În general, convectorul electric (numit și radiator electric sau calorifer electric de perete) face parte din categoria produselor pe care îți propui să le cumperi mai ales când se apropie sezonul rece. Deși pare puțin probabil să te gândești la acest lucru la începutul verii, noi credem totuși că este o idee bună să ai în vedere achiziționarea acestui tip de produs deoarece este posibil ca prețurile să fie mai mici în sezonul cald. De aceea, chiar dacă temperaturile sunt în creștere și afară e mai degrabă cald și bine, noi dorim să îți oferim câteva informații despre ce este un convector de căldură electric, ce variante de convectoare electrice există, care sunt avantajele și dezavantajele folosirii acestora sau care sunt prețurile. Deși ar fi interesantă și o comparație aerotermă vs. convector, în articolul de față ne vom opri doar la cel din urmă.
Convector electric – ce este și cum funcționează?
Un convector electric este un echipament destul de inovativ, atât din punct de vedere al design-ului, cât și al modului de funcționare. Întreaga tehnologie a unui convector de căldură este încastrată într-o carcasă metalică, cea mai importantă componentă a unui astfel de sistem termic fiind rezistența electrică, a cărei putere variază, în funcție de produs, de la 500W până la 3000W. Orice convector electric are la bază, precum îi spune și numele, principiul convecției. Acest principiu presupune o formă de transmitere a căldurii specifică doar gazelor și lichidelor care depinde de prezența materialelor și se referă la transferul de căldură dintre un fluid aflat în mișcare liberă sau forțată și o suprafață solidă.
Există două tipuri de convecție care asigură funcționarea unui convector pentru încălzire electric, naturală și asistată, pe care le vom detalia în cele ce urmează:
Convecția naturală
Acest tip de convecție presupune eliminarea aerului încălzit fără ca acesta să fie suflat. Aparatul nu este dotat cu un ventilator, ceea ce înseamnă că aerul va ieși în mod natural din aparat după ce va fi încălzit de componentele incandescente din interior. Procesul de încălzire durează mai mult, dar este metoda care imită cel mai bine un sistem de încălzire încorporat. În general, convectoarele electrice care au convecție naturală sunt potrivite pentru încălzirea încăperilor medii și mici. De asemenea, un convector pentru încălzire electric bazat pe convecția naturală are un preț mai mic decât unul bazat pe convecția asistată.
Convecția asistată
Presupune distribuirea forțată a aerului cald în încăpere, motiv pentru care convecția asistată sau forțată este potrivită pentru camere mai mari. Deoarece aceste aparate au încorporate un ventilator, sunt mai zgomotoase și consumă, în general, mai mult curent electric. Deși camera se va încălzi rapid, efectul de încălzire se va diminua relativ repede deoarece obiectele nu apucă să se încălzească la rândul lor.
Ce trebuie să ai în vedere când vrei să cumperi un convector de căldură electric?
Există mai multe criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te gândești să achiziționezi un convector pentru încălzire electric pentru locuința ta, așa că am pregătit pentru tine o listă de 5 criterii care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.
Cât consumă un convector electric
Unul dintre cele mai importante aspecte care ar trebui să te intereseze atunci când vrei să cumperi un aparat pentru încălzire electric este consumul de energie. Trebuie să precizăm încă de la bun început că acesta va varia mult în funcție de numărul de ore în care îl vei folosi, dar și în funcție de puterea aparatului.
Puterea/Capacitatea de încălzire a unui radiator electric
Este important să verifici puterea convectorului electric înainte de a-l cumpăra. Acest indice te va ajuta să intuiești atât eficiența aparatului în funcție de dimensiunile camerei, cât și consumul. Pe piață se găsesc aparate cu o putere ce variază între 500W și 3000W.
Mai simplu explicat, cu cât puterea va fi mai mare, cu atât aparatul va fi mai scump. De aceea este indicat să alegi o putere potrivită pentru încăperile din locuința ta. În cele mai multe cazuri, un convector electric cu o putere de 1500W va fi suficient pentru a încălzi o cameră de dimensiuni reduse. Dacă însă locuința ta are încăperi mai mari, este necesar să te orientezi înspre un convector cu o putere mai mare, ce depășește 2000W.
Treptele de putere
Este o idee bună să alegi un convector cu trepte de putere, deoarece acest lucru îți va da posibilitatea de a-l folosi în mod optim în diferite încăperi de diferite dimensiuni.
Faptul că nu va trebui să folosești convectorul la puterea maximă într-o încăpere mai mică din casă va contribui mult la o valoare cât mai redusă a facturii de curent.
Cel mai bun convector electric va include minim 2-3 trepte de viteză și un termostat care va opri și porni automat aparatul pentru a păstra o temperatură constantă, fără a risipi energie.
Sistemele de siguranță
În general, este recomandat să alegi un convector care să dispună de protecție la supraîncălzire și împotriva înghețului.
În ceea ce privește protecția la supraîncălzire, aceasta este necesară deoarece, chiar dacă elementele exterioare nu se încălzesc, circuitele interioare, în special rezistența electrică, pot trece de un anumit prag critic în ceea ce privește temperatura. În acel moment, un sistem automat de detectare poate opri automat alimentarea convectorului și, astfel, poate preveni un dezastru.
Protecția anti-îngheț este și ea destul de importantă deoarece asigură buna funcționare a convectorului și în condiții de scădere a temperaturii în anumite situații, mai ales sub pragul de 0 grade Celsius.
Greutate și dimensiune
De obicei, atunci când vine vorba de criteriile de alegere ale unui convector pentru încălzire, greutatea și dimensiunile acestuia ocupă un nemeritat loc la finalul listei. Ele sunt însă foarte importante.
Când ne referim la dimensiuni, trebuie să știi că toate convectoarele sunt destul de subțiri, dar este o idee bună să cauți un model mai lat, care eliberează aerul cald pe o suprafață cât mai mare. Acestea sunt de preferat în dauna celor cu fante de evacuare înguste deoarece distribuie uniform aerul cald din încăpere.
În ceea ce privește greutatea unui radiator electric, ar trebui să te orientezi către una mai mică, care să nu necesite un sistem de prindere prea solid, așa cum este în cazul convectorului de perete, sau una care să facă posibilă mutarea convectorului dintr-o cameră în alta, în cazul celui de podea.
Convector de podea sau de perete?
Convectoarele electrice pot fi de două feluri: de perete (numit și calorifer electric de perete) sau de podea. Pentru a lua cea mai bună decizie, e important să știi plusurile și minusurile fiecăreia dintre cele două opțiuni.
Așadar, un convector de căldură de perete (calorifer electric de perete) presupune o instalare ceva mai costisitoare, comparativ cu cele de podea. În plus, echipamentele din această categorie trebuie să funcționeze continuu, lucru care poate reprezenta un dezavantaj dacă îți dorești un sistem auxiliar economic de încălzire, pe lângă o centrală termică sau un șemineu, de exemplu. Design-ul ergonomic este, însă, un plus al acestor echipamente. Convectorul de perete este, de regulă, recomandat în cazul încăperilor de mici dimensiuni.
Modelele de convectoare electrice de podea pot fi repoziționate rapid, în funcție de locul în care trebuie să furnizeze căldură. În plus, convectoarele electrice de podea se pot muta foarte ușor și se pot depozita în alte spații din locuință, precum o boxă sau un alt spațiu de depozitare în momentul în care nu mai sunt utilizate.
Plusuri și minusuri
În general un convector este folosit ca aport suplimentar la încălzire pentru o cameră, iar dimensionarea lui trebuie să țină cont de volumul încăperii. Folosirea convectorului electric aduce cu sine câteva beneficii interesante, dar și câteva minusuri, după cum vom vedea în cele de mai jos:
Plusuri
- Asigură o încălzire rapidă a camerei unde este amplasat.
- Este silențios.
- Datorită formei subțiri și a design-ului ergonomic nu ocupă un spațiu mare.
- Instalarea sau mutarea sunt foarte simple.
- Nu consumă multă energie electrică.
Minusuri
- Aerul încălzit cu ajutorul unui convector, mai ales cu a celui de podea, își pierde foarte repede această calitate dacă aparatul este oprit.
- Spre deosebire de alte aparate de încălzit (spre exemplu un radiator), acesta nu distribuie căldura în mod oscilant, ci doar într-o singură direcție.
- Poate scădea umiditatea din cameră și crea un aer uscat
- Instalația electrică interioară din imobil poate necesita modificări pentru a putea alimenta un convector.
Prețuri convector electric
Ca și în cazul altor aparate electrocasnice de larg consum, prețul unui convector electric variază în funcție de producător, de tip, model sau prezența unor funcții suplimentare. În general însă, prețul unui convector electric bun se plasează între 100 lei și 500 de lei.
În concluzie, credem că achiziționarea unui convector electric poate fi o decizie destul de bună, mai ales dacă o să îl folosești ca sistem auxiliar de încălzire. Cu un preț decent și câteva avantaje clare, convectorul electric merită să ocupe un loc pe lista ta de cumpărături pentru sezonul rece.
Surse:
- Convectors heaters – the definitive guide
- Convection Heaters: Everything You Need to Know
- Convectoare electrice. Cât costă să le folosești?
- Convector electric de perete sau de podea?
- Cum alegi cel mai bun convector electric de perete
- Convectoare electrice de perete și de podea: cum le alegi pe cele mai bune