- Fiecare proiect poate beneficia de o finanțare de până la 150.000 EUR pentru panouri solare, stații încărcare auto electrice, pompe căldură;
Vești bune pentru firmele mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorii din domeniul HORECA (Hoteluri, Restaurante, Catering) care vor să aplice pentru finanțarea ajutorului de minimis acordat prin intermediul programului Electric Up 2024, ciclul 2.
Ministerul Energiei a anunțat prelungirea sesiunii de înscriere în cadrul programului, de la 14 noiembrie până la data de 16 decembrie 2024, ora 23:59:59, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului energiei nr. 1636/13.11.2024, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1139, în data de 14.11.2024.
Astfel, începând cu data de 15.11.2024 ora 10:00 și până la data de 16.12.2024, ora 23:59:59, inclusiv, se desfășoară sesiunea de depunere a proiectelor aplicanților prin intermediul platformei informatice https://granturi.imm.gov.ro.
În sesiunea de depunere sunt disponibile aplicanților funcționalitățile care permit:
- crearea cererilor de finanțare;
- completarea acestora prin introducerea datelor în câmpurile aferente;
- anexarea documentelor deja încărcate în meniul Entității;
- transmiterea acestora (depunerea efectivă, ce atrage după sine alocarea numărului de ordine).
Buget total și buget per proiect Electric Up
- Bugetul alocat pentru Electric Up 2024 este de 596 milioane lei. Pentru perioada 2024-2026, autoritățile estimează că vor exista aproximativ 1.800 de beneficiari.
- Fiecare proiect poate beneficia de o finanțare de până la 150.000 EUR. Fiecare beneficiar trebuie să respecte plafonul total de 300.000 de euro pentru ajutorul de minimis, dacă a beneficiat de el și prin alte runde de finanțare.
- Se finanțează până la 75% din valoarea totală a proiectului, restul de un sfert din valoare reprezentând cofinanțarea beneficiarului.
Condiții de eligibilitate
Pentru a fi eligibili în cadrul Programului Electric Up, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de criterii esențiale:
- Statutul legal. Solicitantul trebuie să fie un IMM sau să activeze în domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), să nu fie în stare de insolvență, faliment sau alte proceduri ce ar putea restricționa activitățile economice.
- Obligațiile fiscale. Trebuie să aibă îndeplinite toate obligațiile fiscale la bugetul de stat și la bugetele locale.
- Contul bancar. Trebuie să aibă deschis un cont la Trezoreria Statului pentru programul de finanțare sau să se angajeze că îl va deschide până la data încheierii contractului de finanțare.
- Starea juridică a imobilului. Imobilul pe care se va implementa proiectul nu trebuie să fie implicat în litigii sau alte proceduri care ar putea împiedica derularea investiției.
- Documentația tehnică. Solicitantul se angajează să întocmească întreaga documentație necesară pentru instalarea sistemelor finanțate prin proiect.
- Nu sunt acceptate extinderi sau înlocuiri de capacități fotovoltaice deja instalate indiferent de sursa din care au fost finanțate.
Sursa:
- https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–1139–2024.html
- Anunt-deschidere-perioada-depunere.pdf
Citește și:
- Alternativele „Casa Verde” – s-a publicat ghidul Electric Up care finanțează în premieră și pompe de căldură, iar REPower EU demarează curând | Despre Energie
- Casa Verde Fotovoltaice 2024: Vineri, 27 septembrie, se dă startul înscrierilor persoanelor fizice pentru obținerea finanțării
- Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice și cât costă?
- Sisteme de încălzire alternative: pompe de căldură vs. panouri solare vs. sisteme geotermale