Turbina eoliană din propria curte este o soluție de independență energetică destul de rar întâlnită în țara noastră, însă pe piață sunt deja câțiva furnizori pentru astfel de instalații de mici dimensiuni, care pot asigura energia electrică necesară unei familii.
Turbinele eoliene mici sunt sisteme suficient de puternice pentru a încărca bateriile aferente și a asigura energie pentru mai multe zile. Ele sunt perfecte pentru case, clădiri agricole, stații de telemetrie, stații de emisie Radio/TV, clinici rurale etc.
Este o astfel de investiție recomandată?
Amplasamentul izolat al locuinţei sau al casei de vacanţă fac din turbina eoliană investiţia perfectă. Producerea de energie electrică pentru propria casa devine tot mai accesibilă pentru buzunarele celor dispuși să își amortizeze cheltuiala în timp.
O eoliană mică poate fi conectată la rețeaua electrică prin intermediul furnizorului de energie sau poate fi independentă, fără conectare la rețea (off-grid) în cazul locuințelor izolate, unde nu se poate face conexiunea la rețeaua locală.
Prețul variază în funcţie de câţi Watti produce, o astfel de instalaţie, pornind de la 4 000 RON și depășind chiar și 90 000 RON. Astfel de eolienne de mici dimensiuni pot avea puteri de la 600 până la peste 12 000 W.
O categorie potrivită pentru gospodării cu un consum mediu sau mare, este cea care a turbinelor care produc între 3 si 12 kW si pornesc la o viteza a vântului de 2,5 m/s.
Costul final al unei de turbine este de circa 5 000 de lei per capacitatea de producere a unui kilowatt, la care se mai adaugă costurile autorizatiei de constructie și ale echipamentelor de stocare a energiei (baterii). Drept urmare, prețul final pentru o turbină cu o putere 5 kW se dublează, ajungând în medie la 50 000 de lei. O asemenea eoliană este varianta recomandă pentru o casă medie ca spațiu, ocupată de familie formată din doi adulti si doi copii. Estimările specialiștilor arată că investiția ar trebui să se amortizeze în circa 8 ani.
Avantajele utilizarii turbinelor eoliene pentru locuinte
O turbină eoliană de mici dimensiuni vă va asigura acces la electricitate și independență energetică. Este foarte potrivită și în cazul locuințelor izolate.
Dacă puteti opta pentru o eoliană conectată la rețea, cu siguranță economiile la factura de energie vor fi semnificative, iar în același timp veți avea siguranța că nu veți rămâne fără electricitate atunci când viteza vântului este mică.
Practic, un astfel de sistem este conectat prin internet la un server și monitorizează permanent producția de energie, iar în cazul în care sistemul constată că tensiunea scade sub un anumit prag, decide să treacă pe baterii sau dacă acestea s-au descărcat să treacă pe sistemul național de electricitate.
Pentru iubitorii de energie verde, trebuie menționat că aceste turbine se pot folosi împreună cu un controler hibrid care poate fi utilizat si pentru sistemele de panouri fotovoltaice. Controlerul hibrid eolian/solar este un echipament care comandă simultan încărcarea eficientă a acumulatorilor de la turbina eoliană şi de la panourile solare fotovoltaice.
Deloc neglijabil este aspectul sustenabilității. Turbinele eoliene produc 0 emisii poluante, folosesc energie regenerabilă și au o durată de viață de cel puțin 20 de ani.
Surse: