Dintre toate materialele de construcție, lemnul are cea mai mare capacitate de depozitare termică.
Izolația realizată din lemn contribuie foarte mult la crearea unui climat interior plăcut în timpul verii. Absoarbe mai multă căldură, stochează mai mult (factor de întârziere) și amortizează mai bine fluxul de căldură în zonele interioare (factor de scădere), permițând astfel mentinerea unei temperaturi relativ constantă. Așadar, chiar și în zilele caniculare, te vei putea bucura de răcoare în interiorul casei tale.
Datorită conductivității termice scăzute, izolația din lemn asigură o protecție excelentă împotriva frigului în timpul iernii si nu permite tranferul de temperatura din nici un sens. Astfel, încăperile răman calde, iar costurile de încălzire se reduc considerabil. Capacitatea de stocare termică a lemnului este de mare ajutor în reglarea temperaturilor interioare, reducând astfel necesitatea încălzirii.
Mai mult, folosind materiale din lemn pentru izolația casei, îți asiguri un mediu curat, fără igrasie și o antifonare optimă, toate acestea utilizând termoizolații ecologice și reciclabile.
Tipuri de izolații din lemn
Termoizolația cu fibră de lemn
Cu izolația cu fibră de lemn, casa dvs. este confortabilă indiferent de sezon! Plăcile din fibre lemnoase sunt obținute din chipsuri de lemn omogenizate cu rășini naturale și parafină.
Acestea permit difuzia și reglează umiditatea interioară datorită capacității lor de a absorbi și de a elibera până la 15% din greutatea lor în umiditate – fără pierderea capacității de izolare. Mecanismul de reglare a umidității previne în mod natural mucegaiul, acesat fiind o condiție decisivă pentru un mediu interior sănătos. În același timp datorită parafinei din componența lemnului, placile pot rezista până la 70% umiditate.
Pentru a ne simți confortabil în casele noastre, avem nevoie de o oarecare izolare fonică. Placile de izolație din fibra de lemn posedă densitate ridicată, rigiditate minimă și porozitate ridicată – exact atributele necesare unei izolații fonice eficiente.
Plăcile cu fibră de lemn pot fi folosite atât pentru anveloparea exterioară, cât și la interior sau sub pardoseală.
Proprietăți ale termoizolației din fibre din lemn:
Conductivitate tipică: 0.038-0.050w/mc
Densitate obișnuită: 160-240kg/m3
Termoizolatia cu celuloză
Celuloza pentru izolațiile termice naturale este realizată din fibre de celuloză care la rândul lor sunt fabricate din ziare curate și sortate. Putem spune, prin urmare, că materialul de bază este lemnul. Hârtia furnizată este pre-sortită, ruptă, amestecată cu săruri minerale și măcinată într-o moară. Producția este supusă celor mai riguroase controale de calitate interne și externe pentru a menține respectarea reglementărilor pentru piața europeană.
Mixtul de săruri folosite pentru tratarea celulozei adaugă celulozei proprietați de rezistență la foc și îndepartarea ciupercilor și insectelor. Tot acest proces de tratare asigură un control împotriva mucegaiului și a rozătoarelor.
Întreg parcursul de productie al celulozei este ecologic. Utilizarea energiei primare este mult mai scăzută în comparație cu alte materiale de izolare: în comparație cu polistirenul se economisește o șesime, respectiv o treime în comparație cu fibra de sticlă.
Cu izolația de celuloză se pot umple chiar și cele mai mici spații și crăpături. Aspectul rezultatul este asemeni unei plăci matăeși neîntrerupte care asigură un coeficinet de conductivitate termică exterm de scăzut.
Datorită densității mari a celulozei, transferul de căldură/frig din exteriorul în interiorul clădirii este întârziat, reglând climatul camerei într-un mod natural și economisind costurile de încălzire.
Mai mult, izolarea fonică cu fibre de celuloză este considerată ca fiind printer cele mai eficiente.
Termoizolația din celuloză este recomandată pentru tavanele și pereții mansardelor, poduri, planșee de lemn dintre etaje. Aceasta este disponibila într-un format liber, care poate fi turnat sau suflat în pereții scheletului de lemn sau metal. De asemenea, celuloza poate fi comprimată în panouri.
90% din material este reciclabil, fiind fabricate din surse regenerabile. Mai mult, poate fi reutilizată dacă este menținută uscată
Caracteristicile termoizolației din celuloză:
Conductivitate termică tipică: 0.038w/mc-0.040w/mc
Densitatea tipică a celulozei: 32kg/m3-65kg/mc
Termoizolația cu plută
Pluta este un material 100% ecologic, natural si regenerabil, ce provine din scoarța stejarului de plută. Coaja este recoltată în timpul verii, când este uscată și se decojește cu ușurință de copac, astfel încât să nu se deterioreze lemnul viu de dedesubt.
Plăcile din plută un coeficient excelent de izolare termică, fonică și anti-vibrații . 2,5 centimetri de plută conțin aproximativ 200 de miloane de punguțe de aer care absorb vibrațiile, nu permit trecerea sunetului și transferul de temperatură, rezistând la un interval de temperatură între -115oC – +115oC
Lemnul de plută este rezistent la foc, nu răspândește flacăra iar în timpul arderii nu elimina gaze toxice.
Mai mult, acest tip de lemn are proprietăți antibacteriene, anticarii, antialergeni, antiinsecte. Are o rezistență natural la rozătoare. Este de asemenea cunoscut faptul că lemnul de stejar de plută nu putrezește și este impermeabil.
Materialul pentru termoizolație este ecologic 100%. Granulele de plută sunt expandate și formate în blocuri, utilizând rășina lor naturală, printr-un proces cu temperatură și presiune înaltă.
Cele mai comune aplicatii a izolatie de plută sunt la acoperișurile plate, terase, balcoane, pe fațade, pardoseli interiore sau tavane suspendate, toate acestea fiind avantajate de stabilitatea dimensională a plutei și de rezistența acesteia la compresie
Caracteristicile termoizolației din plută:
Conductivitate tipică: 0.038- 0.050
Densitate obișnuită: 105-120kg/m3
Termoizolația din așchii de lemn și lână
Acest tip de material este fabricat din așchii de lemn și reziduri de lână, liantul care le leagă fiind fosfatul de amoniu (substanță ignifugă) și un anumit tip de fibre. Izolația este utilizată pentru pereți pe structură de lemn, acoperișuri ventilate, plafoane și podele.
Izolația din așchii de lemn și lână este fabricată în principal din surse regenerabile și este reutilizabilă dacă se păstrează într-o condiție bună. Este 80% recilabilă.
Conductivitatea termica poate fi crescuta prin compactare
Caracteristicile termoizolației din așchii de lemn și lână:
Conductivitate tipică: 0.038
Densitate obișnuită: 50kg/m3
Termoizolația din panouri de așchii de lemn preudate
Acest tip de izolatie termica este fabricat din așchii de lemn provenite de la gatere, care sunt udate, presate și apoi uscate. Nu li se adaugă agenti de legare. Izolația cu așchii de lemn este utilizată în construcții pe schelet de lemn și la acoperișuri.
Caracteristicile termoizolației din așchii de lemn preudate:
Conductivitate tipică: 0.038-0.050
Densitate obișnuită : 160-240kg/m3
Surse: