Din ce în ce mai mulți români aleg să își producă singuri o parte din energia necesară locuinței din surse regenerabile, devenind prosumeri. În acest fel, reduc valoarea facturilor la electricitate, și, în același timp, contribuie la reducerea poluării și la un viitor mai verde pentru planeta noastră.
Una dintre soluțiile cele mai utilizate este conversia energiei solare în energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice (PFV). Pentru ca investiția într-un asemenea sistem să dea rezultatele așteptate, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Printre factorii ce influențează negativ performanța panourilor fotovoltaice (PFV), murdărirea acestora ocupă un loc important, putând duce la o scădere a eficienței de până la 60%. Depunerile de praf, cenușă, particule solide din gazele de eșapament, polen, insecte, excremente de păsări etc. duc la reducerea capacității PFV de a produce energie electrică. De aceea, curățarea periodică a PFV menține eficiența acestora, asigurând un maxim de energie electrică în condiții de însorire date.
Ai putea să lași natura să lucreze în locul tău, dar nu îți recomandăm, mai ales în cazul unor panouri foarte murdare, cu depuneri puternic adezive. Ploaia rezolvă doar parțial problema.
În schimb, îți recomandăm două variante pentru curățarea PFV.
Prima: îți poți curăța singur panourile, dar, atenție!
- Utilizează doar apă dedurizată și detergent special, folosește accesorii adaptabile la curățătoarele sub presiune și perii cu tije tije telescopice.
- Nu recurge la improvizații – zgârierea panourilor reduce eficiența acestora și favorizează depunerea murdăriei.
- Și, mai ales în cazul panourilor amplasate pe acoperiș sau structuri speciale, ai grijă la regulile de siguranță pentru lucrul la înălțime.
A doua variantă presupune să apelezi la o firmă specializată – soluția presupune costuri, dar tu nu mai ai nicio grijă.
Indiferent de soluția pentru care optezi, important e să menții suprafața panourilor cât mai curată.
Ca fapt divers, pentru parcurile fotovoltaice, cu mii de panouri, există și sisteme de curățare automată, comandate de la distanță, echipate cu senzori meteo pentru alegerea momentului optim pentru curățare.
Surse: