Organizația va fi “vocea” comună a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România marchează un moment important în activitatea sa. Dedicată furnizorilor de energie electrică de mai bine de 13 ani, AFEER a decis să-și extindă activitatea și să vină și în sprijinul furnizorilor de gaze naturale, să fie “vocea” comună a companiilor care alimentează cu energie electrică și gaze naturale, în condiții de siguranță și fiabilitate, milioane de consumatori.
Adunarea Generală a membrilor AFEER a aprobat, recent, modificarea Statutului Asociației. Noua denumire agreată este Asociația Furnizorilor de Energie din România.
„Este într-adevăr un pas important pentru dezvoltarea asociației noastre. Ne-am propus să ne extindem și să ne constituim ca o voce puternică, competentă și unitară a industriei pe care o reprezentăm. Invităm furnizorii/traderii de gaze naturale să adere la asociație, să se alăture colegilor furnizori/traderi de energie electrică. În noul context, am optat pentru o nouă denumire – Asociația Furnizorilor de Energie din România, pentru a reprezenta, deopotrivă, interesele furnizorilor/traderilor de energie electrică și gaze naturale. Angajamentul nostru este pentru dezvoltarea unei piețe de energie sănătoase, a unui mediu de afaceri transparent și asigurarea unei informări corecte a consumatorilor. Vom continua Campania, inițiată în anul 2015, pentru o corectă informare a consumatorilor, în special a celor casnici, pentru protejarea intereselor acestora”, declară domnul Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Potrivit Statutului, Asociația Furnizorilor de Energie din Românaia este o organizație profesională non profit, independentă, neguvernamentală, având ca scop principal stabilirea și susținerea unei poziții comune a membrilor săi în chestiuni legate de domeniul comercializării și furnizării de energie electrică și gaze naturale. Asociația va promova dezvoltarea pieței, încurajând și stimulând principii precum competiția corectă, transparența, accesul nediscriminatoriu la piață, creșterea organică, apropierea de cele mai bune practici internaționale, aderarea la regulile și criteriile Uniunii Europene, protecția mediului înconjurător, creșterea sustenabilă, responsabilitatea socială, managementul etic, precum si reprezentarea membrilor săi, furnizori de energie (energie electrică și gaze naturale) în fața autorităților, organismelor cu abilități în domeniu din țară și străinătate, inclusiv pentru realizarea unei mai bune comunicări între partenerii sociali în abordarea problemelor domeniului de comercializare și furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale.
“Urmează o perioadă tranzitorie, de organizare a Asociației, respectiv atragerea de noi membri din rândul furnizorilor/traderilor de gaze naturale. Totodată, pe lângă furnizorii de energie, pot fi membri ai Asociației Furnizorilor de Energie din România și posesorii de licență de agregare. Companiile de avocatură sau consultanță cu reputaţie, specializate în servicii dedicate sectorului energetic, se pot înscrie ca membri observatori, iar personalități marcante în domeniu pot avea calitatea de membri onorifici”, precizează domnul Lungu.
Până la finele anului viitor, conducerea asociației va fi asigurată de un președinte și se vor alege – dintre membrii Consiliul Director – 2 vicepreședinți și câte un responsabil pentru dezvoltarea fiecărei noi activități.
Prezentăm în continuare câteva dintre obiectivele stabilite de Asociația Furnizorilor de Energie din România, prin Statut:
- Urmărirea procesului legislativ și instituțional intern și a normelor naționale cu privire la domeniul comercializării și furnizării de energie electrică/gaze naturale și a domeniilor conexe;
- Valorificarea experienței membrilor asociatiei în vederea asigurării documentării și consultanței pentru toti membrii săi, precum și pentru terțe persoane, în toate problemele ce se referă la tradingul și furnizarea de energie electrică/gaze naturale: tehnice, tehnologice, comerciale, de siguranță și de impact asupra mediului sau asupra vieții social-economice;
- Promovarea și susținerea schimburilor de informații și experiență între membrii săi, precum și între asociație și alte structuri;
- Inițierea și găzduirea de acțiuni (seminarii, mese rotunde, conferințe etc.) pe teme curente aflate în discuție în domeniul comercializării și furnizării de energie electrică/gaze naturale;
- Asigurarea de servicii, consultanță, îndrumare a membrilor săi, în relațiile specifice dintre aceștia, dintre aceștia și terți implicați în acest domeniu, precum și dintre aceștia și instituțiile publice cu abilități în domeniu.
- Promovarea de documente de specialitate întocmite de membri;
- Formularea opiniei asociației în inițierea, elaborarea și modificarea reglementărilor existente și de adoptare de noi reglementări în domeniul energiei electrice/gaze naturale ori în domenii conexe;
- Exprimarea opiniei în probleme legate de promovarea unor investiții în domeniul energiei electrice/gaze naturale (oportunitate, siguranță, impact etc.);
- Organizarea de cursuri de specialitate.
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România, în calitate de organizație profesională non profit, independentă și neguvernamentală, înființată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori și traderi licențiați și activi pe piața de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât și către IMM-uri și consumatori din toate categoriile de agenți economici care activează în România, cu o cotă de piață de circa 90% din consumul final de electricitate.