Conform previziunilor Organizației Națiunilor Unite, populația mondială ar putea atinge 9,7 miliarde de oameni în 2050 și peste 11 miliarde în 2100. Mai multe persoane înseamnă mai multe emisii de CO2, dar și mai puține resurse.
Emisiile de gaze cu efect de seră (sau emisiile de CO2) afectează direct încălzirea globală, deoarece produc efecte dezastruoase pentru planetă, accelerând schimbările climatice. În lupta împotriva acestor emisii, sectorul industrial este deseori considerat ca făcând parte din problemă, întrucât începutul revoluției industriale a coincis cu o creștere masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin deciziile luate și stilul de viață adoptat, fiecare dintre noi poate face ceva pentru a reduce amprenta de carbon și pentru a avea mai multă grijă de planeta noastră.
Ce este amprenta de carbon
Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o companie, o organizație, un eveniment sau o persoană le produce într-o anumită perioadă.
Gazele cu efect de seră sunt rezultatele diverselor activități pe care oamenii le întreprind zi de zi. Ele implică un consum de combustibili, cel legat de producerea alimentelor, a diverselor materiale și așa mai departe.
Spre exemplu, un zbor București-Londra are o amprentă climatică de 350 kg CO2, iar 250 de kilometri parcurși cu un autobuz au o amprentă de 30 kg CO2, în timp ce drumul parcurs cu bicicleta nu implică absolut nicio emisie de CO2.
Cum se calculează amprenta de carbon
Potrivit Asociației Environ, „amprenta de carbon se calculează prin adunarea emisiilor de CO2 rezultate în urma activităților zilnice pe o perioadă de un an: consumul de electricitate și de apă, mijloace de transport, alimentație, îmbrăcăminte, călătorii, generarea de deșeuri. Toate activitățile umane implică emisii de dioxid de carbon, având un impact direct asupra schimbărilor climatice“. Îți poți calcula amprenta de carbon personală cu ajutorul acestui calculator.
În ceea ce privește calcularea amprentei de carbon a unei companii, un prim pas este acela de a măsura emisiile totale de gaze cu efect de seră ale acesteia și de a determina de unde provin. Un auditor autorizat independent poate efectua un audit energetic pentru a afla cum utilizează energia, unde o irosește și unde se pot face îmbunătățiri.
Metode pentru a reduce amprenta de carbon
Iată câteva dintre cele mai simple moduri prin care poți începe să-ți reduci propria amprentă de carbon.
Alimente
- Optează pentru alimente de sezon organice și locale. Transportul alimentelor, cu avionul, camionul sau nava, utilizează combustibili fosili pentru a împiedica alterarea alimentelor în tranzit.
- Reduce risipa alimentară prin planificarea meselor din timp, congelarea excesului și reutilizarea resturilor.
- Cumpără alimente la vrac atunci când este posibil, folosind propriul recipient reutilizabil.
Îmbrăcăminte
- Nu achiziționa ”fast fashion”. Articolele ieftine, la modă, sunt aruncate rapid în gropile de gunoi unde se descompun și produc metan. În schimb, cumpără îmbrăcăminte de calitate care să reziste sau poți opta chiar pentru haine la mâna a doua.
- Spală hainele în apă rece. Enzimele din detergent sunt concepute pentru a curăța mai bine în apă rece.
Cumpărături
- Dacă vrei să achiziționezi un calculator nou, optează pentru un laptop în loc de monitor și unitate centrală. Motivul? Laptopurile necesită mai puțină energie pentru încărcare și funcționare.
- Cumpără mai puține lucruri și alege, în special, articole folosite sau reciclate ori de câte ori este posibil.
- Cumpără de la companii care sunt responsabile din punct de vedere ecologic.
- Folosește propria pungă textilă reutilizabilă atunci când faci cumpărături.
- Evită pe cât posibil articolele cu ambalaj în exces.
Acasă
- Schimbă becurile cu incandescență (irosesc 90% din energie sub formă de căldură) cu LED-uri ce consumă un sfert din energie și au o durată mare de funcționare. Aceasta poate fi chiar de 25 de ori mai mare decât în cazul becurilor incandescente.
- Utilizează mai rar aparatul de aer condiționat vara și optează, în schimb, pentru ventilatoare care necesită mai puțină energie electrică.
- Stinge luminile atunci când ieși din cameră și deconectează dispozitivele electronice dacă nu se află în uz.
- Instalează un duș cu debit scăzut pentru a reduce consumul de apă caldă și pentru a economisi bani.
Transport
- Condu mașina mai puțin, mergi pe jos, folosește mijloace de transport în comun sau mergi cu bicicleta atunci când este posibil. Acest lucru nu doar că reduce emisiile de CO2, ci și decongestionează traficul;
- Dacă trebuie să conduci, evită frânările și accelerațiile inutile. Studiile au descoperit că agresivitatea la volan poate duce la un consum de combustibil cu 40% mai mare;
- Utilizează aplicații de trafic precum Waze pentru a evita să rămâi blocat în ambuteiaje;
- Folosește mai puțin aer condiționat în timp ce conduci, chiar și atunci când vremea este caldă.
Transportul aerian
- Evită zborurile cu avionul pe cât posibil. Pentru călătorii scurte, folosirea mașinii poate fi o soluție întrucât aceasta emite mai puține gaze cu efect de seră decât avionul.
În concluzie, amprenta de carbon reprezintă un aspect tot mai important pentru sănătatea planetei noastre, motiv pentru care este vital să fii informat și să începi să aplici metode pentru reducerea ei. Din acest articol, ai aflat numeroase lucruri utile și ușor de pus în practică legate de modul de folosire și de alegere al alimentelor, îmbrăcămintei și despre cumpărăturile pentru casă, despre transport șamd. Toate aceste suntem siguri că te ajută să faci o schimbare pozitivă în viața ta, începând chiar din acest moment.
Surse