Bună, sunt factura ta la gaze naturale! Ne vedem în fiecare lună, hai să ne cunoaștem mai bine. Îți voi explica despre mine, pas cu pas!

Factura ta la gaze naturale – partea I

13 Noiembrie, 2021

Vezi mai jos transcriptul audio.

Factura ta la gaze naturale – partea I

Intro: Bună, sunt factura ta la gaze naturale! Ne vedem în fiecare lună, hai să ne cunoaștem mai bine. Îți voi explica despre mine, pas cu pas, îți voi arăta cât de mult îmi plac cifrele, formulele și codurile de bare. Hai să începem.

În fiecare lună îți aduc informațiile necesare pentru plata facturii, dar și detalii referitoare la consumul tău. În cele ce urmează îți voi arăta detaliile care trebuie să se regăsească pe orice factură de gaze naturale.

Pe factura ta trebuie să găsești neapărat următoarele informații:

  • Din ce este compus prețul final. Așa este, nu plătești doar ce consumi. Prețul final de pe factura lunară include și servicii de înmagazinare, transport și distribuție a gazelor naturale. Costurile pentru aceste servicii sunt reglementate prin lege și nu se pot negocia la încheierea contractului de furnizare de gaze naturale.

  • Cum a fost măsurat consumul tău. Cunosc trei tipuri de citiri ale consumului, amici vechi de-ai mei: citirea directă a indexului de către un agent al operatorului de distribuție, denumită și regularizare (se întâmplă cel puțin o dată la 3 luni și indică consumul real). Mai sunt și estimarea, care se face conform convenției de consum și autocitirea, pe care o transmiți chiar tu. 

  • Cum poți schimba furnizorul de gaze. Îl poți schimba în mod gratuit. Nu uita că de la 1 iulie 2020 trebuie să închei un nou contract de furnizare, în baza prețurilor concurențiale, cu furnizorul ales de tine.

  • Cum poți contacta furnizorul și transmite plângeri. Șeful meu, furnizorul, ține mult la bunăstarea ta și dorește să îl anunți, când este o problemă.

Outro: În continuare îți voi explica mai în detaliu cum sunt calculate facturile și ce date sunt necesare pentru plata acestora. Îți spun și de ce este cel mai util să trimiți autocitirea indexului în fiecare lună. Mai mult decât atât, îți arăt exact din ce este format totalul de plată de pe factură, ce taxe se aplică și cum se calculează consumul tău de gaze naturale.

Factura ta la gaze naturale – partea a II-a

Vezi mai jos transcriptul audio.

Factura ta la gaze naturale – partea a II-a

Intro: Pe factura ta de gaze naturale vei găsi datele necesare pentru plata facturii. Ți le voi explica pe toate în cele ce urmează.

Informații despre plata facturii

  • Perioada de facturare. Ce vezi pe factură, consumul pe care îl ai de plătit, este consumul înregistrat în perioada de facturare, de aceea, pe factură este indicat tot timpul acest interval de zile. Uneori este o lună, dar în funcție de contractul tău cu furnizorul, ea poate varia. Maximul perioadei de facturare este de 3 luni.

  • Data scadentă. Este data până la care trebuie să mă achiți, ori la bancă, ori la alți parteneri non-bancari ai furnizorului tău. Dacă depășești această dată, mă voi „îngrășa” cu penalități.

  • Prețul total. Este suma pe care o ai de plătit pentru factura curentă. 

  • Cod loc de consum. Acesta este codul după care este identificat locul tău de consum, casa ta. Dacă ai mai multe locuri de consum, te poți înțelege cu furnizorul tău să le includă pe toate pe aceeași factură.

  • Perioada în care se poate trimite autocitirea indexului. Acest punct este important pentru facturarea pentru autocitire. Dacă nu reușești să trimiți autocitirea în acest interval, eu, factura ta, voi fi calculată după: estimare conform convenției de consum. Tot pe factură vei vedea modalitățile prin care să trimiți autocitirea indexului – online sau telefonic.

  • Datele de identificare și de contact ale furnizorului.

  • Datele tale de identificare.

  • Codul tău de client, atribuit de către furnizor.

  • Numărul și data emiterii facturii. Așa mă vei putea găsi la partenerii bancari, pentru plată.

  • Denumirea produselor și a serviciilor pe care le plătești.

  • Preţul unitar pentru furnizarea gazelor naturale, exprimat în lei/MWh și tipul acestuia, în cazul în care este fix sau variabil.

  • Componentele incluse în prețul unitar și valoarea individuală a acestora.

  • Modalitățile în care poți plăti factura. Fiecare furnizor are mai multe modalități prin care poți plăti factura, online sau numerar. Vei găsi aceste detalii pe factură.

  • Vei mai găsi date de contact ale centrului de relații cu clienții și numărul de telefon la care poți suna în caz de urgențe.

  • De asemenea îți voi indica măsurile pe care furnizorul le va lua în cazul în care nu reușești să achiți factura până la data scadentă.

Outro: În continuare îți detaliez cum se calculează consumul tău și cum se face conversia în unități de energie. Vei vedea exact ce plătești pe factură!

 

Factura ta la gaze naturale – partea a III-a

Vezi mai jos transcriptul audio.

Factura ta la gaze naturale – partea a III-a

Intro: Am ajuns la partea cea mai interesantă a facturii de gaze naturale! Nu-i așa că te-ai întrebat ce include prețul total de pe factura lunară? Îți explic imediat cum se măsoară consumul de gaz, și cum trebuie transformate valorile în unități de energie, pentru a putea fi calculate costurile. Hai să vedem!

Ce consumi și ce plătești

  • Consumul de gaze naturale este măsurat în metri cubi. Însă pentru a putea calcula ce ai de plătit, acest volum trebuie transformat în unități de energie, măsurate în kWh.

  • Pentru determinarea totalului de plată, contează foarte mult și puterea calorifică superioară (kWh/mc) a gazelor naturale furnizate. Ambele aceste valori se referă doar la perioada facturată.

  • Pentru a realiza conversia, se aplică o formulă matematică (metoda de conversie a consumului de gaze din volum în kWh)

  • Formula conversie trebuie să se regăsească mereu pe factura ta, și sună cam așa Energie gaze naturale [kWh] este Volum gaze naturale consumat [mc] x Puterea calorifică superioară (Pcs) [kWh/mc].

Nu uita că aceste informații le vei găsi pe factură, alături de prețul unitar pentru fiecare și volumul consumat.

Taxe: Gazele naturale sunt produse pentru care se aplică taxa de valoare adăugată (TVA), care în final ajunge către stat. Vei găsi valorile menționate pe factură. Nu uita că valoarea totală de plată include și această taxă.

Outro: Acum că ne cunoaștem mai bine, așa-i că mă aștepți în fiecare lună? Eu voi veni la tine negreșit, dar îți dau întâlnire și online, să vorbim mai mult 😉 Întreabă-l pe furnizorul tău cum poți beneficia de serviciile online de facturare și hai să ne vedem!