Prezența cablurilor de electricitate și a unor țevi de dimensiuni impresionante, precum cele de gaz sau apă, sunt deja parte o parte integrantă a spațiului public și a peisajului lumii moderne. Cel mai probabil, mulți dintre noi nici nu concep că ar putea exista străzi sau bulevarde fără omniprezența stâlpilor de electricitate, dar, în multe locuri, instituțiile care administrează spațiul public încep să schimbe acest lucru – cablurile electrice și țevile încep să fie „ascunse” ochilor noștri printr-un procedeu simplu – îngroparea acestora sub pământ.
De asemenea, se observă un trend ascendent legat de această metodă și în cazul locuințelor proprii. Tot mai mulți își doresc să se bucure de o priveliște mai plăcută a mediului înconjurător al casei, fără stâlpi sau țevi care să le treacă prin curte, de aceea iau în considerare acest procedeu de îngropare a cablurilor și țevilor sub pământ.
Dacă și tu ești printre acele persoane care plănuiesc montarea subterană a cablurilor și a țevilor, rămâi alături de noi, deoarece, în acest articol, vom trece în revistă care sunt avantajele și dezavantajele acestui mod de amplasare a rețelelor de utilități.
Tipuri de cabluri potrivite pentru montarea subterană
În general, cablurile care se pretează la montarea subterană pot fi clasificate după mai multe criterii: materialul din care este conductorul (cupru, aluminiu) și secțiunea; tensiunea la care poate funcționa (joasă, medie, înaltă tensiune); domeniul de utilizare (energie, telecomunicații, semnalizare etc.), tehnologia constructivă și tipurile de izolație, protecția mecanică etc.
Principii de bază ale pozării (montării) cablurilor subterane
Procesul de montare a unor cabluri electrice subterane trebuie să respecte câteva principii de bază. Vom prezenta doar câteva dintre cele mai importante, întregul proces putând fi vizualizat aici:
- Cablurile nu trebuie să fie pozate (montate) în terenuri agresive din punct de vedere chimic, cu concentrații mari de săruri și acizi sau în unele terenuri nisipoase și pietroase. Dacă nu se poate îndeplini această condiție, cablurile se vor poza în canale, tuneluri, țevi, blocuri sau se vor proteja altfel împotriva acțiunilor mecanice și chimice.
- Cablurile se pozează în șanțuri mai adânci cu 0.2 m decât este adâncimea cea mai mică stabilită în NTE 007/2008 (Norma tehnică privind proiectarea și executarea rețelelor de cabluri electrice).
- Distanța dintre cablul marginal și elementele de construcții aflate în vecinătate trebuie să fie cel puțin 0.6 m.
- Poziția cablurilor trebuie asigurată prin legare cu benzi de oțel galvanizat montate la distanțe de 2 până la 2.5 m între ele.
- Înainte de pozarea cablului se va curăța fundul săpăturii de particulele solide și se va acoperi cu un strat de nisip microgranular de 10-14 cm, fracțiune 0-4 mm.
- Cablul pozat se va acoperi cu același strat de nisip, apoi cu plăci de beton sau plastic. La pozare, capătul cablului trebuie să fie protejat împotriva umidității cu un înveliș contractibil.
- La cabluri se vor fixa etichete de identificare. Se vor utiliza doar acele tipuri și secțiuni de cabluri care sunt standardizate.
Tipuri de țevi potrivite pentru montarea subterană
Există mai multe tipuri de țevi, în funcție de ceea ce se transportă prin ele. Noi ne vom limita la gaze și apă, astfel că cele mai cunoscute tipuri de țevi folosite în domeniu sunt:
- Pentru gaz
- Țevile din cupru, aluminiu sau oțel
- Țevi din PVC
- Țevi din PE (polietelină)
- Pentru apă
- Țevi din cupru
- Țevi din PE
- Țevi PEHD
- Țevi din PEX
Principii de bază ale montării țevilor/conductelor subterane
Ca și în cazul cablurilor, și în procesul de montare a țevilor și conductelor subterane există câteva principii de bază, pe care vom încerca să le prezentăm pe scurt:
- Conductele îngropate trebuie plasate la o distanță sigură de potențiale cabluri electrice subterane sau de alte elemente ale rețelei electrice.
- Șanțul ar trebui să fie suficient de lat pentru ca țeava să fie așezată fără a i se deteriora stratul de protecție. Lățimea minimă a șanțului nu trebuie să fie mai mică decât diametrul țevii + 400 mm.
- Șanțul trebuie să fie săpat la o adâncime minimă de 100 mm sub fundul țevii. Acesta trebuie căptușit cu nisip sau alt material adecvat aprobat de specialistul care se ocupă de acest proces. Acesta poate conține pietriș și/sau fragmente de rocă, însă doar în cazul în care se folosesc învelișuri de protecție de tip Rock Shield, iar prin prezența acestor pietre sau fragmente de rocă nu survine nici o deteriorare a țevii în cauză.
- Se recomandă ca părțile laterale ale șanțului să nu aibă piatră, resturi de piatră sau alte materiale care ar putea cădea sau acumula, prin dislocare, sub, în jurul sau deasupra țevii. De asemenea, pentru umplerea spațiilor dintre șanț și țeavă se recomandă folosirea nisipului sau a pământului, acesta din urmă fără alte particule solide sau de natură să perforeze sau să distrugă țeava.
- Coborârea țevii în șanț se face cu ajutorul unor curele largi, care să nu distrugă țeava sau stratul de protecție al acesteia.
- Șanțul se astupă cu pământ sau nisip, respectându-se indicațiile specialiștilor.
Avantajele montării subterane
Îngroparea în pământ a cablurilor și a țevilor are mai multe avantaje, dintre care le amintim pe cele mai importante:
- Mai puține materiale folosite
Resursele necesare folosite pentru montarea subterană sunt mai puține în comparație cu cantitatea de materiale de care e nevoie, de exemplu, pentru instalarea liniilor electrice „clasice”. Se elimină costurile cu achiziția, transportul și montajul stâlpilor de beton sau lemn, în acest fel fiin realizate economii financiare.
- O mai mare siguranță
Acest avantaj este, cu precădere, vizibil în cazul cablurilor electrice montate sub pământ. Prin această metodă, se elimină total posibilitatea unor accidente sau întâmplări neplăcute ce pot fi cauzate de contactul cu liniile electrice de înaltă tensiune. Un alt avantaj este faptul că, spre deosebire de sistemul aerian în care liniile electrice pot fi deteriorate din cauza vântului puternic sau a unor copaci căzuți peste cabluri, cablurile subterane de alimentare nu sunt expuse.
- Costuri de mentenanță mai reduse
Cu un sistem de țevi sau cabluri montate subteran, scad și costurile legate de întreținerea acestora. De exemplu, nu trebuie să îți mai faci griji în ceea ce privește toaletarea copacilor din apropierea cablurilor, nu există riscul de furt sau conectare ilegală la rețeaua ta electrică și, de asemenea, riscul de distrugere datorat condițiilor meteo nefavorabile este foarte scăzut.
Dezavantajele montării subterane
Există și câteva dezavantaje în ceea ce privește montarea subterană a cablurilor. Iată care sunt acestea:
- Efortul financiar destul de mare în ceea ce privește investiția inițială
În foarte multe cazuri, acest proces este unul care necesită un efort financiar destul de intens. În cazul cablurilor electrice, costul celor special folosite la montarea subterană poate fi și de trei ori mai mare decât în cazul celor „clasice”.
- Un proces de mentenanță îngreunat
Apariția unor probleme la un sistem de cabluri sau țevi subterane este o provocare majoră în ceea ce privește rezolvarea acestora. Dacă în cazul cablurilor electrice aeriene sau a țevilor vizibile, intervențiile se pot realiza cu un minim de efort, în cazul celor îngropate necesită mai multă muncă și costuri adiționale mai ridicate.
În concluzie, montarea subterană a cablurilor și a țevilor este o decizie destul de bună, care merită atenția ta, dacă te-ai hotărât că este timpul să pui la cale un nou proiect pentru casa ta. Dacă vrei să te bucuri de o priveliște superbă din curtea casei tale și îți dorești să îi știi pe cei dragi în siguranță, atunci acest lucru merită să fie printre primele de pe lista ta de noi provocări.