Facturile de electricitate și gaze naturale estimate pot avea diferențe semnificative față de consumul real și pot fi o surpriză neplăcută pentru bugetul tău, în special atunci când se face regularizarea. Cum evităm să plătim în plus, îți spunem în rândurile următoare.
Pe scurt, consumul de electricitate și gaze naturale se face în baza opţiunii alese de tine cu ocazia încheierii unui contract de furnizare, opțiune care însă poate fi schimbată pe parcursul derulării contractului.
Astfel, ai posibilitatea să optezi oricând pentru una dintre cele două modalităţi de facturare a consumului.
Prima opțiune este facturarea consumului în baza autocitirii indexului contorului.
Dacă alegi această opțiune și transmiți lunar indexul contorului în perioada specificată de furnizor ești facturat exact cât consumi și scapi de facturile de regularizare sau estimate cu valori mari.
Intervalul de transmitere al indexului autocitit diferă pentru fiecare loc de consum, așadar poți să îl transmiți doar în perioada activă, care poate fi de exemplu de aproximativ o săptămână. Odată trimis un index, acesta mai poate fi modificat într-o perioadă scurtă de timp, de exemplu până la finalul zilei următoare de la transmiterea inițială în cazul unor furnizori.
Atenție!, există o excepție în care pot să apară anumite diferențe, care de obicei sunt mici, între indexul transmis de tine și cel în baza căruia este facturat consumul, respectiv atunci când se face regularizarea, adică citirea contorului de către operatorul de distribuție. Motivul este simplu, citirea contorului poate să fie făcută de operatorul de distribuție la câteva zile înainte sau după ziua în care ai transmis indexul. Această operațiune se face la intervale regulate de timp pentru toată lumea, pentru electricitate o dată la 6 luni, iar pentru gazele naturale o data la 3 luni, indiferent de opțiunea formulată de tine în contract.
Ce se întâmplă când uiți să transmiți indexul sau nu îl transmiți în intervalul specificat de furnizorul tău? În lipsa indexului autocitit furnizorul va factura consumul în baza unei estimări, de exemplu în funcție de istoricul tău de consum (dacă există), ceea ce ne duce la următoarea modalitate de facturare.
A doua opțiune este facturarea în baza unei convenții/program de consum lunar.
Acest program este stabilit de către tine și furnizor prin contract și are la bază fie consumul efectiv realizat în anul anterior (istoricul de consum), fie un consum estimat de tine pentru fiecare lună a anului în curs. Cu alte cuvinte, cantitățile de energie (electricitate/gaze naturale) care se facturează lunar, sunt prevăzute în convenția/programul de consum, care este parte a contractului de furnizare.
Dacă ai ales această modalitate, vor fi diferențe fie în plus fie în minus, uneori semnificative, între indexul contorului tău și cel de pe factură, și vei achita o perioadă un consum diferit de cel real. Aceste diferențe, în plus sau în minus, vor fi corectate prin factura de regularizare. Mai exact spus, factura de regularizare conţine diferenţa dintre consumul real înregistrat în perioada menţionată pe factură si consumul estimat şi facturat, în celelalte luni.
Dacă, totuși, nu dorești să transmiți lunar autocitirea indexului contorului, poţi să îţi modifici cantităţile de energie facturate lună de lună, aducându-le cât mai aproape de consumul tău, prin modificarea convenției de consum.
Sunt și cazuri în care dacă furnizorul nu are indexul autocitirii, nici o convenție de consum, atunci este obligat să folosească o estimare bazată pe ultimele citiri sau pe baza perioadei similare a anului trecut. Și în acest caz, dacă ești nemulțumit de valoarea facturată, poți să contactezi furnizorul care va reface factura cu valoarea pe care o transmiți.
O altă situație este cea în care ai consum zerodar primești facturi cu consum estimat.Dacă pleci pentru o perioadă mai lungă de acasă, să spunem câteva luni de zile, sau ai de exemplu o casă la țară unde nu locuiești iarna, este important să-ți anunți furnizorul că nu vei avea consum pe o anumită perioadă și astfel vei evita să te trezești cu facturi estimate.
Prin urmare, ai toate instrumentele la îndemână să soliciți și să ți se factureze un consum așa cum dorești, transmiterea indexului autocitit fiind cea mai bună metodă de a ține sub control costurile cu facturile de gaze naturale și energie electrică.