Ușile sunt o sursă semnificativă de pierderi de căldură din clădiri. Cu cât frecvența și timpul de deschidere sunt mai mari și/sau diferența de temperatură și presiune dintre mediul climatizat și exterior este mai mare, cu atât pierderile de căldură sunt mai importante.
Perdelele de aer sunt echipamente de climatizare moderne, prevăzute cu ventilatoare ce generează un curent de aer intens. Aerul în mișcare creează o barieră invizibilă, care previne transferul termic între cele două spații (exterior și interior) la deschiderea ușilor.
Utilizarea perdelelor de aer, în condițiile alegerii unui aparat corect dimensionat și instalat, poate reduce pierderile de căldură cu până la 90%.
Alegerea perdelei de aer potrivite determină atât obţinerea optimului de eficienţă, cât și al persoanelor ce tranzitează. Un echipament cu o viteză prea mică de refulare a aerului va fi incapabil de a furniza necesarul de putere pentru a preveni curenţii reci de aer prin uşă.
Pe de altă parte, instalarea unor perdele prea puternice la uşi cu înălţimi mici, va genera disconfort persoanelor care trec pe sub ele şi vor fi foarte zgomotoase. Pentru rezultate eficiente, este important ca întreaga lungime a uşii să fie acoperită cu un debit constant de aer.
Tipuri de perdele de aer
- Perdea de aer ambientală (sau în recirculare) – aerul este preluat din încapere și refulat, fără a fi încalzit. Poate fi dotată cu telecomanda pentru comenzi.
- Perdea de aer electrică (aerul refulat este încălzit de o rezistență electrică) – monofazică sau trifazică – este recomandată pe timpul iernii pentru a evita intrarea aerului rece în încăpere. Multe dintre modelele electrice disponibile pe piață au posibilitatea de a fi folosite și pentru recircularea aerului (fară a fi folosită rezistența de încălzire), funcție dorită de obicei în timpul verii. Este acționată printr-o telecomandă din dotarea echipamentului.
- Perdea de aer pe apa caldă (aerul refulat este încălzit de o baterie pe apă caldă) – funcționează pe acelasi principiu de a refula aer cald, diferenta fiind ca este necesara racordarea acesteia la o sursă de apă caldă.
Există și variante constructive, 2 în 1, ce combină funcționalitatea unei perdele de aer cu cea a unei aeroterme, asigurând în același timp atât bariera termică, cât și încălzirea în spațiul interior.
Avantaje ale utilizării perdelelor de aer
- reduc pierderile de căldură în cazul spațiilor climatizate cu frecvențe mari de deschidere a ușilor
- permit păstrarea ușilor deschise în timp ce condițiile de temperatură din interior se mențin
- mențin confortul termic ambiental
- iarna țin departe de interior aerul rece la deschiderea ușii, iar vara aerul cald
- previn pătrunderea insectelor, prafului sau a mirosurilor în interior
- ușurință și flexibilitate la instalare
Surse: