Costul instalării unei pompe de căldură la casă este între 6.000 și 18.000 de euro, iar la un apartament între 6.000 și 7.500 de euro, dar poate scădea până la 1.700-2.100 de euro per unitate locativă, dacă se folosesc pompe comune de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Energy Policy Group (EPG).
În contextul în care tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire și răcire, cum sunt de exemplu sobele pe lemne, vor trebui înlocuite, cercetătorii de la Energy Policy Group au evaluat costurile medii de instalare a pompelor de căldură în șase tipuri de clădiri rezidențiale considerate reprezentative pentru România.
Sursa: Studiu EPG
Cu ce ne costă mai mult încălzirea? Cu gaz este mai ieftin, momentan, dar combinația pompă de căldură + sistem fotovoltaic este câștigătoare pentru viitor
Costul anual cu încălzirea este mai mare utilizând pompe de căldură aer-apă (cele mai accesibile pompe de căldură din punctul de vedere al prețului) decât utilizând centrale pe gaz, ținând cont de raportul actual dintre prețul gazelor și cel al energiei electrice (mai mare de 4).
Însă, adăugarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș pentru a alimenta pompa de căldură și pentru a injecta surplusul de electricitate în rețea scade costurile anuale cu energia sub costurile agregate ale încălzirii cu centrale pe gaz – și chiar mai mult dacă în sistem este integrată o baterie.
Instalarea pompelor de căldură va însemna și costuri evitate de îndată ce sistemul ETS2 (Emissions Trading System) va intra în vigoare, din 2027. Acest sistem va introduce un preț și pe emisiile de carbon din sectoarele construcțiilor și transportului rutier, respectiv o taxă de carbon care va fi impusă inclusiv pentru gazele naturale consumate pentru încălzire.
Ce ar trebui să facă statul pentru a sprijini înlocuirea sobelor pe lemne și/sau a centralelor pe gaz cu pompe de căldură?
Este evident că prețul este prohibitiv pentru majoritatea românilor iar pentru adoptarea pompelor de căldură este necesar ca statul să ofere sprijin financiar. În acest sens cercetătorii EPG recomandă următoarele măsuri:
- Introducerea unui program public administrat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) care să acorde un sprijin de până la 1.000 EUR pentru pompele de căldură aer-apă și de până la 3.000 EUR pentru pompele de căldură sol-apă.
- Pentru un sistem compus din pompă de căldură + panouri fotovoltaice pe acoperiș + baterie, limita superioară a sprijinului ar trebui să fie de cel mult 6.000 EUR, acoperind cel mult 50% din valoarea sistemului. Un prag de subvenție mai ridicat, de 90%, ar trebui permis numai pentru consumatorii vulnerabili.
- Subvențiile pentru pompele de căldură ar trebui să poată fi cumulate cu subvențiile pentru renovarea clădirilor.
- Legislația ar trebui să fie adaptată rapid pentru a permite introducerea sistemelor de contorizare netă virtuală (VNM), prin care condominiile se pot bucura de toate beneficiile panourilor fotovoltaice instalate pe acoperișul comun.
- Rețelele de distribuție ar trebui extinse și modernizate, pentru a putea face față unei creșteri semnificative a electrificării gospodăriilor pe care o presupun cele patru scenarii de adoptare a pompelor de căldură propuse până în 2030.
- Programele publice precum Casa Verde Clasic să fie ajustate astfel încât mai mulți beneficiari să poată utiliza în comun subvențiile pentru a investi în comun într-o pompă de căldură la scară mai mare, pentru etaj sau chiar pentru întreaga clădire.
Reamintim, pe scurt, că pompele de căldură sunt aparate care transferă energia termică dintr-un mediu în altul, funcționând în toate anotimpurile. Practic, încălzește iarna și răcește vara, în același timp producând și apa caldă. Pompele de căldură sunt de mai multe feluri, în funcție de mediul din care extrag căldură – acestea pot fi solul, aerul și, rareori, apa. Cele mai des folosite sunt cele care extrag căldura din aer.
Citește și:
Peste trei sferturi dintre români se gândesc să își instaleze panouri solare sau pompe de căldură
Sisteme de încălzire alternative: pompe de căldură vs. panouri solare vs. sisteme geotermale
Pompe de căldură vs. centrale termice, care e alegerea potrivită pentru tine?