Ideea de sustenabilitate nu mai este doar un trend, ci ajunge să fie o nevoie. Se observă creșterea continuă a numărului de oameni dornici să-și trăiască viața în armonie cu mediul înconjurător păstrându-l și pentru viitoarele generații.
Această nevoie de sustenabilitate a penetrat și sectorul imobiliar, dezvoltând diverse metode de asigurare a unei locuințe eficiente și ecologice, printre care se numără și conceptul de clădire verde. Înainte să te avânți în a gândi o clădire verde și să adopți un nou stil de viață, te invităm să afli ce înseamnă mai exact una, care sunt beneficiile acesteia și ce eforturi de construcție implică.
Ce este o clădire verde?
O clădire verde este o locuință construită în mod sustenabil care are un impact minim asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra sănătății tale.
Conceptul de clădire verde funcționează pe baza a 4 principii: eficiență, utilitate, durabilitate și confort. Acestea se regăsesc atât în modul de construire a clădirii, cât și în stilul de viață pe care îl implică.
În momentul de față, în România peste 250 de clădiri au fost certificate la nivelul standardelor internaționale de sustenabilitate fiind numite „verzi”, printre care sunt atât clădirile existente renovate, cât și clădirile nou construite.
Care sunt avantajele unei clădiri verzi?
Poți fi îndrăgostit de ideea de casă verde, dar este important să fii și conștient de avantajele durabile ale acestui concept. Construirea unei astfel de clădiri implică tehnici și instalații moderne, prețul cărora poate crea un disconfort financiar, însă investiția asumată îți va fi justificată și recuperată pe termen lung, principalele avantaje fiind:
Costuri mai mici de întreținere – o parte din instalațiile și practicile recomandate pentru o casă verde s-ar putea să aibă un cost destul de mare, însă la o analiză pe termen lung vei observa că îți vei recupera banii. De exemplu, investiția într-o instalație solară sau eoliană îți va aduce facturi de energie mult mai mici sau chiar zero, întrucât energia solară și eoliană sunt gratuite. Conform statisticilor, cheltuielile de operare a unei clădiri verzi se reduc până la 30% față de o clădire standard.
Un mediu de viață mai sănătos – care se datorează folosirii materialelor naturale. Astfel de materiale produc mult mai puține substanțe nocive. Totodată, prin aplicarea anumitor concepte sustenabile din arhitectură, îți vei asigura o iluminare naturală pe o perioadă cât mai îndelungată de timp. De asemenea, practicile precum instalația potrivită de aerisire și creșterea plantelor la interior oferă un aer mereu proaspăt și oxigenat în casa ta.
Finanțarea și valoarea imobiliară – momentan, într-un mod mai puțin evident, clădirile care respectă normele de sustenabilitate cresc continuu în valoare. Tot mai multe persoane își asumă responsabilitatea socială și aleg clădirile verzi în detrimentul celor clasice. Pe lângă aceasta, populația este încurajată în a accepta și a promova ideea de clădiri verzi prin oferirea diverselor beneficii și finanțări.
Cum gândești o clădire verde pas cu pas?
Mai întâi de toate, tu gândești o clădire verde pentru tine, să fie locul tău de maxim confort și armonie pentru mulți ani înainte. Din moment ce ți-ai asumat un stil de viață sustenabil în echilibru cu mediul înconjurător, poți să treci la proiectarea unei clădiri ce te va acompania în acest sens.
Construirea unei clădiri verzi presupune minimizarea tuturor aspectelor ce implică afectarea mediului, acestea fiind: terenul, materialele, deșeurile, apa și energia. Vom parcurge pas cu pas toate etapele ce implică gândirea unei clădiri verzi.
Arhitectura
Din start este recomandat să apelezi la un arhitect care cunoaște, dar și practică principiile unei case pasive. Amplasarea clădirii pe teren și integrarea acesteia în natură joacă un rol mare în sustenabilitatea casei. De exemplu, amplasarea în raport cu soarele îți va putea aduce economii pe termen lung, întrucât amenajarea camerelor de zi și a dormitoarelor spre sud va asigura o iluminare naturală și îți va permite să eviți consumul de curent pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Materiale de construcție și termoizolare
Construirea unei clădiri verzi presupune alegerea materialelor cu impact negativ cât mai mic asupra ta, a mediului și a portofelului tău. La alegerea materialelor de construcție ține cont de eticheta ecologică care dovedește ciclul lor ecologic de viață. În general materialele folosite la clădiri verzi sunt durabile, regenerabile și cu degajări minime de toxine.
Totodată, ai nevoie de un materialul care are o conductivitate cât mai mică, astfel fiind un izolator cât mai bun. Materialele cu proprietăți izolatoare bune cel mai frecvent folosite sunt lemnul și BCA-ul.
Alături de materiale de construcție care izolează eficient, vei avea nevoie și de materiale termoizolatoare care contribuie la păstrarea temperaturii din interior. Important este să știi ce să cauț. Un termoizolator potrivit pentru o clădire verde ar trebui să fie fără punți termice, să fie anvelopă continuă și să fie de grosimea pe care o prevăd normele de sustenabilitate.
