Guvernul a modificat, printr-o ordonanță de urgență publicată vineri, prevederile referitoare la schema de sprijin pentru consumatori în contextul creșterii preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri.
Dintre principalele măsuri, enumerăm:
Pentru consumatorii casnici, preţurile se plafonează la energie electrică la 0,8 lei/KWh (față de 1 leu/KWh în prezent), iar la gaze naturale la cel mult 0,31 lei/kWh (față de 0,37 lei/KWh în prezent).
Noile reguli prevăd, pentru această categorie de consumatori, o compensaţie unitară în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare, față de 33% cât este în prezent.
La energie electrică, compensarea rămâne aceeași, de cel mult 0,291 lei/kWh.
În același timp cresc și plafoanele de consum. Astfel, la gaze naturale plafonul crește de la 1000 m3 cât este în prezent până la 1500 m3, iar la energie electrică de la 1500 KWh la 2500 KWh.
Pentru companii, prețurile vor fi plafonate în perioada 1 februarie-31 martie 2022:
- preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
- preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele de mai sus reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
- pentru energie electrică – componenta de preţ , acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
- pentru gaze naturale – componenta de preţ, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
De asemenea, în vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici și să transmită furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestuia, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum.