La începutul acestui an, statista.com anunța că erau deja 4,66 miliarde de persoane ce folosesc internetul, iar conform estimărilor International Energy Agency (IEA) până în 2025 vor fi 5 miliarde de utilizatori de Internet. Noile tendințe și pandemia au determinat o creștere exponențială a cererii pentru servicii de date și de rețea, cu un impact direct asupra consumurilor de energie și a mediului.
Majoritatea traficului Internet Protocol (IP) din lume trece prin centre de date. Prin urmare, o conectivitate mai mare propulsează cererea pentru serviciile centrelor de date și utilizarea energiei (în principal electricitate), cu efecte de multiplicare – pentru fiecare bit de date care parcurge rețeaua de la centrele de date la utilizatorii finali, alți cinci biți de date sunt transmise în interiorul și între centrele de date.
Conectând miliarde de oameni din întreaga lume, internetul face parte din viața societății moderne și, implicit, trebuie să răspundă provocărilor economice și de mediu. Cererea globală de energie electrică în 2019 pentru centrele de date a fost de aproximativ 200 TWh, aproximativ 1% din cererea globală de energie electrică. Dacă se mențin tendințele actuale în ceea ce privește eficiența infrastructurii hardware și a centrelor de date, cererea globală de energie a centrelor de date poate rămâne aproape la același nivel până în 2022, în ciuda creșterii cu 60% a cererii de servicii.
Chiar dacă utilizatorii de Internet nu văd o problemă în reducerea consumului de energie în mod direct prin găzduirea informațiilor în centre de date, fiecare decizie are un impact major. Chiar și pentru o informare preliminară pot fi utilizate aplicații disponibile, iar primele concluzii pot fi dintre cele mai neașteptate.
Conform www.websitecarbon.com, pagina de web a Ministerului Energiei (www.energie.gov.ro) ar genera aproximativ 7,2 g CO2 la fiecare vizită a unui utilizator. În decursul unui an, această pagină de web ar produce aproximativ 867 kg CO2 și ar consuma peste 1.800 kWh, echivalentul a circa 11.600 km parcurși de o mașină electrică. Pentru a reduce impactul asupra mediului prin utilizarea paginii web, Ministerul Energiei ar trebui să planteze cel puțin 40 de copaci care să absoarbă carbonul și în același timp să reloce găzduirea paginii într-un centru de date verde.
Website-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (www.anre.ro) ar genera, la rândul său, 2,05 g CO2 la fiecare vizită, respectiv 245,47 kg echivalent CO2 pe an, adică o cantitate de carbon pe care o absorb 12 copaci într-un an. Același website ar consuma anual 517 kWh de energie electrică, cantitate suficientă pentru a conduce o mașină electrică pe o distanță de 3.307 km.
În același timp, pagina de energie a Comisiei Europene (https://ec.europa.eu/energy/home_en) ar genera 1g CO2 pentru fiecare vizită pe site. Prin accesarea paginii la nivelul unui an se adună aproximativ 121 kg CO2, fiind necesari 6 copaci pentru absorbția carbonului.
Website-ul www.greenpeace.org generează, conform websitecarbon.com, doar 0,15 g de CO2 de fiecare dată când cineva îl vizitează și emite cantitatea de carbon pe care o absoarbe un copac într-un an.
Calculele realizate de websitecarbon.com se bazează pe analizarea unei serii de indicatori, între care sursa de energie utilizată de centrul de date care găzduiește website-ul, traficul site-ului web, intensitatea CO2 a energiei electrice, intensitatea energetică a datelor web, transferul de date prin cablu.
Din ce în ce mai multe companii din IT și telecomuncații sunt conștiente de cerințele majore de mediu, ceea ce înseamnă că centrele de date devin un standard important pentru alegerea unui furnizor de servicii verzi. Crearea de centre de date verzi, durabile și multi-chiriași a devenit esențială atât pentru mediu, cât și pentru afacere. Centrele de date ecologice nu conțin servere inactive sau subutilizate și profită de tehnologii noi. Acestea sunt alimentate cu energie verde, utilizează inteligența artificială pentru a prognoza consumul de energie, analiza ieșirii datelor, umidității, temperaturii și alte statistici importante pentru îmbunătățirea eficienței, reducerea costurilor și a consumului total de energie. În același timp recuperează apa, reciclează și gestionează deșeurile.
Surse: