Află mai multe despre cât consumă un aer condiționat și cum poți reduce consumul și costurile, fără să pierzi din confort.
Cât consumă un aparat de aer condiționat obișnuit?
Pentru a afla câtă energie electrică va consuma un aparat electrocasnic într-un an este de ajuns să consulți schema de eficiență energetică, prezentă pe fiecare electronic. Producătorii de aparate electrocasnice sunt obligați să informeze consumatorii despre cât consumă fiecare produs.
Ce înseamnă eficiență energetică? Cu cât un aparat este mai eficient din punct de vedere energetic, înseamnă că va consuma mai puțin curent electric, dar performanța lui va fi crescută. Cu alte cuvinte, ai același confort, dar cheltuieli reduse la energie electrică.
Știai că – în medie un sistem de aer condiționat obișnuit utilizează aceeași cantitate de energie electrică într-o lună cât un frigider cu congelator într-un an?
1. Optează pentru un aparat de aer condiționat cu tehnologia Inverter
Datorită progreselor tehnologice la construcția electrocasnicelor, poți avea un confort al aerului și temperaturii din încăpere, fără un consum foarte mare.
Tehnologia Inverter optimizează funcționarea compresorului, o componentă de bază a aparatului de aer condiționat. Astfel, aparatul va consuma mai puțină energie electrică, va fi mai silențios și va avea o fiabilitate crescută.
De asemenea, aparatele de aer condiționat moderne vin cu diverse funcții pentru economisirea de energie, precum moduri de funcționare Eco, sau oprire automată.
Știm că prețul la achiziție a unui aparat de aer condiționat performant e posibil să fie crescut, dar vei vedea o compensare la factura de electricitate în fiecare lună.
Un aparat de clasă A sau A+ poate consuma cu 40-50% mai puțină energie electrică față de un aparat de clasă C sau D.
Știai că – un aparat de aer condiționat clasa A+ poate consuma 324 kWh pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 200 RON?
2. Curăță filtrele aparatului de aer condiționat o dată la 2 luni
Curățarea filtrelor de aer condiționat este importantă atât pentru sănătatea ta, cât și pentru funcționarea optimă a aparatului. Datorită recirculării aerului prin filtrele respective, în timp se vor depune impurități, praf și bacterii. Înlocuirea sau curățarea filtrelor asigură funcționarea aparatului de aer condiționat la parametrii ideali, din punct de vedere energetic.
3. Setează temperatura optimă în locuință
Temperatura pentru funcționarea optimă a unui aparat de aer condiționat este între 21°C și 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C aparatul de aer condiționat va fi solicitat la o putere crescută și va consuma mai multă energie electrică.
Nu uita că pentru sănătatea ta și a celor din jur, este indicat ca temperatura din locuință să nu difere cu mai mult de 2-3°C față de cea de afară. Cu excepția temperaturilor extreme, bineînțeles.
4. Alege un aparat de aer condiționat potrivit pentru încăpere
Când achiziționezi un aparat de aer condiționat, alege unul cu puterea necesară de răcire / încălzire a spațiului tău. Un aparat cu o putere prea mică va avea o durată de viață mai scurtă, pentru că va fi suprasolicitat să răcească / încălzească spațiul necesar.
În specificațiile tehnice ale aparatului, producătorul va indica spațiul maxim pentru care aparatul va funcționa în parametri optimi de consum de energie. Poți opta pentru un aparat de aer condiționat cu o capacitate puțin mai mare decât necesarul încăperii. Astfel, îl vei putea utiliza la capacitate medie și vei economisi energie.
5. Alege locul unde vei monta aparatul de aer condiționat
Discută cu experții care instalează aerul condiționat, găsiți un loc în care aparatul să fie ferit de razele directe ale soarelui, să evite supraîncălzirea și să nu reducă din performanța acestuia.
De asemenea, veți putea asigura și circulația optimă a aerului în zona respectivă și aparatul va putea avea un consum optim de energie electrică.
Surse: