ R32 nu poate fi cumpărat din țara noastră, dar poate fi comandat din străinătate. Prețul unei astfel de pompe începe de la 5.600 de lire sterline.
- Hitachi Yutaki M RASM-4VNE poate fi achiziționat în România cu prețuri începând de la 23.899 RON (TVA inclus).
- Și produsul LG Therma V R32 Monobloc se găsește în țara noastră și poate fi cumpărat cu un preț începând de la 19.349 RON (TVA inclus).
Alte pompe de căldură care pot fi găsite în țara noastră și merită menționate sunt:
- Ferrolli Omnia, care poate fi achiziționată cu un preț începând de la 16.271 RON (TVA inclus).
- Nibe S2125 poate fi cumpărată cu un preț care începe de la 40.259 RON (TVA inclus).
- Viessmann 100S poate fi achiziționată cu un preț care pornește de la 43.120 RON (TVA inclus).
În concluzie, putem afirma faptul că și în țara noastră există variante diversificate de pompe de căldură care pot fi achiziționate, însă te sfătuim să fii atent la cele mai importante criterii pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a-ți instala o pompă de căldură și să ceri ajutorul specialiștilor, care pot veni cu informații prețioase legate de acest domeniu încă puțin dezvoltat în țara noastră.
Surse:
Finanţare de 100% pentru pompe de căldură prin programul Electric Up. Anunțul Ministerului Energiei
Cererile pentru pompe de căldură au explodat. Românii se tem de facturile mari la gaz de la iarnă
Air Source Heat Pump Costs 2022
Are There Government Grants for Air Source Heat Pumps?
The Best Air Source Heat Pumps 2022
What Are the Best Air Source Heating Pumps in 2022
Totul despre cum funcționează o pompă de căldură
Cat curent consuma o pompa de caldura aer apa si cum functioneaza?
Pompe de caldura – Racire, incalzire | Ferroli
Pompa de caldura AER-Apa NIBE S2125
Pompa de caldura 13.5kW Viessmann 100S Aer/Apa
Pompa de caldura aer-apa Hitachi Yutaki M
Pompa de caldura aer-apa LG Therma V