- În funcție de panourile alese, cu funcționare sezonieră sau pe parcursul întregului an, o familie va investi între 5.000 și 10.000 de lei;
- Panouri termice cu tuburi vidate au cea mai mare capacitate de absorbție a energiei solare.
Schimbările climatice îi determină pe tot mai mulți români să folosească sursele regenerabile de energie care sunt prietenoase cu mediul și reduc amprenta de carbon. Una dintre aceste soluții este utilizarea radiației solare pentru producerea apei calde menajere, atât de necesară în orice casă. De ce avem nevoie pentru a capta această energie verde care să ne ajute să ne reducem cheltuielile, oferindu-ne în același timp confortul necesar în locuință, aflăm în cele ce urmează.
Panourile solare reprezintă una dintre cele mai bune soluții, întrucât energia solară este o sursă de energie regenerabilă produsă direct din radiația solară și de aceea tot mai multe persoane încep să investească în ele. Spre deosebire de ceilalți combustibili folosiți (cărbuni, gaze, lemne etc.), energia solară este o resursă inepuizabilă, gratuită și poate cel mai important aspect, este regenerabilă și nepoluantă (așa numita “energie verde”).
Sistemele de apă caldă menajeră cu panouri solare prezente pe piața din țara noastră pentru producerea apei calde sunt nepresurizate, oferind o autonomie sezonieră: primăvară – vară – toamnă sau presurizate, acestea funcționând tot timpul anului, cu anumite excepții care țin de vreme.
Din punct de vedere constructiv, panourile solare termice utilizate pentru încălzirea apei menajere se împart în două categorii:
- panouri termice plane, care folosesc plăci din cupru cu rol de absorbție a energiei solare;
- panouri termice cu tuburi vidate, ce folosesc o tehnologie avansată (tehnologia heat-pipe) și includ un sistem de tuburi din sticlă borosilicată cu rol de absorbție a energiei solare.
Dintre cele două, panourile cu tuburi vidate au un grad mai mare de absorbție a energiei solare, deoarece captează razele soarelui din mai multe unghiuri, asigurând o distribuție eficientă a căldurii.
De ce trebuie să ținem cont când achiziționăm un sistem pentru producerea apei calde menajere?
Unul dintre criteriile pe care le luăm în calcul pentru orice investiție sunt costurile. Un sistem nepresurizat pentru o familie de 4 persoane costă aproximativ 5.000 – 6.000 de lei (cu montaj inclus). În schimb, pentru un sistem presurizat aceeași familie va plăti aproximativ 10.000 de lei.
Fiecare locuință are o perioadă specifică de amortizare a acestor tipuri de investiții, dar putem estima că un sistem nepresurizat poate fi amortizat în 2-3 ani, în timp ce un sistem presurizat poate fi amortizat în 3-5 ani, dacă înlocuiesc boilerele electrice.
Pentru locuințele ce sunt racordate la rețeaua de gaze naturale, centralele termice asigură deopotrivă agent termic pentru încălzire, precum și apă caldă menajeră, fiind necesare analize punctuale pentru fiecare situație, dacă este avantajos să fie montate panouri pentru apa caldă menajeră.
Un alt element de care trebuie tinut cont este expunerea la soare. Ambele sisteme trebuie montate în zone fără umbră spre sud, cu un anumit unghi de înclinație, astfel încât radiația solară să cadă perpendicular în momentul când soarele se află la amiază. Atunci este captată cea mai mare cantitate de lumină din cursul unei zile și astfel se obține cel mai mare randament energetic.
Spațiul de amplasare a sistemelor de panouri este extrem de important pentru toți utilizatorii. La sistemul nepresurizat, panourile trebuie montate la o înălțime de 2-3 metri peste cel mai ridicat punct de consum, în vederea asigurării unei presiuni optime a apei calde. În schimb, la panourile presurizate este necesar un spațiu suplimentar într-o cameră tehnică pentru a putea monta boilerul de acumulare și automatizarea necesară funcționării sistemului.
Dimensionarea panoului solar pentru furnizarea apei calde menajere se face urmărind capacitatea tuburilor din panourile solare și necesarul aferent persoanelor din locuință. Trebuie luat în calcul că necesarul zilnic de apă caldă al unui utilizator casnic este de circa 50 de litri la o temperatură de aprox. 60 de grade. Va fi nevoie, deci, de un sistem cu aproximativ 6 tuburi de persoană.
Funcționarea pe timpul iernii este un alt criteriu de analiză pentru a achiziționa un sistem de apă caldă menajeră cu panouri solare. Sistemele nepresurizate pot fi utilizate fără o rezistență electrică și conducte termoizolate în sezonul primăvară – vară – toamnă, iarna existând riscul de îngheț și de aceea trebuie golite în perioada sezonului rece. Panourile solare presurizate funcționează tot timpul anului, utilizând glicol, iar prin schimbul de căldură oferă apa caldă necesară locuinței.
Cât timp soarele străluceşte, energia este gratuită şi oferă independența de combustibilii fosili, având un impact semnficativ asupra reducerii amprentei de carbon pentru producerea apei calde menajere. Panourile solare sunt o investitie rentabilă, deoarece energia solară poate acoperi 50-70% din consumul de încălzire, apa caldă și electricitate, iar vara poate ajunge chiar și la 100%. În plus, panourile solare au o durată de viață de aproximativ 25 – 30 de ani.