Creșterea prețurilor la energie este în atenția tuturor în această perioadă, iar majoritatea așteptăm cu înfrigurare ziua în care vom primi facturile la electricitate și gaze naturale. Din păcate, este foarte posibil ca acest trend al creșterii prețurilor să se mențină. Dar există și vești bune: sunt soluții care, odată implementate, ne pot ajuta să economisim energie și să avem facturi mai mici. Unele aparate electronice sau electrocasnice din casa noastră consumă mai multă energie decât altele. Vom trece în revistă câteva dintre ele și vă spunem cum le folosim în mod corect.
Aparatele care consumă cea mai multă energie
O parte importantă a consumului lunar de energie electrică vine de la aparatele din casa noastră. Frigiderul sau mașina de spălat ne fac viața mai ușoară. Te-ai întrebat vreodată care consumă cel mai mult?
Trebuie precizat încă de la început faptul că aproape toate aparatele electrice și electrocasnice care au telecomandă sau display vor consuma continuu curent electric. Printre acestea se numără televizorul, ceasul cu radio sau cuptorul cu microunde, care sunt tot timpul în priză. Deci, este foarte important de știut că toate aparatele consumă energie electrică când sunt în modul stand by.
Cel mai bine este, așadar, să scoți din priză orice aparat după ce l-ai folosit, indiferent că este vorba despre televizor, laptop sau cuptor cu microunde.
- Frigiderul
Frigiderul este unul dintre electrocasnicele care consumă cea mai multă energie. Cu un consum aproximativ de 250-500W pe oră, frigiderul ajunge să „mănânce” până la 30% din consumul de energie electrică al casei tale. Este singurul electrocasnic care nu poate fi scos din priză, așa că ar trebui să-l deschizi doar atunci când este necesar și să nu uiți niciodată să închizi ușa. De asemenea, este o idee bună să setezi frigiderul la 3-4°C, iar congelatorul între -15 și -18°C, deoarece fiecare grad în minus folosește cu până la 5% mai multă energie.
Asigură-te că frigiderele și congelatoarele sunt departe de lumina directă a soarelui și de aparate de încălzit, cum ar fi cuptoarele și uscătoarele de haine.
- Mașina de spălat
Mașina de spălat nu prea lipsește din casele noastre, dar știm cât consumă? Poate „înghiți” până la 11% din consumul total de electricitate al locuinței noastre, consumând 255W pe oră. Dacă dorești să economisești energie electrică atunci când utilizezi mașina de spălat, trebuie să speli întotdeauna cu încărcătura completă și cu apă rece, reducând astfel consumul de energie inutil. De asemenea, folosește temperatura de 30°C, deoarece detergenții funcționează foarte bine și la această temperatură. Este bine de reținut că 90% din energia consumată de mașina de spălat e folosită pentru încălzirea apei.
Asigură-te că mașina de spălat se prezintă mereu în condiții bune!
- Televizorul
Un alt aparat pe care îl găsim aproape în toate casele este televizorul. Acesta se „hrănește” cu peste 12% din consumul total lunar de energie. Acest consum poate fi însă determinat de mai mulți factori, precum dimensiunea și tipul ecranului, culoare, luminozitate, echilibrul de alb și negru, timpul de lucru activ, durata șederii în modul de repaus. De exemplu, un televizor cu ecran LCD consumă 115W pe oră, în timp ce unul cu ecran cu plasmă consumă 300W pe oră.
Ca să scazi consumul, nu îl lăsa deschis atunci când nu se uită nimeni și nu îl lăsa în modul stand-by, mai bine scoate-l din priză!
- Calculatorul
Laptopul sau calculatorul sunt, de asemenea, importanți consumatori de energie electrică, ajungând să folosească aproximativ 8% din consumul lunar de energie electrică.
Calculatoarele folosesc aproape aceeași cantitate de energie și când sunt în stand-by și când sunt folosite, așa că atunci când îți termini treaba, asigură-te că îl oprești de tot! Dacă ai posibilitatea, achiziționează, dacă nu deții deja, un monitor LED, deoarece acesta consumă mai puțin. Dacă nu este posibil, asigură-te că monitorul este oprit atunci când nu este utilizat. De asemenea, scoate boxele, imprimanta sau alte device-uri auxiliare din priză, deoarece și acestea consumă energie dacă nu sunt deconectate.
- Aerul condiționat sau ventilatoarele
Sistemele de răcire sunt, poate, cele mai mari consumatoare de energie din casa noastră. Știai că aparatele de aer condiționat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect în locuință, dacă nu se ține cont de suprafața locuinței sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută față de cea exterioară?
Prin gesturi mici și responsabile poate fi eficientizat consumul de energie. Astfel, dacă închizi ușa de la camera în care se află AC-ul sau dacă setezi o temperatură rezonabilă de minimum 22 de grade, poți reduce consumul cu până la 40%.
De asemenea, este mai bine să lași aerul condiționat să funcționeze mai mult timp setat pe o anumită temperatură decât să îl pornești o dată la 1-2 ore. Dacă îl pornești mai rar, acesta va fi suprasolicitat și va consuma mult curent electric. Dacă este însă setat pe modul Auto, aparatul va recircula aerul din încăpere și, din când în când, va intra în funcțiune doar pentru câteva minute.
Totodată, curățarea filtrelor la 2-3 luni este benefică atât pentru sănătate, cât și pentru eficiența energetică.
În categoria aparatelor energofage, merită amintite și:
- Placa de păr, un aparat care pare cel mai puțin probabil să „înghită” multă energie electrică, consumă, în doar un minut, cât 10 becuri LED în aceeași perioadă. Din acest motiv, este bine să fie folosită cu prudență și să nu fie, sub nicio formă, uitată în priză, deoarece poate duce la incidente neplăcute.
- Consola de jocuri este cunoscută a fi unul dintre cele mai mari și, totodată, ignorate device-uri care consumă energie deoarece, atunci când este în stand-by, folosește energia electrică pentru a detecta actualizările de software, comenzile vocale sau joystick-urile. Cel mai bun mod de a opri consumul inutil de energie este să le scoți din priză.
În concluzie, ceea ce trebuie reținut este că, indiferent de câte aparate electrocasnice deții, mereu există măsuri de reducere a facturilor care să te ajute să ții sub control consumul de energie fără să renunți la confortul tău.
Mai există și alți mari consumatori de energie electrică într-o locuință? Scrie-ne în comentarii părerea ta!
Surse:
- Electrocasnicele care consuma cea mai multa energie electrica
- Top 5 aparate cu cel mai mare consum de energie electrica
- What Uses the Most Electricity in My Home?
- Care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică dintr-o locuinţă. Electrocasnicele la care ar trebui să renunţe toţi românii pentru a evita costurile uriaşe la curent