Siguranța locuinței este foarte importantă pentru desfășurarea activităților zilnice fără probleme, iar sistemul de automatizare a ușilor garajului reprezintă o soluție ideală pentru a crește nivelul de confort și securitate al familiei.
Cu ajutorul acestei tehnologii, ușile se închid și se deschid automat pentru ca proprietarii să stea fără griji. Utilizat cu precădere în domeniul industrial, acest sistem se bucură de o popularitate în creștere și în mediul rezidențial.
Cum funcționează sistemul
Sistemul de automatizare a ușilor de garaj se activează prin apăsarea unui buton. Telecomanda care îl controlează conține un transmițător radio, în timp ce deschizătorul are un receptor încorporat. La apăsarea butonului, un semnal radio este trimis de la telecomandă la deschizător.
Majoritatea deschizătorilor folosesc o frecvență specifică, cum ar fi 315 sau 390 MHz. Fără electricitate, nici telecomanda și nici deschizătorul nu vor funcționa.
Tipuri de uși de garaj automatizate
Este bine de știut că poți să automatizezi aproape orice fel de ușă de garaj. Cele mai populare tipuri sunt:
- Ușile de garaj tip rulou – se deschid vertical folosind șine pe lateral, unde are loc deschiderea. Odată ce ajung sus, ușile se rulează, economisind spațiu în garaj;
- Ușile de garaj secționale – cuprind o serie de panouri și se deschid vertical înainte de a aluneca înapoi în garaj pe șine.
Accesorii pentru ușa de garaj automatizată
Tipurile de telecomenzi pe care le poți utiliza pentru automatizarea ușilor garajului tău sunt diverse, fiind necesar inclusiv un panou de control instalat în perete. De asemenea, poți opta și pentru o serie de accesorii:
- Sistem de alarmă – detectează tentativele de pătrundere prin efracție și se declanșează în cazul unei tentative reușite;
- Baterie de rezervă – asigură funcționarea ușii de garaj și în cazul unei pene de curent;
- Fotocelule – dispozitiv menit să detecteze un obstacol în timpul mișcării ușii de garaj;
- Lumina de semnalizare – se aprinde când ușa de garaj este acționată.
Care sunt avantajele și dezavantajele
Avantajele majore ale sistemelor de automatizare ale ușilor garajului sunt:
- Comoditatea mărită
În era modernă a tehnologiei în care trăim, oamenii caută confortul în tot ceea ce îi înconjoară. Automatizarea ușilor garajului se realizează cu ajutorul telecomenzilor, fapt pentru care pot fi acționate cu comoditate și ușurință atât din interior, cât și din exterior.
- Nivelul ridicat de siguranță
Ușile de garaj automatizate sunt mai greu de accesat decât cele manuale, care pot fi o țintă principală pentru hoți. În cazul sistemelor automatizate, telecomanda este esențială pentru a avea acces, ceea ce înseamnă că îți poți proteja mai bine mașina și casa de furturi.
- Varietatea de opțiuni
Acestea oferă opțiuni pentru viteza cu care pot fi controlate, în funcție de preferințe și nevoi. Astfel, poți face cu ușurință ajustări la viteza cu care deschizi sau închizi ușa garajului.
- Aspectul plăcut
În procesul de instalare a ușilor de garaj automate poți alege orice fel de material sau stil dorești. Acestea pot fi realizate din aluminiu, fibră de sticlă, oțel, lemn compozit sau lemn normal.
Principalele dezavantaje sunt:
- Întreținerea complexă
Cerințele de întreținere pentru ușile electrice de garaj sunt mai complexe decât cele pentru ușile manuale. Mai mult, acestea trebuie să fie întreținute corespunzător pentru a fi cât mai longevive.
- Problemele electrice
În cazul în care bateria telecomenzii se epuizează sau se întrerupe curentul electric în garaj, ușile automatizate nu vor funcționa. Acest factor poate reprezenta o problemă dacă te grăbești, de exemplu. Cu toate acestea, poți achiziționa o baterie de rezervă pentru a evita astfel de probleme.
Ce costuri implică automatizarea ușilor
Costul automatizării ușilor depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul ușii, materialele folosite și dimensiunea garajului. De aceea, cel mai bine este să apelezi la o firmă specializată pentru instalarea sistemului de automatizare a ușilor garajului.
Procesul de instalare a acestor componente durează între 30 de minute și o oră și constă în mai multe etape: de la măsurarea distanțelor și trasarea liniilor ajutătoare, până la fixarea suporturilor și setarea parametrilor motorului.
Este necesar ca motorul să fie conectat la o sursă apropiată de electricitate pentru a putea funcționa. Odată ce sistemul a fost instalat, trebuie configurate comenzile acestuia și memorarea lor din telecomandă, smartphone sau panou.
În ciuda dezavantajelor (întreținerea complicată și dependența de electricitate), majoritatea proprietarilor de case preferă sistemele de automatizare a ușilor de garaj din motive de comoditate și siguranță.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre sistemele de automatizare pentru locuințe, îți recomandăm să citești și:
Surse