Cu siguranță te-ai confruntat și tu cu această situație destul de neplăcută măcar o dată în viață: să aștepți ore bune pentru ca o haină să se usuce, chiar dacă a fost stoarsă foarte bine! Această situație este chiar mai des întâlnită iarna, atunci când procesul de uscare poate dura chiar și câteva zile, ceea ce este destul de frustrant, nu-i așa? Mai ales că, în lumea în care trăim cu toții, timpul este prețios, așa că poate îți dorești să iei câteva măsuri pentru a economisi timp, pe care să-l folosești la alte activități mai pe placul tău.
Chiar dacă poate părea ciudat, una dintre cele mai simple măsuri este reducerea timpului pe care îl aloci unui obicei banal, acela de a pune hainele la uscat, prin achiziționarea unui uscător electric de rufe. Acesta îți economisește timp și îți asigură o uscare rapidă a hainelor tale preferate, pe care o să le poți purta din nou cu aceeași plăcere mult mai repede decât ți-ai imaginat!
Astfel, în rândurile de mai jos, vei afla mai multe detalii despre ce este un uscător de rufe electric, cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele folosirii acestuia, precum și care sunt prețurile unui asemenea aparat extrem de interesant.
Cum funcționează?
Primul uscător de rufe a fost invenția francezului M.Pochon, cel care a creat, în 1800, un dispozitiv de uscare a hainelor prevăzut cu o manivelă. Acest dispozitiv era plasat deasupra unui foc aprins, de unde și marele dezavantaj – chiar dacă hainele erau uscate, miroseau foarte tare a fum. Primele uscătoarele electrice de rufe par să fie însă invenția unui american, Harry W. Affolter, cel care a patentat un prim strămoș al uscătorului electric de astăzi.
Povestea uscătorului de rufe electric a mers mai departe cu J. Ross Moore, un inventator originar din Dakota de Nord, Statele Unite ale Americii. El a fost cel care a creat design-ul primelor uscătoare de rufe automate în secolul XX. Design-ul său pentru uscătorul de rufe a fost lansat public în 1938, acesta intrând rapid în producția de masă. De asemenea, merită să fie amintit și inventatorul Brooke Stevens, cel care a creat, ulterior, primul uscător de rufe electric cu hublou de sticlă în anii 40 ai secolului trecut. Acum, că am făcut o scurtă incursiune în istoria acestui aparat, vom încerca o definire a acestuia în cele ce urmează.
Un uscător de rufe este un aparat electrocasnic utilizat pentru uscarea rufelor după spălare, mai ales atunci când este imposibil sau prea dificil să întinzi rufele pe sârmă, la aer, sau aproape de o sursă de căldură. Funcționarea lui constă în introducerea forțată de aer cald în interiorul unui tambur giratoriu de capacitate variabilă, înăuntrul căruia se învârt lent rufele umede. Acest tambur poate fi din oțel inoxidabil, zincat, smălțuit etc. În unele cazuri, orificiile prin care este introdus aerul cald se învârt la rândul lor odată cu tamburul, în alte cazuri acestea sunt fixe și doar rufele sunt rotite în tambur.
În general, uscătoarele de rufe au încorporat un filtru unde se depozitează scamele de pe haine, precum și un sistem de atenționare optică sau acustică a umplerii acestui filtru. De asemenea, unele uscătoare de haine elimină cutele hainelor, dar și mirosurile neplăcute și alergenii (de exemplu, acarienii).
Cum îl alegi?
Dacă ești decis să îți achiziționezi un uscător de rufe electric, cel mai probabil vei fi pus într-o situație destul de intrigantă: o să ai senzația că toate modelele se aseamănă foarte mult și că nu trebuie decât să alegi, pur și simplu, unul dintre ele. Acest lucru este parțial adevărat: cu toate că toate fac, în fond, același lucru, există o diferență semnificativă între modele, această diferență resimțindu-se, mai ales, în ceea ce privește gradul de confort al utilizatorului. Prin urmare, îți recomandăm să nu te grăbești atunci când îți alegi uscătorul de rufe, ci te îndemnăm să citești cu atenție informațiile de mai jos pentru a lua cea mai bună decizie.
Cele mai importante criterii pe care trebuie să le iei în seamă sunt următoarele:
- Tipul de uscare
- Capacitatea de uscare
- Consumul de energie electrică
- Nivelul de zgomot al aparatului
- Prezența unui senzor de umiditate pentru protecția hainelor
Tipul de uscare
În funcție de acest prim criteriu, trebuie să știi faptul că uscătoarele electrice se împart în două mari categorii: cu evacuare sau cu condensare. Aici intervine însă un prim paradox, deoarece uscătoarele de rufe cu evacuare sunt mai eficiente, însă cele prin condensare sunt mai populare. Totuși, există o explicație a acestui paradox.
Uscătoarele de rufe cu evacuare implică un proces de montare (instalare) ceva mai incomod, deoarece sunt dotate cu un burlan pentru evacuare aerului umed, de aceea e nevoie ca și acesta să fie montat în mod corespunzător de către un specialist. De asemenea, este bine de știut faptul că acest tip de uscător mai prezintă și un alt un avantaj care-i sporește eficiența: consumă mai puțin curent electric.
De cealaltă parte, uscătorul cu condensare se instalează foarte ușor și este foarte simplu de utilizat. Practic, îl poți pune în folosință imediat după ce l-ai cumpărat, fără a mai fi necesară o instalare a unui furtun sau burlan de evacuare.
Capacitatea de uscare
Când vine vorba despre acest criteriu ne referim, practic, la volumul total al uscătorului, iar acesta variază, bineînțeles, de la un model la altul. În ceea ce privește informațiile cu privire la capacitatea de uscare, acestea se vor regăsi în fișa tehnică a aparatului.
Acest lucru este de dorit să fie luat în considerare încă de la început, deoarece este destul de logic faptul că trebuie să alegi capacitatea uscătorului în funcție de numărul de membri ai familiei tale – un uscător de capacitate mare va putea usca o cantitate mai mare de haine într-un singur ciclu de uscare. De asemenea, este o idee bună să optezi pentru un uscător cu o capacitate mai mare decât cea a mașinii de spălat rufe pe care o deții.
O funcție extrem de utilă, strâns legată de capacitatea de uscare, este așa-numitul senzor de încărcare. Acesta este important deoarece te avertizează atunci când introduci mai multe haine în uscător decât capacitatea acestuia. Totuși, prezența acestui senzor nu este obligatorie deoarece, chiar dacă introduci o cantitate mai mare de haine la uscat decât este cazul, aparatul tot va funcționa, singura problemă fiind dată de faptul că este posibil ca unele dintre ele să nu se usuce bine. Pe termen lung însă această practică nu este viabilă, deoarece poate duce la defectarea aparatului.
Consumul de energie electrică
Este știut faptul că un uscător de rufe consumă ceva mai multă energie electrică decât o mașină de spălat, așa că acest criteriu este unul pe care trebuie să îl ai în vedere. Dacă nu vrei să observi o modificare substanțială în ceea ce privește factura la energie electrică, este indicat să optezi pentru un model care să se încadreze cel puțin în clasa A, ideal în clasa A+, A++ sau A+++. Chiar dacă acest lucru implică un efort financiar inițial mai mare, pe termen lung această investiție se va amortiza prin faptul că prețul unei facturi rămâne același sau chiar poate scădea, în funcție și de alte măsuri pe care le poți lua în ceea ce privește eficiența energetică.
Prezența unui senzor de umiditate
Dacă îți dorești un uscător care să îți fie cu adevărat de ajutor, cel mai bine e să te oprești la un model dotat cu senzor de umiditate. Motivul pentru care ai nevoie de această funcție este unul simplu: senzorul de umiditate este cel care oprește aparatul atunci când hainele sunt complet uscate. Astfel, uscătorul nu va funcționa mai mult decât este necesar și nu va consuma inutil curent electric. În plus, hainele tale nu vor avea de suferit din cauza expunerii prelungite la căldură.
Nivelul de zgomot
Acest criteriu pare mai puțin important, dar viabilitatea lui va fi vizibilă dacă plănuiești să plasezi uscătorul în apropierea livingului sau a dormitoarelor, deoarece acest electrocasnic poate fi destul de zgomotos. Prin urmare, asigură-te că verifici și nivelul decibelilor înainte de a lua decizia finală de cumpărare. Un uscător electric cu 60-70 decibeli (dB) nu ar trebui să creeze mari probleme din pricina zgomotului, așa că e indicat să te orientezi către un model cu nivelul de zgomot în jurul acestor valori.
Plusuri și minusuri
Uscătorul de rufe vine la pachet cu o mulțime de avantaje, dar și câteva dezavantaje, pe care le vom prezenta pe scurt în cele ce urmează, pentru a te ajuta să te hotărăști:
Plusuri
- Uscare imediată – nu mai e nevoie să aștepți o zi sau mai multe (de obicei, iarna) pentru ca rufele să se usuce natural.
- Câștigi spațiu în casa ta – nu mai e nevoie să le usuci pe balcon sau prin alte camere.
- Câștigi timp – nu mai este nevoie să întinzi și să strângi rufele folosind un uscător „clasic”.
- Poți purta hainele imediat – nu mai e nevoie să calci rufele după spălare/uscare.
- Reduci umiditatea din casă – reduci umiditatea și mirosul de detergent și/sau balsam din casă.
- Prelungești durata de viață a hainelor – păstrezi țesătura intactă mai mult timp prin limitarea expunerii acesteia la lumina solară.
- Au un consum redus de energie – sunt economice în ceea ce privește consumul de energie, ceea ce înseamnă automat costuri mai mici.
- Ușor de folosit – se folosește și se întreține foarte ușor.
Minusuri
- Ai nevoie de un spațiu dedicat – un uscător electric are dimensiuni comparabile cu o mașină de spălat rufe.
- Necesită atenție la montaj – procesul nu este complicat, dar necesită un montaj specializat.
- Prețul – achiziționarea unui uscător poate fi un efort financiar important.
Care sunt prețurile?
Așa cum am afirmat și mai sus, la secțiunea dezavantaje am plasat criteriul prețului. Într-adevăr, la o primă vedere, achiziționarea unui uscător de rufe electric este un efort financiar destul de important. Prețurile variază în funcție de model, de firma care îl produce sau de funcțiile pe care le îndeplinesc, dar, în general vorbind, ele se situează undeva între 2000 lei și 6000 de lei, dar pot fi și mai ridicate.
În concluzie, pentru un uscator electric de calitate va fi nevoie de un buget destul de consistent din partea ta. Nu credem că greșim atunci când afirmăm faptul că uscătoarele bune nu sunt deloc ieftine, însă utilitatea lor și gradul de confort pe care ți-l pot oferi vor face ca toate aceste eforturi să merite. Nu va mai fi nevoie să utilizezi uscătoarele „clasice”, care ocupă mult spațiu și, în plus, nu vei mai avea grija condițiilor atmosferice. De asemenea, nu vei mai întinde rufe prin toată casa.
Cel mai important lucru este, credem noi, faptul că vei economisi cu siguranță timp prețios, pe care îl poți folosi pentru a fi alături de cei dragi sau pentru alte lucruri și pasiuni care îți fac plăcere.
Surse:
- Cel mai bun uscător de rufe electric
- Uscătorul de rufe electric: mai mult spațiu și timp pentru tine, o viață mai lungă pentru hainele tale.
- How does a clothes dryer work?
- Uscătorul de rufe electric
- Cum alegi un uscător de rufe automat – categorii și modele recomandate
- 6 Reasons Why You Should Use a Dryer
- How to buy a dryer?
- Eriksmoen: This North Dakotan made laundry day much simpler by inventing the automatic clothes dryer