Fonduri de 300 de miliarde de euro mobilizează Comisia Europeană (CE) pentru reducerea dependenței de gazele rusești, iar banii vin la pachet și cu o serie de măsuri, printre care obligația firmelor și instituțiilor publice de a-și instala pe acoperișuri panouri fotovoltaice, din 2025, iar din 2029 și pe clădirile rezidențiale noi.
CE a publicat, miercuri, un plan pentru a pune capăt dependenței blocului comunitar de importurile rusești de gaze naturale, petrol și cărbune, care include principalele măsuri pe care le are în vedere pentru a atinge independența energetică față de Rusia. Principalele declarații au fost făcute de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care consideră că UE este vulnerabilă atunci când depinde de Rusia.
Planul se numește REPowerEU, iar reprezentanții CE consideră că procesul este unul continuu.
„Am renunțat treptat la cărbune. Dacă ne uităm la gaz, anul trecut, 40% din gazul importat de Uniunea Europeană a fost din Rusia. Anul acesta deja, în aprilie, am coborât la 26%. Deci, mergem în direcția corectă, dar trebuie să accelerăm. Iar cu REPowerEU arătăm că putem înlocui combustibilii fosili ruși pe trei niveluri: primul este în ceea ce privește cererea. Asta înseamnă economisirea de energie. (…) Cea mai importantă parte este accelerarea tranziției către energie curată, deci investiții masive în energie regenerabilă”, a transmis președintele Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a amintit de Pactul Verde și crede că REPowerEU ne va ajuta să economisim și mai multă energie, să accelerăm eliminarea treptată a combustibililor fosili și să lansăm investițiile la o nouă scară.
Procedurile de autorizare pentru proiectele de surse regenerabile, scurtate la un an
CE crește obiectivul UE de eficiență energetică pentru 2030 de la 9% la 13%. În ceea ce privește energia regenerabilă, aici este avută în vedere o creștere masivă: de la 40% la 45% energie regenerabilă pentru anul 2030. Și, ca element de noutate absolută, este menționată o propunere privind obligativitatea clădirilor firmelor și a celor aparținând instituțiilor publice din țările membre UE de a-și monta panouri solare pe acoperișuri începând cu 2025, măsura urmând să fie aplicată și pentru clădirile rezidențiale noi, începând din 2029.
„Și în REPowerEU venim cu o serie întreagă de acțiuni pentru a extinde și a accelera tranziția către energie curată. Ne propunem, de exemplu, accelerarea procedurilor de autorizare pentru sursele regenerabile. După cum probabil știți, astăzi poate dura de la șase până la nouă ani să aveți pregătit procesul de autorizare pentru un parc eolian. Vrem să definim zonele de acces și să ne asigurăm că, acolo, procesul de autorizare se reduce la un an. (…) Sau – un alt exemplu – propunem obligativitatea montării panourilor solare pentru clădirile comerciale și clădirile publice, începând din 2025, iar pentru noile clădiri rezidențiale din 2029”, a declarat Ursula von der Leyen.
Măsurile propuse de UE vor necesita investiții de 300 de miliarde de euro până în anul 2030, care vor merge către infrastructura de gaze naturale, pentru proiecte de a importa petrol din afara Rusiei, precum și pentru extinderea capacităților de a produce energie regenerabilă. Banii ar trebui să vină din planul de relansare post-Covid al UE.
„Știu că este ambițios, dar este realist și putem să o facem”, a conchis președintele CE.
Sursa: ec.europa.eu