Sistemul de încălzire este esențial pentru casă, iar eficiența acestuia se reflectă mai ales în costul facturilor tale. Optimizarea încălzirii odată cu venirea iernii va determina felul în care locuința se raportează la consumul de energie. În contextul în care prețurile la energie au un avânt constant, există ajustări pe care le poți face ca să depășești mai relaxat perioada friguroasă, fără să renunţi la confortul cu care te-ai obişnuit. Așadar, cum trebuie să te pregăteşti pentru sezonul rece? Vei afla în cele ce urmează.
Pregătirea sistemelor de încălzire centralizată
Verificare tehnică: În cazul în care instalația ta este racordată la sistemul de termoficare a blocului, verificările tehnice se fac de inspectorii de specialitate și personalul care asigură mentenanța echipamentelor. Dacă locuiești la casă, fă o inspecție și o curățare amănunțită a cazanului de ardere, a țevilor și verifică presiunea. De asemenea, verifică nivelul antigelului din instalație, esențial pentru evitarea înghețului și pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze la randament maxim.
Utilizare eficientă: Dacă locuiești la bloc, asigură-te că întâmpini iarna cu caloriferele aerisite pentru o funcționare la capacitate maximă. Dacă sistemul este învechit și există depuneri de rugină, poți lua în calcul și înlocuirea caloriferelor. Dacă folosești o centrală pentru încălzirea casei (cu lemn, peleți, cărbuni etc.) identifică temperatura de confort pe care să o păstrezi în centrală și care să asigure o medie de până la 22 de grade în interiorul locuinței. Astfel vei putea să estimezi mai bine și materialul combustibil necesar instalației pentru întregul sezon.
1. Cum pregătești sistemul electric de încălzire
Verificare tehnică: Inspectează sistemele electrice de încălzire ca să te asiguri că funcționează corect. O inspecție detaliată îți va releva care este situația cablurilor din locuință şi cum funcționează întrerupătoarele și prizele. Deconectează sistemele nefolosite și înlocuiește aparatura care poate genera un consum prea ridicat. De asemenea, verifică clasa energetică a fiecărui dispozitiv folosit pentru sistemul de încălzire. În funcție de nevoile spațiului interior poți alege un termoșemineu ca sistem de încălzire, nu doar a locuinței, ci și a apei.
Utilizare eficientă: Pentru optimizarea consumului de energie în interiorul locuinței, ia în calcul folosirea cronotermostatelor sau a termostatelor inteligente. Aceste dispozitive îți permit să modifici automat temperatura din locuință în funcție de programul prestabilit.
2. Pregătirea sistemelor de încălzire care funcționează cu gaze naturale
Verificare tehnică: Verificarea instalației interioare de gaze naturale se realizează la intervale de 2 ani, iar revizia tehnică periodică la intervale de 10 ani și, bineînțeles, ori de câte ori este nevoie. Așadar, asigură-te că verificarea sistemelor de încălzire este realizată la zi, că există avize și sunt respectate standardele de funcționare. Este esențial ca eventualele pierderi și scurgeri de gaze naturale să fie depistate și, după identificarea cauzelor care le-au generat, să se facă reparaţiile necesare de către specialişti, prin firme autorizate. De asemenea, pot exista depuneri care trebuie înlăturate.
Utilizare eficientă: Ca să optimizezi consumul de gaze naturale al centralei, poți seta termostatul la o temperatură cuprinsă între 19 și 22 de grade pentru spațiul de zi al locuinței și la 17 grade pentru dormitor, dacă te simţi confortabil cu aceste temperaturi. De menționat că fiecare grad pe care îl reduci în interiorul locuinței îți poate aduce o economie la factură cuprinsă între 3 și 10%, conform unui studiu realizat de E.ON și Kantar în anul 2018.
În plus, asigură-te că ventilația la interior se realizează fără probleme și că nu există situații în care se poate acumula monoxid de carbon. De asemenea, și în acest caz caloriferele trebuie să fie aerisite pentru randament maxim.
3. Pregătirea sistemelor alternative de încălzire: sobe, șeminee etc.
Inspectarea și curățarea: Verificarea sobelor și a șemineelor ca să asiguri funcționarea eficientă a acestora este un element de siguranță pe care trebuie să îl bifezi neapărat.
Utilizare eficientă: Ca la orice sistem de încălzire bazat pe centrală cu lemne sau peleți, asigură-te că sistemul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, că ai curăţat coşul de fum şi l-ai reparat dacă acesta prezenta anumite disfuncţionalităţi. În aceste cazuri, curățarea periodică se poate face apelând la servicii profesionale ca să previi acumularea unor resturi și depuneri la nivelul evacuărilor. Normele nerespectate de funcționare ale acestora intră inclusiv sub rigorile legii H.G.R. 537/2007 privind normele de prevenire şi stingere a incendiilor, și pot constitui contravenții.
De asemenea, păstrează materialele combustibile în locuri sigure, bine delimitate de sursele de încălzire și asigură-te că fiecare membru al familiei înțelege modul în care trebuie folosite.
Nu lăsa pregătirile pentru iarnă pe ultima sută de metri! Indiferent de sistemul de încălzire folosit, respectarea normelor de siguranță și costul facturilor sunt subiecte care ne preocupă pe fiecare dintre noi, de aceea timpul și energia investită în îmbunătățirile pe care le poți face acasă înainte de venirea iernii sunt întotdeauna binevenite.
Surse:
Citește și: