Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ghid curățare calorifere pentru încălzirea eficientă a locuinței

Dacă folosești o centrală racordată la calorifere pentru încălzirea locuinței tale, acest articol este pentru tine. Odată cu scăderea temperaturii și instalarea sezonului rece, o să dorești să ai o temperatură mai ridicată în casă. Înainte de a pune în funcțiune centrala termică, ar fi bine să iei măsurile necesare pentru curățarea caloriferelor și pentru a obține maximum de eficiență de la acestea.

De ce este bine să cureți caloriferele?

Deoarece în apa care circulă prin instalație se găsesc diverse materiale precum: picături de cositor și pastă de lipit utilizată în timpul montajului, resturi de cupru sau pexal de la tăierea țevilor atunci când au fost montate, precum și minerale regăsite în apă. Toate aceste elemente pot să afecteze centrala și pot să scadă randamentul instalației.

Etapele curățării și spălării caloriferelor

  1. Primul pas constă în verificarea caloriferelor. Asigură-te că acestea nu prezintă urme vizibile de rugină sau fisuri. Dacă observi că prezintă un grad avansat de degradare, cel mai bine ar fi să iei în calcul înlocuirea lor cu unele noi. Tot în acest pas poți verifica și dacă au fost aerisite bine. Dacă observi că totul este în regulă, dar tot nu dau un randament bun, atunci e clar că trebuie să le cureți.
  2. Urmează curățarea caloriferelor pe interior. Dacă vrei să te ocupi tu de acest proces, să știi că nu e chiar ușor și îți va lua ceva timp. Trebuie mai întâi să golești instalația pentru a putea demonta caloriferele de la cele două țevi (de intrare și de ieșire). Indicat ar fi să ai un loc în exterior pentru a le putea spăla. Dacă locuiești la bloc, o poți face și în cadă cu toate că îți va fi puțin mai dificil. Pentru varianta clasică de curățare, golește toată apa din calorifer, apoi toarnă altă apă și agită-l puternic pentru a facilita desprinderea reziduurilor depuse pe pereții acestuia. Repetă procesul până când observi că nu se mai desprinde nimic. Folosește o soluție specială care trebuie lăsată 10-15 minute în calorifer pentru a acționa împotriva depunerilor. 

Pentru un rezultat mai eficient, ai putea folosi o pompă cu presiune pentru a introduce în calorifer jeturi de apă. 

  1. Dacă nu vrei să te ocupi tu de tot procesul și vrei să ai rezultate și mai bune, apelează cu încredere la o firmă specializată pentru o curățare chimică. În acest scenariu nu mai este necesară demontarea caloriferelor. Se golește instalația și se demontează doar pompa centralei și racordul mașinii de spălat. Pompa specială de spălare se montează în locul pompei centralei, iar furtunul de alimentare al pompei se pune la racordul mașinii de spălat. Furtunul de golire se introduce într-o scurgere din pardoseală. Pompa trimite apa împreună cu substanțele chimice în ambele sensuri, astfel fiind spălate și caloriferele, dar și toată instalația. La sfârșit se evacuează agentul de spălare și se adaugă apă proaspătă.

Curățarea caloriferelor pe exterior

Este o operațiune mult mai ușoară. Tot ce ai de făcut este să verifici starea exterioară a caloriferelor și să îndepărtezi praful de pe ele. Dacă observi că sunt depuneri lipicioase pe calorifere, îndepărtează-le cu ajutorul unui degresant. La final ai grijă să nu rămână pe el soluții utilizate în timpul spălării. Caloriferele cu suprafețe plane, precum cele din aluminiu sau oțel vor fi mai ușor de curățat comparativ cu cele din fontă, unde vei avea mai mult de muncă.

Întreținerea caloriferelor

Dacă ai grijă de ele și le întreții, spălarea caloriferelor poate fi făcută la câțiva ani. În funcție de tipul caloriferelor, acestea au moduri diferite de întreținere.

Caloriferele din fontă

Au fost folosite în toată țara în trecut pentru legarea la rețeaua națională de termoficare. Multe persoane chiar le-au păstrat și după instalarea unei centrale proprii, pentru că au fost mulțumite de performanțele lor. Dacă ai și tu calorifere din fontă, trebuie să știi că acestea sunt cele mai predispuse la acumularea de depuneri (calcar, mâl, rugină). Spălarea lor se face cu apă și diverse substanțe din acizi anorganici și aditivi utilizați împotriva coroziunii.

Caloriferele din oțel

Cu toate că au o durată de viață mai scurtă decât cea a caloriferelor din fontă, cele din oțel sunt mult mai ușor de întreținut. Oțelul nu reține la fel de multe depuneri precum fonta. Acestea pot fi demontate mult mai simplu, sunt mai ușor de manipulat și se spală și curăță rapid atât pe interior, cât și pe exterior.

Caloriferele din aluminiu

Au avantajul că nu ruginesc, așadar acumulează mai puține depuneri. De asemenea, se curăță cel mai ușor dintre toate tipurile de calorifere. Dacă le întreții periodic, acestea pot funcționa fără probleme chiar și 20 de ani.

Spălarea periodică a depunerilor și curățarea exterioară a caloriferelor crește imediat eficiența transferului termic. Atunci când te hotărăști să speli caloriferele, nu uita și de curățarea instalației, a țevilor. Dacă vei considera că nu te descurci să faci tu toată operațiunea, cel mai bine este să apelezi la o firmă specializată. 

Citește în următorul articol mai multe despre cum să alegi tipul de calorifer adecvat pentru locuința ta.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *