Chiar dacă pare locul în care se produce și eliberează mai multă energie decât se consumă, sălile de sport sunt afaceri care depind în acest moment destul de mult de facturile de energie electrică și gaze naturale, pentru că au nevoie să păstreze o temperatură relativ constantă în spații cu volum de aer mare. Așadar, climatizarea vara și încălzirea în sezonul rece, influențează mult facturile de energie. Cu cât reduci consumul, cu atât afacerea devine mai profitabilă. Hai să vedem împreună în articolul de mai jos cum putem reduce consumul într-o sală de sport. Și, mai ales, cum am putea să ajungem să nu mai plătim deloc pentru energie.
Context
Sălile de sport pot să difere foarte mult între ele, de la cele mai mici – cu dotări și suprafețe modeste – la sălile mari, care pot fi parte din complexe wellness în care sunt incluse și piscine, saune și alte facilități. Luând în calcul diferențele semnificative care pot să apară în funcție de specific, se estimează că sălile de sport care au și facilități de înot și wellness, consumă de regulă undeva între 60.000 și 125.000 de kWh pe an. Cele care nu au piscină și facilități de wellness au un consum de energie considerabil mai mic. Iar diferențele pot fi cu adevărat importante.
În cazurile de optimizare extremă, cu câteva investiții, se poate ajunge chiar și la acoperirea consumului prin dotarea cu echipamente speciale care transformă efortul depus la anumite aparate în energie electrică.
Mai trebuie menționat și că, în cazul majorității sălilor de sport, costurile cu energia (electricitate și gaze naturale) sunt în top 5 cheltuieli de funcționare, alături de chirie (sau rata la un credit ipotecar), cheltuielile de întreținere sau achiziție de echipamente noi și salariile personalului.
De ce să reduci consumul?
Pe lângă evidentul câștig al facturilor mai mici, reducerea consumului de energie se poate traduce și în avantaje de business. Iată două din ele:
- Costurile mai mici de operare se pot transforma în prețuri competitive pentru abonamentele oferite clienților și pot, de asemenea, atrage o dezvoltare suplimentară a comunității.
- Un consum redus se traduce într-o amprentă de carbon mai mică, deci implicit înseamnă că sala respectivă este mai prietenoasă cu mediul. Într-o perioadă în care temele ce țin de încălzirea globală creează tot mai mult interes, poziționarea cu argumente solide ca o sală de sport atentă la mediu poate fi un diferențiator care să-ți atragă mai mulți clienți.
Schimbă optica
Îți propunem un exercițiu: în loc să privim provocarea doar din prisma reducerii consumului, să o abordăm dintr-o perspectivă mai amplă. Mai exact, să începem să vedem cum poate fi produsă energie care să contribuie la facturi mai mici.
1. Încearcă panourile fotovoltaice
Datorită specificului lor, multe din sălile de sport sunt amenajate în perimetre specifice sau chiar foste hale industriale reconvertite. Ideea e că multe din aceste spații se pretează pentru instalarea unor panouri fotovoltaice pe acoperiș. Sigur, necesită o investiție considerabilă, însă poate fi cel mai substanțial ajutor în compensarea consumului sălii și la final în scăderea facturilor. În plus, soluțiile de finanțare s-au diversificat în ultimii ani și există inclusiv ajutoare guvernamentale.
2. Investește în echipamente care produc energie
În contextul creșterii continue a consumului de energie, a fost normal să apară și echipamente de fitness inovatoare care să folosească energia mecanică generată de utilizatori în energie electrică. De pildă, un utilizator de bicicletă de spinning care pedalează într-un ritm rezonabil, poate genera suficientă energie pentru a alimenta un bec clasic, cu filament, de 100W. Cu ajutorul unor sisteme în care sunt incluși și acumulatori, această energie poate fi captată, stocată și apoi folosită la consumul intern al sălii. Echipamentele care se pretează la recuperarea energiei și transformarea în energie electrică sunt în general cele cardio – biciclete staționare, benzi de alergare, simulatoare de ski, vâsle etc.
Companii precum Green Microgym, K-Tor, SportsArt sau Imaginarium pot livra astfel de echipamente care produc energie electrică, iar mai departe ea poate fi introdusă în sistemele existente de generare de energie solară. Astfel, utilizatorii pot ajunge să genereze suficientă energie pentru nevoile zilnice, având potențialul de a reduce factura de energie chiar până la zero. Exemple în acest sens deja există în lume.
În cazul fericit în care specificul sălii și echipamentele achiziționate îți permit să produci mai multă energie electrică decât consumul, atunci poți lua în calcul și reconversia sistemului de încălzire, de la unul alimentat cu gaze naturale, la unul alimentat cu energie electrică.
Ce poți face ca să reduci consumul?
Dacă nu vrei să investești sume prea mari, atunci trebuie să știi că există și varianta unor măsuri simple, prin care poți redice consumul inutil de energie. Ușor de zis, dar mai dificil de făcut, vei zice. Așa e, schimbările mari în ce privește reducerea consumului de energie sunt mai greu de făcut. Secretul e însă în pași multipli și o atenție concentrată pe acest obiectiv. Dar hai să luăm pe rând pașii ce-i poți face.
1. Instalează senzori de mișcare în vestiare și grupuri sanitare
Senzorii de mișcare pot fi o investiție excelentă atunci când încerci să eviți un anumit tip de consum de energie care realmente nu este necesar. Gândește-te doar de câte ori rămâne iluminatul pornit în aceste spații și de câte ori el funcționează fără să fie nevoie de el. Dacă asta e mai degrabă o regulă, atunci cu siguranță investiția se justifică.
Ca o paranteză la acest punct, dacă încă folosești sisteme vechi de iluminat cu corpuri clasice în sală, ia în calcul să treci pe unele mai eficiente, pe led.
2. Păstrează pornite doar echipamentele care se folosesc
O sală de sport este plină de regulă cu echipamente care folosesc energie electrică. Multe modele de benzi de alergare, aparate multifuncționale, vâsle și multe altele, sunt adesea lăsate pornite chiar dacă nu sunt folosite pentru antrenament. Pentru a economisi energie, nu le lăsa în stand-by, ci oprește-le și roagă membrii sălii să fie atenți și să facă la fel. În cazul sălilor mari, în afara orelor de vârf, poți chiar gândi spații restrânse de antrenament, pentru ca nu toate aparatele să fie pornite inutil.
3. Verifică etanșeitatea ușilor și ferestrelor
După pereți, ferestrele și ușile sunt principalele zone pe unde se face schimbul de căldură între interior și exterior. Așadar, asigură-te că ele sunt închise și izolează bine, atunci când vrei să păstrezi la interior răcoarea de la sistemul de aer condiționat, vara, sau căldura, în sezonul rece. Desigur, într-o sală de sport e esențială ventilația. Pentru perioadele din an când ventilația naturală nu e posibilă, ia în calcul instalarea unui sistem de ventilație profesional, dacă nu ai făcut-o deja.
4. Capete economice la dușuri
Ca să economisești energie pentru încălzirea apei, ia în calcul schimbarea capetelor de la duș, cu unele economice. La fel și cele de la chiuvetele grupurilor sanitare. Vei reduce nu doar consumul de apă, ci și energia cu care încălzești apa caldă. E o investiție relativ mică, care însă produce efecte zi de zi.
5. Fă un mini-audit al sistemului de încălzire
Așa cum aminteam, fiindcă adesea sălile de sport sunt amplasate în spații reconvertite, sistemele de încălzire moștenite nu au fost proiectate pentru nevoile actuale. Dacă sistemul de încălzire al sălii folosește de pildă radiatoare electrice, s-ar putea să consumi mult mai multă energie decât ai face-o cu o centrală termică alimentată cu gaze naturale. La fel, o centrală termică mai veche s-ar putea să consume cu până la 30% mai mult decât una nouă, cu tehnologie în condensare. Reevaluează-ți nevoile și sistemul actual, consultă un specialist și verifică ce economii ai putea face.
6. Folosește termostate smart sau programabile
Programează-ți funcționarea sistemului HVAC, a centralei termice sau funcționarea aerului condiționat – depinde ce folosești – cu unul sau mai multe (în funcție de spațiu și nevoi) termostate smart sau programabile, pentru a eficientiza la maxim timpii lor de funcționare.
7. Investește în aparatură care nu consumă energie
Adesea când ești pus în fața unei achiziții de echipamente, vei vedea că poți alege unele care consumă energie și altele care nu sunt consumatori de energie electrică. Vorbim de benzi de alergare, vâsle, aparte multifuncționale și altele. Ca să reduci consumul, alege-le mereu pe cele care nu consumă energie.
Concluzii
Știm că misiunea de a reduce consumul de energie nu este la fel de facilă pentru toți. Însă la fel de adevărat e că un comportament responsabil, orientat spre acest obiectiv, pe care-l urmărești cu consecvență în timp, la fiecare achiziție importantă pentru dezvoltare, poate să aducă în timp reduceri considerabile în consumul de energie. Adu-ți aminte mereu de obiectiv și educă-i și pe membri sălii în acest spirit, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Surse:
- Which Businesses Burn The Most Power?
- The Essential Operational Expenses Of Running A Successful Gym
- World’s first self-powering gym uses energy from your WORKOUT to keep the lights on (so don’t take a break!)
- Power sweat: Electricity from gym equipment
- New reality of home workout – generate power on your spin bike
Citește și: