Lumina ne poate influența productivitatea sau starea de spirit, așa că este recomandat să acorzi atenție alegerii becurilor pentru iluminarea interiorului locuinței, biroului sau spațiului tău de lucru.
Ideal ar fi să beneficiezi de lumină naturală atunci când lucrezi, când citești, sau când desfășori alte activități care necesită prezența luminii, însă acest lucru nu este mereu posibil.
În acest articol vei afla care sunt principalele tipuri de lumină, precum și avantajele și dezavantajele utilizării luminii calde și luminii reci.
Tipuri de lumină
Principalele tipuri de lumină sunt:
- lumina ambientală;
- lumina de accent;
- lumina funcțională.
Lumina ambientală – reprezintă modalitatea standard de iluminare pentru camerele locuinței, fiind tipul de lumină difuzată uniform în întreaga încăpere.
Pentru a permite orientarea și vizibilitatea, se recomandă utilizarea ei în principal pe holuri sau de-a lungul scărilor interioare, dar, poate fi folosită și în bucătărie sau în biroul de acasă. Menționăm că nu este potrivită pentru a evidenția anumite obiecte de decor sau pentru lucrul îndelungat la un laptop sau monitor.
Printre corpurile de iluminat potrivite pentru utilizarea luminii ambientale, se numără:
- corpurile de iluminat încastrate în tavan sau plafonierele – care oferă lumină directă în cameră;
- lampele de podea sau plafonierele laterale – care umplu de lumină tavanul sau pereții;
- lustrele sau neoanele pentru iluminat industrial.
Lumina de accent – este utilizată în general pentru a scoate în evidență anumite obiecte (tablouri, sculpturi, piese de mobilier, etc.) sau anumite spații din casă care dețin detalii arhitecturale (cum ar fi un perete în relief), obiectivul său principal fiind unul estetic.
Este de trei ori mai luminoasă față de lumina ambientală, de cele mai multe ori intensitatea acesteia fiind ajustabilă.
Printre corpurile de iluminat potrivite pentru utilizarea luminii de accent, se numără:
- spoturile cu direcție reglabilă;
- spoturile încorporate în pereți;
- spoturile sau aplicele pentru pereți;
- lămpile sau aplicele tip tablou, cu LED.
Lumina funcțională – are mai mult un rol practic, fiind intensă și directă. Este de preferat a fi utilizată în zone destinate scrisului, cititului, gătitului sau în zona măsuței pentru machiaj.
Intensitatea luminii funcționale se concentrează asupra zonei specifice în care urmează să realizezi o anumită activitate. Spre exemplu, în bucătărie, dacă dorești să gătești și urmează să toci legumele, vei prefera să faci acest lucru pe blatul de lucru, sub lumina rece a corpurilor încastrate în mobilier.
Printre corpurile de iluminat potrivite pentru utilizarea luminii funcționale, se numără:
- lămpile speciale pentru bucătărie sau ledurile pentru încorporarea în mobilier;
- lămpile de birou;
- lămpile de podea ajustabile;
- corpurile de iluminat cu neon sau led – pentru baie;
- aplicele de perete ajustabile.
Lumina caldă vs. Lumina rece
În funcție de temperatura de culoare, sursele de lumină pot emite trei tonuri de culoare, și anume: alb cald – neutru – alb rece.
Noi vom vorbi în acest articol despre tonurile de alb cald (lumină caldă) și alb rece (lumină rece).
Temperatura de culoare reprezintă o caracteristică esențială a luminii și se măsoară în grade Kelvin (K).
Contrat așteptărilor, lumina rece are valori mai mari ale temperaturii de culoare decât lumina caldă.
De obicei, în amenajările interioare se utilizează surse de lumină a căror temperatură de lumină variază între 2000 K și 6500 K. Dacă vrei să cumperi neoane sau becuri cu lumină caldă, optează pentru unele de maximum 3000 K, iar pentru lumină rece, alege becuri de tip LED sau fluorescente, care au între 4000 – 6000 K.
Avantajele și dezavantajele luminii calde
Potrivită pentru zonele de odihnă și relaxare (dormitor, living, camera copilului), lumina caldă are un efect odihnitor asupra vederii, contribuind la pregătirea organismului pentru somn. Este recomandat să utilizezi becurile cu lumină caldă pentru a crea o atmosferă primitoare și plăcută.
Desigur, poți folosi lumina caldă și pentru coridoare. Spre exemplu, dacă te trezești noaptea și mergi să-ți iei un pahar cu apă, nu vrei să aprinzi pe hol un bec care să te orbească.
Printre dezavantaje, amintim faptul că o expunere îndelungată la lumina caldă obosește ochii și scade puterea de concentrare, nefiind recomandată pentru spațiile de studiu.
Avantajele și dezavantajele luminii reci
Potrivită pentru spațiile care necesită concentrare (bucătărie, birou), lumina rece imită lumina naturală și scoate în evidență detaliile. În același timp, aceasta exprimă curiozitate, calm și încredere, creând astfel o atmosferă modernă și spațioasă.
Desigur că poate fi folosită și în camera copilului atunci când acesta își face temele, pentru a nu-i obosi ochii și pentru a crea o atmosferă energizantă și plăcută în același timp.
Printre dezavantaje, amintim faptul că redă ineficient culorile, prezintă risc de radiații UV și poate provoca leziuni la nivelul ochilor dacă are în mod constant o intensitate prea mare.
Te poți întreba: „Totuși, dacă atât lumina caldă, cât și lumina rece pot fi folosite în unele cazuri în același spațiu, cum fac? Schimb becurile dimineața și seara în funcție de ce tip de lumină doresc?”.
Este și asta o soluție, dar mai practică ar fi alegerea unui bec smart, cu LED, care permite reglarea temperaturii de culoare de la cald la rece, după cum dorești, totul printr-o simplă aplicație pe telefon. Astfel, poți obține foarte simplu lumina ideală pentru a citi, sau pentru a te concentra la proiectul la care lucrezi. Deoarece nu folosește gaz, acest tip de bec este considerat ca fiind unul dintre cele mai sănătoase, dar și cele cu o durată îndelungată de viață, astfel investiția fiind justificată. Dacă alegi becurile economice, poți afla mai multe despre ce trebuie să știi atunci când cumperi becuri economice de aici.
Designerii de interior ne sfătuiesc să alegem sursele de lumină înainte de a zugrăvi, deoarece tipul de lumina poate influența culoarea finală a pereților. De exemplu, prin expunerea la lumină caldă, vopseaua albă va căpăta o tentă de galben.
Indiferent dacă dorești să îmbunătățești ambianța, să evidențiezi anumite spații, obiecte sau să creezi o atmosferă plăcută, lumina este un element important în orice casă și trebuie acordată o importanță ridicată în procesul de alegere al acesteia.
Surse: