Lumea este în continuă schimbare și, odată cu ea, putem observa faptul că și noi ne schimbăm la rândul nostru – suntem din ce în ce mai atrași de tehnologie, deoarece aceasta ne face viața mult mai ușoară, mai interesantă. De asemenea, suntem atrași ca un magnet și de toate aparatele sau dispozitivele pe care am început să le folosim zi de zi.
La o primă vedere, e greu să ne imaginăm viața fără unul dintre cele mai folosite dispozitive, telefonul, care a progresat enorm în ceea ce privește funcțiile pe care le îndeplinește. De exemplu, ecranul touch al telefonului poate părea o banalitate în zilele noastre, dar această funcție este relativ recentă. Odată cu succesul acestei funcții au apărut o multitudine de dispozitive cu touch, pe care le folosim frecvent. Unul dintre ele este întrerupătorul smart cu panou touch.
În rândurile de mai jos îți vom explica ce este un întrerupător smart cu panou touch, care sunt cele mai cunoscute tipuri, ce trebuie să ai în vedere când îl alegi, beneficiile acestuia, precum și prețurile unui asemenea dispozitiv.
Ce este?
Un întrerupător touch este un dispozitiv care se instalează în locul întrerupătoarelor obișnuite și are rolul de a acționa și controla iluminatul din casă. În funcție de modelul pe care îl alegi, poți controla una sau mai multe lumini, ceea ce te ajută să scapi de comutatoarele „clasice”, care sunt folosite pentru fiecare bec în parte. Mai simplu explicat, de la un singur ecran cu touch poți să ții sub control toate luminile din casa ta, dacă îți dorești acest lucru, iar instalația electrică îți permite
Pe lângă aspectul funcțional foarte important amintit mai sus, un mare plus al întrerupătorului smart cu touch vine și din design-ul simplu și elegant al acestuia. Cele mai multe dintre ele, mai ales cele fabricate din sticlă, aduc o pată de culoare fiecărei încăperi și atrag toate privirile. De asemenea, datorită materialului din care sunt fabricate, curățarea și întreținerea lor este mult mai simplă decât în cazul întrerupătoarelor „clasice”.
Tipuri de întrerupător smart
Există mai multe tipuri de întrerupătoare smart, chiar dacă, bineînțeles, scopul lor ultim este același – să aprindă sau să stingă lumina. Totuși, unele dintre detaliile tehnice legate de modul lor de funcționare diferă de la model la model, așa că este o idee bună să le cunoști înainte de a achiziționa un model anume. Iată câteva tipuri:
- Întrerupător cu panou touch standard
Acest tip de întrerupător este, așa cum îi spune și numele, unul de bază. Acesta poate avea un punct sau mai multe puncte sensibile tactil, pe care le poți folosi pentru a controla mai multe becuri. În general, acest tip de întrerupător este o variantă folosită cu precădere în cazul unei singure camere.
- Cap-scară
Un sistem mai complex decât cel standard, întrerupătorul cu panou touch de tip cap-scară diferă de cel amintit mai sus prin faptul că are trei borne. Funcționarea sa este foarte utilă atunci când ai o casă cu etaj sau un plan al casei cu holuri lungi.
Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că sistemul presupune instalarea a două întrerupătoare, spre exemplu unul la baza scărilor, iar celălalt la capătul acestora. Modul de funcționare este destul de simplu și intuitiv, așa cum se poate observa din acest exemplu: dacă aprinzi luminile atunci când urci scările, în mod normal trebuie să cobori ca să le stingi, nu? Cu acest tip de întrerupător ai rezolvat însă această problemă: nu mai trebuie să cobori din nou pentru a stinge lumina, ci o vei putea controla prin întrerupătorul instalat la etaj.
- Tip cruce
Întrerupătoarele de tip cruce sunt elemente intermediare, care se instalează într-un sistem de întrerupătoare de tip cap-scară. Acestea permit controlul curentului electric dintr-o poziție intermediară.
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, o să dăm exemplul unei scări de bloc cu 4 etaje. Lumina de pe scară se poate stinge sau aprinde la fiecare etaj, folosind întrerupătorul de la intrare, cel de la parter. Totuși, becurile pot fi controlate la fel de ușor și de la etajul 1, 2, sau 3. În cazul acestor structuri intermediare, se folosesc aceste întrerupătoare tip cruce, iar la ultimul etaj, va fi instalat unul tip cap-scară, care te va ajuta să stingi sau să aprinzi lumina pe toate celelalte 3 etaje fără să mai fii nevoit să cobori la un etaj inferior.
Ce trebuie să ai în vedere când îl alegi?
Ca la majoritatea dispozitivelor pe care le achiziționezi, și în cazul întrerupătorului smart cu panou touch trebuie să ai în vedere câteva criterii importante. Iată care sunt acestea:
- Materialul din care sunt fabricate
Chiar dacă poate părea un lucru mai puțin important, materialul din care este confecționat întrerupătorul poate fi un criteriu demn de luat în seamă mai în ales în ceea ce privește fiabilitatea și durabilitatea acestuia. În general, cele mai folosite materiale pentru fabricarea întrerupătoarelor cu panou touch sunt plasticul, metalul și sticla securizată, fiecare cu plusurile și minusurile lor.
- Plasticul
Fiind realizat dintr-un material rezistent și la îndemână, un întrerupător touch din plastic va fi mult mai ieftin decât cele fabricate din celelalte materiale amintite mai sus. Dezavantajul cel mai mare este cel legat de design, deoarece nu sunt chiar cele mai aspectuoase dintre cele trei. Dacă însă acest lucru nu este important pentru tine sau pentru planul pe care l-ai gândit pentru locuința ta, atunci un întrerupător din plastic poate fi ales fără probleme.
- Metalul
Cel mai mare plus al acestui tip de material este, bineînțeles, rezistența. În general, un întrerupător fabricat din metal este folosit pentru a adăuga camerei un detaliu de design de mare efect, care iese în evidență. De aceea, aceste modele sunt considerate de lux, fiind mai scumpe decât cele din plastic sau sticlă.
- Sticla securizată
Cel mai folosit material, sticla securizată este preferată de majoritatea producătorilor deoarece întrerupătoarele fabricate astfel se remarcă prin faptul că protejează senzorii touch, sunt plăcute la atingere și foarte ușor de folosit. De asemenea, se curăță ușor și, în unele cazuri, protejează împotriva focului sau a umezelii.
- Tipul de montaj
Există două tipuri de montaj pentru întrerupătoarele cu ecran touch: încastrat și aparent.
- Încastrat
După cum îi spune și numele, acesta se va monta direct în perete, fără să iasă în relief. Acest tip de montaj se pliază mai mult pe variantele mai moderne de întrerupătoare și oferă oricărei camere un aer special, rafinat.
- Aparent
Acest tip de întrerupător are, de obicei, o grosime mai mare decât alte modele. Procesul de montare va fi identic cu cel al unui întrerupător „clasic”, adică nu va trebui să îi faci loc în perete și va ieși în evidență la fel ca unul normal. Deși nu influențează prea mult aspectul camerei, acest tip de montaj este mai puțin popular decât cel încastrat.
- Numărul de senzori
În general, un întrerupător clasic poate să aibă un singur buton, două sau trei. Principiul de funcționare fiind identic, și în cazul celor smart cu panou touch se poate aplica același lucru.
Dacă întrerupătorul este dublu sau triplu, înseamnă că vei putea controla, de la același panou, mai multe lămpi din casă sau din încăpere, ceea ce este o idee bună atunci când ai o casă mai mare sau folosești mai multe becuri.
Care sunt beneficiile?
Folosirea întrerupătoarelor cu panou touch vine la pachet cu o listă destul de interesantă de beneficii, după cum urmează:
- Control prin aplicație
Unul dintre cele mai interesante și, totodată, la îndemână beneficii, controlul prin intermediul telefonului sau a tabletei nu mai este de mult un lucru ieșit din comun. Printr-o simplă aplicație pe telefon poți să controlezi luminile oricând și oriunde. De asemenea, dacă vrei sa controlezi mai multe dispozitive de pe o singură aplicație, poți integra întrerupătorul într-un sistem mai complex pe care îl poți crea așa cum vrei tu.
- Compatibilitate cu mai multe sisteme
Compatibilitatea cu sisteme precum Google Home sau Alexa face posibil controlul de pe o singură aplicație a mai multor dispozitive, inclusiv a întrerupătorului cu panou touch, astfel că, atunci când alegi un întrerupător inteligent, este bine să verifici dacă se potrivește cu sistemul tău de „home assistant” pe care îl deții. Detaliile mici, precum controlul vocal, transformă folosirea acestui tip de întrerupător într-un lucru simplu și plăcut.
- Poți controla atât becuri inteligente, cât și normale
Folosirea unui întrerupător cu panou touch nu te limitează doar la folosirea unor becuri inteligente, așa cum ai putea crede, ci se poate integra fără probleme și într-un circuit care folosește becuri „clasice”. Fie că îți dorești un bec smart pentru jocurile și multitudinea de culori sau un bec normal, cu acest dispozitiv vei putea să le controlezi pe amândouă fără probleme.
- Costuri mai scăzute
Un alt beneficiu foarte important, posibilitatea unui cost mai scăzut la factura de energie, este și el demn de luat în considerare. Faptul că există un control dedicat acționării luminilor, unele dintre ele au senzori integrați sau faptul că poți gândi singur câteva scenarii legate de instalarea și folosirea acestora într-un mod cât mai economic, poate influența în mod clar costul facturii electrice la final de lună.
De exemplu, poți întâlni următoarea situație: ai uitat vreo lumină aprinsă în casă. Cum rezolvi? Nimic mai simplu! Poți să intri pe aplicație și, de la distanță, poți controla luminile din casă, un lucru care, în mod normal, nu ar fi posibil. Astfel, poți economisi sume importante de bani.
Prețuri
Așa cum este și cazul altor dispozitive smart, prețul unui întrerupător cu panou touch poate varia în funcție de producător, model, materialul din care este fabricat, tipul de montaj sau compatibilitatea cu diferite sisteme de „home assistant”. În general, prețul începe de la 50 de lei și poate ajunge chiar și la 1000 de lei.
În concluzie, un întrerupător smart cu panou touch este un dispozitiv care se remarcă atât prin faptul că poate aduce o pată de culoare și un aer rafinat oricărei încăperi, dar și prin faptul că este ușor de folosit și util. Fie că îți dorești unul simplu pentru design-ul elegant și minimalist sau vrei unul inteligent, avantajele sunt doar de partea ta.