Dacă te gândești să reduci consumul de energie electrică și de apă, ți-am pregătit o serie de sfaturi pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. Recomandările noastre nu îți vor afecta stilul de viață și cele mai multe dintre acestea nu necesită investiții mari din partea ta.
1. Cum faci economii când speli vasele de mână?
Dacă nu este o perioadă rece, apa de la robinet nu mai trebuie încălzită atunci când speli vasele manual. Vei economisi în acest mod energia necesară pentru încălzirea apei.
Iar dacă dorești să consumi cu până la 20 litri de apă mai puțin de fiecare dată când speli vasele, lasă apa să curgă doar atunci când clătești vasele. Dacă ai mai multe farfurii, organizează-te astfel încât să lași cât mai puțin timp robinetul deschis.
O altă recomandare este legată de momentul în care speli vasele murdare. Cel mai indicat este să realizezi acest lucru imediat după folosire. Astfel, îți vei ușura munca și vei consuma mai puțină apă.
2. Mașina de spălat și eficiența energetică
Dacă utilizezi o mașină de spălat vase, este indicat să o pornești doar atunci când este plină sau în ziua în care ai gătit și ai mai multe vase murdare. Vei economisi mult la factura de electricitate și cea de apă dacă nu abuzezi de mașina de spălat vase.
După ce ai utilizat mașina de spălat vase, oprește imediat aparatul pentru că acesta consumă la fel de multă electricitate ca în momentul executării unui program de spălare.
La fel ca și în cazul mașinii de spălat rufe, este recomandat să cureți periodic filtrele și scurgerile mașinii de spălat vase pentru a asigura o funcționare eficientă. Astfel, aparatul nu se supraîncălzește și nu consumă mai multă electricitate.
În plus, de fiecare dată când folosești mașina de spălat adaugă și un produs care protejează împotriva calcarului. Vei menține astfel consumul de energie la un nivel normal.
3. Reparații și îmbunătățiri cu care faci economii
Dacă ai un robinet care picură sau nu se închide bine, este momentul să-l repari sau să-l înlocuiești. Deși pare că nu este un consum mare, pe termen lung se poate ajunge la cheltuieli substanțiale.
Iar dacă schimbi bateria sau alegi una pentru o casă nouă, îți recomandăm să cumperi un produs cu două trepte de reglare a debitului, pentru a reduce consumul de apă.
O altă metodă de a economisi până la 20% din apa consumată este prin instalarea unei site ce introduce aer în apa ce curge la robinet.
Având în vedere că bazinul de toaletă clasic consumă cu până la 50% mai multă apă precum unul reglabil și diferențiat, este momentul să te gândești să faci o schimbare și în baie pentru a economisi pe termen lung.
4. Obiceiuri care te vor ajuta să faci economii
Atunci când te speli pe mâini, închide apa cât timp folosești săpunul. Astfel, vei economisi cel puțin un litru de apă la fiecare spălare pe mâini. Dacă luăm în calcul acest mic obicei pe o perioadă mai lungă de timp și pentru mai multe persoane, putem reduce cu mult consumul de apă.
Același lucru îl poți face și când te speli pe dinți. Nu ai nevoie ca apa să curgă în permanență. Trebuie să ai în minte că, într-un minut, la robinet curg între 10 și 14 litri de apă.
Pentru a economisi electricitate, trebuie să te gândești la modul în care folosești diverse dispozitive ce consumă curent. De exemplu, îți recomandăm să nu lași la încărcat peste noapte telefonul pentru că acestea se va încărca 100% înainte să te trezești și va consuma energie până în momentul în care îl scoți din priză. Astfel, vei proteja bateria telefonului și va avea o durată mai lungă de viață.
Un alt lucru pe care îl poți face este să închizi laptopul, calculatorul sau televizorul atunci când nu le folosești. Poți face acest lucru foarte ușor printr-o programare automată a închiderii. La calculator sau laptop poți să folosești funcția de hibernare, dacă nu dorești să închizi de tot aparatul și toate aplicațiile pe care le foloseai.
5. Băile în cadă versus dușurile rapide
Cu siguranță o baie în cadă te va ajuta să te relaxezi și să scapi de stresul acumulat într-o zi. Dar dacă dorești să economisești cu până la 60% mai puțină apă, alege să faci un duș rapid. Acesta este și o metodă foarte bună pentru a te revigora.
O altă metodă pentru a economisi la energie și apă este să selectezi temperatura potrivită la care dorești să fie încălzită apa menajeră. Dacă apa este încălzită la o temperatură foarte mare, vei avea nevoie și de o cantitate în plus de apă rece pentru a o combina cu cea fierbinte.
6. Consumul de apă și grădinăritul
Un furtun cu aspersor consumă aproximativ 1000 de litri pe oră. Atât de mult consumă în medie o familie de patru persoane în două zile. Din acest motiv, pentru a reduce consumul de apă folosit în grădină poți încerca să colectezi apa de ploaie și să o folosești pentru uda plantele sau gazonul.
Surse: