Ți-ai construit o casă nouă și te gândești ce sistem de încălzire să folosești, mai ales că piața abundă de centrale și nu știi la ce anume să te oprești? Sau poate că randamentul centralei tale este tot mai redus și de aceea crezi că este nevoie să o schimbi, pentru avea confortul pe care ți-l dorești. Așa cum ai remarcat, există o mare varietate de modele de centrale ce se diferențiază prin tipul de combustibil folosit, modul de funcționare, eficiența energetică sau puterea de încălzire. Atunci când alegi centrala, trebuie să ai în vedere volumul ce trebuie încălzit, punctele de consum de apă caldă de care ai nevoie și desigur care sunt sursele de energie pe care le poți folosi, asta în funcție de locația casei tale. Și poate, nu în ultimul rând, trebuie să te gândești să optezi pentru o soluție cât mai puțin poluantă.
În cele ce urmează îți vom oferi câteva informații utile care te vor ajuta să faci alegerea cea mai potrivită pentru casa ta.
Centrale termice sunt de mai multe tipuri, iar criteriul cel mai important pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când vrei să achiziționezi o centrală este necesarul de energie al locuinței. Iar aici ne referim la suprafața ce trebuie încălzită, la numărul consumatorilor de apă caldă menajeră, la numărul camerelor și la gradul de izolare a locuinței. În funcție de agentul termic folosit centralele termice sunt pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleți sau cărbune), pe GPL sau electrice. Dată fiind ușurința exploatării centralelor pe gaz și a celor electrice, ne vom concentra pe aceste tipuri.
Centrală pe gaz clasică sau în condensare?
Atunci când locuința este racordată la rețeaua de gaz, centrala termică pe gaz reprezintă o opțiune viabilă. Cele clasice au un randament de până la 92-94%, randament care, odată cu trecerea timpului și uzura echipamentului, poate scădea. Centralele pe gaz clasice pot fi cu tiraj natural și necesită un coș de fum, aceste modele fiind printre cele mai poluante. În schimb cele cu tiraj forțat, poluează mai puțin, nefiind nevoie de un coș de fum pentru evacuarea gazelor arse, și au un randament mai bun decât cele cu tiraj natural. Pentru apartament soluția potrivită este cea a unei centrale cu tiraj forțat. Aceasta are în componență o tubulatură concentrică, prin intermediul căreia aerul necesar arderii combustibilului este preluat din exteriorul încăperii. Centralele termice cu tiraj forțat pot fi montate în încăperi mici, închise, precum balconul sau în debara. Față de centrala termică cu ardere naturală, cele cu tiraj forțat au un preț mai ridicat, dar merită investiția.
Centrale termice în condensare duc la economii de combustibil cu până la 35%
Foarte eficiente și mai puțin poluante, centralele termice în condensare sunt singurele care îndeplinesc cerințele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică și gradul de poluare. De altfel, o directivă a UE interzice fabricarea și importul centralelor clasice cu gaz, permițând însă vânzarea modelelor existente în stoc. Astfel, la un moment dat, după epuizarea stocurilor nu vom mai putea cumpăra decât modele de centrale cu condensare.
Centralele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Practic, acestea folosesc un sistem de răcire care recuperează energia reziduală și o transferă masei de apă încălzite, ceea ce le permite să aibă un consum mai mic de combustibil și să fie mai puțin poluante. Pentru a putea beneficia de avantajele economiei de combustibil, care ajunge și la 35 de procente, specialiștii ne recomandă sistemele de încălzire prin pardoseală sau caloriferele cu suprafață mare. Chiar dacă există o diferență de preț față de centralele clasice, investiția în centrala în condensare se va amortiza într-un timp relativ scăzut, datorită randamentului foarte bun.
Pentru a vă face o idee, vă oferim câteva exemple generale de alegere a centralei termice (CT) în condensare, în funcție de suprafața imobilului:
- pentru o suprafață până în 160 mp, se poate alege o CT de 24 kW
- pentru o suprafață între 160-220 mp, se alege o CT de 30 kW
- pentru o suprafață între 220-320 mp, se alege o CT de 35 kW
- pentru suprafețe mai mari, se apelează la CT de putere mai mare (46 kW, 60 kW, 90 kW).
Exploatarea centralelor termice pe gaz se face cu ușurință, existând o serie de firme specializate și autorizate care asigură serviciile de verificare periodică și reparații, în caz de nevoie.
Centrale termice electrice
În cazul centralelor electrice, instalarea se face ușor, iar încălzirea locuinței și prepararea apei calde menajere se face rapid. Atunci când achiziționăm o astfel de centrală, trebuie să fim foarte atenți la puterea declarată de producător fiindcă în funcție de aceasta vom reuși să obținem necesarul de energie de care avem nevoie. Practic, aceste centrale au o rezistență electrică ce convertește aproape 100% un kW electric într-un kW termic și atunci putem face o estimare foarte bună în ceea ce privește necesarul lunar de energie electrică pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde.
Cum se dimensionează necesarul termic?
Ce trebuie să știți atunci când vreți să cumpărați o centrală termică? Este foarte important să cunoașteți faptul că, pentru a încălzi 1 metru cub de aer aveți nevoie de o putere termică de 40 W pentru un imobil foarte bine izolat, 50 W pentru un imobil mediu izolat și 60 W pentru un imobil slab izolat. Necesarul de încălzire depinde și de temperatura optimă pe care o doriți, de numărul de persoane din locuință, precum și de orientarea clădirii, într-o zonă mai mult sau mai puțin însorită.
Sistemele de comandă și diagnoză oferă informații vitale, precum presiunea și temperatura
Cele mai moderne centrale termice sunt dotate cu sisteme de comandă și diagnoză. Este recomandată alegerea modelelor care oferă un afișaj LCD pe care apar informații vitale despre presiune și temperatură. De la meniuri simple, până la meniuri complexe, afișajul poate să emită avertizări sonore și vizuale pentru avarii. Pentru un confort sporit, anumite tipuri de centrale oferă funcții avansate pentru senzori de temperatură, control și supraveghere de la distanță (wireless) și programare.
Montarea centralei termice se face doar cu firme autorizate
Pentru a instala centrala termică, pentru început va trebui să obținem acordul de proiect al distribuitorului de gaz. Vom alege apoi o firmă autorizată care va prelua proiectarea şi executarea lucrării pentru instalația de utilizare a gazelor naturale. Instalarea centralei se va face de către o firmă autorizată ISCIR.
Revizia centralei termice, măsură de siguranță
Revizia tehnică periodică a centralei termice reprezintă o măsură preventivă de siguranţă și aceasta revine proprietarului. Verificarea tehnică a centralei termice se realizează periodic, o dată la doi ani, cu o firmă specializată, cu personal autorizat ISCIR RVT, aleasă de către proprietar, dar poate fi efectuată și la cerere, dacă se dorește o verificare suplimentară.