Ia-ți timp să alegi cea mai bună izolație termică pentru casa ta. O alegere bună îți va reduce costurile de încălzire a casei în viitor, mai ales pe vreme rece.
Instalații
Alegerea instalațiilor este unul din aspectele care definesc o casă sustenabilă. O instalație potrivită, de energie, gaz, apă, permite folosirea cantităților de utilități cât mai mici într-un mod eficient. Din septembrie 2015 deja s-a introdus standardul pentru centralele termice pe gaz în sensul în care se permit doar centralele și boilere cu recuperare a căldurii (indiferent de clădire). Iar după instalarea acestora poți aplica și tehnici de economisire a utilităților.
În cazul instalațiilor energetice ai o gamă largă de variante sustenabile din care poți alege precum un sistem de energie regenerabilă cum sunt tuburile eoliene, panourile solare, ferestrele care captează energie solară și altele. De exemplu, încălzirea prin pardoseală este considerată o variantă eficientă atât din punct de vedere al consumului, cât și al spațiului ocupat în clădire.
Un alt tip de instalație care îți poate scăpa la proiectare este cel de scurgeri de apă, mai ales în cazul în care îți propui să construiești o clădire verde de dimensiuni mari sau cu un spațiu verde vast. Această instalație îți poate economisi până la tone de apă în cazul unui accident sau în cazul scurgerilor mici și greu de identificat.
Tâmplărie, vitraje, acoperiș
Ține să le alegi pe cele mai eficiente și durabile, prețul fiind mai puțin important în acest caz. Deschiderile mari orientate corect permit o încălzire naturală a clădirii și o economisire considerabilă în ceea ce privește facturile la încălzire.
Ai opțiunea să alegi dintr-o mare varietate de posibilități precum geamuri triple, tâmplărie cu sistem de rupere a punților termice, acoperiș de sticlă, terase închise și multe altele.
În ceea ce privește acoperișul, acum poți opta pentru unul ultraușor sau chiar verde care se potrivește perfect conceptului de casă verde.
Verdeaţă din abundență
Însuși numele de clădire verde sugerează ideea de a aduce cât mai multe plante în jur. Aici poți da frâu liber imaginației. Se încurajează orice formă de vegetație, în interior sau exterior, mici sau mari, clasice sau neconvenționale.
În cazul zonelor externe, parcuri sau grădini, sugestia noastră este să eviți pe cât posibil suprafețele pavate. Totodată, îți recomandăm să apelezi la un ecolog sau agronom pentru a proiecta o zonă verde cât mai potrivită climei. Astfel vei putea evita costuri extra de îngrijire a plantelor ce au dificultăți în creștere.
Deșeuri
Orice acțiune de sustenabilitate își pierde din valoare dacă nu se ține cont și de deșeurile rămase. În primul rând, trebuie să te asiguri de colectarea, depozitarea și reciclarea deșeurilor la construirea clădirii. În continuare, va trebui să dotezi clădirea ta verde cu un spațiu amenajat pentru depozitarea deșeurilor menajere, reciclabile și nereciclabile. Totodată, ideal ar fi să instalezi și un sistem de compostare, compost care poate fi folosit direct pentru zona verde a clădirii.
Cum obții certificarea internațională?
Sperăm să fii mulțumit cu viitoarea ta casă sustenabilă. Dar momentan, doar tu știi că ai proiectat o clădire verde conform tuturor regulilor și principiilor de sustenabilitate. Pentru validare va fi nevoie să soliciți o certificare națională de calitate sau chiar una internațională. Pentru a te asigura că viitoarea ta clădire verde corespunde tuturor criteriilor de sustenabilitate, îți sugerăm să apelezi la un consultant încă din etapa de concepere a clădirii.
Există mai multe metode de evaluare a clădirilor verzi, cele mai cunoscute fiind BREEAM și LEED. Certificările diferă prin modul de evaluare și măsurare a criteriilor de sustenabilitate, dar toate impun cerințe minime de calitate.
BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) este prima schemă de certificare stabilită la nivel mondial, care evaluează gradul de sustenabilitate a clădirilor și a impactului lor asupra mediului. Această metodă a fost elaborată în 1990 în Marea Britanie de către Building Research Establishment (BRE).
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este metoda predominantă de evaluare a construcţiilor sustenabile și își are originea în Statele Unite. Această schemă se bazează pe criterii precum reducerea consumului de apă și a emisiilor de dioxid de carbon, eficienţa energetică, îmbunătăţirea calităţii aerului în interiorul clădirilor şi economia de resurse în general.
Să construiești o clădire verde nu este mai dificil decât cea clasică, ci e doar diferit. Internetul este plin de sugestii și bune practici despre cum să implementezi această schimbare. Iar decizia ta luată acum va avea un impact considerabil asupra viitorului tău și al noilor generații.