Achiziționarea unei centrale termice este un pas important dacă dorești să oferi un nivel de confort sporit locuinței și familiei tale. Dacă ai achiziționat deja centrala, sigur vrei să o pui în funcțiune cât mai repede și cel mai probabil ai aflat până acum că sunt necesare mai multe autorizații. Una dintre acestea este deosebit de importantă: autorizația de funcționare ISCIR – un document eliberat de o firmă autorizată de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat( ISCIR) care îți permite să folosești în mod legal centrala termică.
Dacă nu ești la curent cu ceea ce presupune această autorizație, în cele ce urmează îți vom explica în detaliu cum o obții, de ce acte ai nevoie sau cum să alegi o firmă autorizată care să respecte toate procedurile, astfel încât tot acest proces să se desfășoare fără probleme și cu minimum de efort pentru tine.
Ce este ISCIR?
ISCIR este un acronim pentru Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Această organizație este una destul de veche și a luat ființă ca o organizație tehnică de stat în 1910. Potrivit site-ului oficial, ISCIR este responsabilă, în numele statului, pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil și exercită următoarele funcții:
- de autoritate, prin care asigură controlul respectării prevederilor reglementărilor în domeniu și a regimului de autorizare și verificare tehnică;
- de reglementare, prin care asigură elaborarea actelor cu caracter normativ;
- de reprezentare, prin care asigură cooperarea și schimbul de informații, pe plan intern și extern, în domeniul său de activitate, potrivit legislației în vigoare.
Ce este autorizația ISCIR?
Autorizația ISCIR reprezintă un document atestator, eliberat de către firme autorizate ISCIR, care certifică buna funcționare a centralei termice achiziționate și compatibilitatea ei cu sistemele de alimentare (apă, gaz, energie electrică). Fără această autorizație, o centrală termică nu poate funcționa din punct de vedere legal și nu este recunoscută ca fiind montată sau verificată de către personal calificat și autorizat. Această autorizare reprezintă de fapt luare în evidența ISCIR a centralei tale.
Cum obții autorizația?
Pentru a obține autorizația ISCIR trebuie să soliciți unei firme autorizate de către această instituție să efectueze punerea în funcțiune a centralei tale termice. De asemenea, este bine de știut faptul că, înainte de a stabili programarea pentru finalizarea acestui proces și pentru obținerea autorizației, ai nevoie de următoarele documente:
- Manualul de utilizare al centralei termice și certificatul acesteia de garanție.
- Factura produsului, care dovedește achiziția sa.
- Procesul-verbal care atestă conectarea centralei termice la instalația de alimentare cu gaze naturale.
- Proiectul de racordare la instalația de gaz.
După ce echipa tehnică responsabilă cu instalarea centralei de la firma autorizată ISCIR a finalizat acest proces, îți va pune la dispoziție următoarele documente (aceasta având totodată obligația de a te instrui în ceea ce privește regulile de funcționare și întreținere a centralei).
- Raportul de primă punere în funcțiune a centralei termice (PIF).
- O declarație de conformitate pentru instalația de încălzire.
- O copie după autorizația ISCIR a firmei care a instalat centrala termică.
Punerea în funcțiune a centralei termice
Deoarece, de multe ori, poate exista o confuzie între conceptul de instalare și cel de punere în funcțiune a centralei termice, vom încerca să le explicăm, pe scurt, pe ambele:
- Instalarea presupune toate lucrările de montaj ale instalației termice și a centralei termice.
- Punerea în funcțiune reprezintă un set de verificări inițiale care atestă funcționarea conformă a centralei termice.
În urma procesului de punere în funcțiune se eliberează un raport (PIF). Fără acest raport, autorizația de funcționare a centralei nu poate fi eliberată. În cele ce urmează, vom detalia etapele punerii în funcțiune a centralei termice de către o firmă autorizată:
- Verificarea centralei termice sub aspectul instalării corecte, conform cărții tehnice a produsului.
- Verificarea tipului de centrală termică sub aspectul compatibilității cu sistemul de alimentare. În caz contrar, acesta este unul dintre aspectele care trebuie consemnate în documentația specifică etapelor de verificare.
- Verificarea compatibilității cu sistemele de alimentare potrivite (alimentare cu gaz, alimentare cu apă, alimentare electrică și posibilitatea evacuării gazelor arse).
- Verificarea etanșeității tuturor sistemelor de alimentare.
- Verificarea funcționării sistemelor care asigură reglajul și protecția.
- Verificarea parametrilor de intrare în aparat.
- Verificarea primei porniri a circuitului, a centralei termice și verificarea modului de funcționare a ansamblului.
Cum alegi firma potrivită?
Autorizarea centralelor termice trebuie să fie efectuată, în mod obligatoriu, cu ajutorul unei firme recunoscute și autorizate de ISCIR. De regulă autorizare centralei se face de către firma autorizată ISCIR care a făcut punerea în funcțiune a centralei. Pentru a putea obține autorizarea ISCIR, fiecare firmă trebuie să treacă printr-un training specializat și printr-o evaluare. În cazul ambelor, criteriile sunt stabilite de către ISCIR.
Se recomandă o atenție sporită atunci când alegi o firmă cu care să colaborezi în ceea ce privește instalarea și autorizarea centralei tale termice. Orice lucrare neavizată nu este doar ilegală, dar poate pune în pericol integritatea bunurilor tale sau chiar viața. De asemenea, o lucrare neavizată nu este acoperită de asigurare, în cazul în care au loc evenimente mai puțin plăcute.
Conform Legii 64 din 2008 republicată și modificată cu Legea 49 din 2019 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, efectuarea fără autorizaţie a activităţilor privitoare la instalarea, construcţia sau montajul instalaţiilor ori echipamentelor constituie infracţiune şi atrage după sine sancțiuni care pot merge până la pedeapsa cu închisoarea, conform articolului 22.
Cea mai sigură cale pentru a fi sigur că alegi corect este să accesezi site-ul oficial ISCIR, acolo poți găsi toate firmele autorizate.
Care este prețul unei autorizații ISCIR?
După toate aceste informații, probabil că primul tău gând zboară la costurile necesare obținerii unei asemenea autorizații. Deși ar putea părea că este nevoie de un efort financiar considerabil, în realitate prețul standard pentru obținerea unei autorizații începe de la suma de 200 lei. Acesta poate fi însă mai mare dacă intervin factori precum modelul centralei termice și eventualele probleme apărute la punerea în funcțiune a acesteia. De asemenea, unele firme pot percepe un preț mai mare atunci când angajații acestora sunt nevoiți să se deplaseze către locația ta.
Acte necesare autorizare firmă ISCIR
Conform Ordinului nr. 130/2011 pentru aprobarea metodologiei de autorizare a operatorului responsabil cu supravegherea tehnică a instalațiilor (RSVTI), o persoană juridică ce dorește să obțină această autorizație trebuie să depună o cerere la ISCIR, însoțită de următoarele documente:
- Certificat constatator emis de ONRC – Acesta trebuie să fie eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii cererii și să includă datele de identificare și obiectul de activitate relevant, cum ar fi testările și analizele tehnice.
- Autorizațiile RSVTI pentru personalul propriu – Este necesar ca firma să aibă angajate cel puțin două persoane autorizate ca operatori RSVTI. Autorizațiile acestora trebuie să fie valabile la momentul formulării cererii, iar copiile lor sunt necesare în dosar.
- Procedura de supraveghere tehnică – Se solicită o procedură internă de supraveghere tehnică, care să asigure activitățile de control și întreținere pentru echipamentele ISCIR la deținătorii de instalații. Această procedură trebuie întocmită în conformitate cu standardul de management al calității SR EN ISO 9001:2008.
- Documente contractuale – Acte care să confirme relația contractuală dintre persoana juridică solicitantă și operatorii RSVTI, valabile la momentul cererii.
- Declarația de consimțământ privind prelucrarea datelor – Este necesară o declarație pe propria răspundere, prin care firma își exprimă acordul privind prelucrarea datelor de către ISCIR.
Obținerea acestei autorizări asigură că operatorul RSVTI poate realiza activitățile de control și supraveghere în domeniul echipamentelor ISCIR, conform standardelor și reglementărilor în vigoare.În concluzie, obținerea unei autorizații ISCIR nu este doar unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să te gândești dacă te-ai hotărât că ai nevoie de o centrală termică în locuința ta, ci și unul pe care trebuie, în mod obligatoriu, să îl rezolvi pentru a te încadra atât în limitele legii, cât și în cele ale propriei siguranțe.