Operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare pentru clienții noncasnici, urmând să-și recupereze ulterior aceste costuri prin tarifele de distribuție, în situația în care lungimea instalației de racordare este de până la 2.500 metri. Dacă lungimea instalației de racordare este de peste 2.500 metri, distribuitorii au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție necesare realizării obiectivului/conductei, iar solicitanții, viitori clienți noncasnici, vor finanța lucrările necesare instalației de racordare.
Aceste prevederi se regăsesc într-un pachet de acte normative aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ședința Comitetului de reglementare de miercuri, 10 martie.
Conform unei informări a ANRE, alte prevederi referitoare la utilizatorii noncasnici și prosumeri sunt următoarele:
Clienții finali noncasnici care beneficiază de instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri finanțate de operatorii de distribuție concesionari au obligația legală de a utiliza și de a păstra destinația locului de consum pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalațiilor de racordare.
Similar ca pentru consumatorii casnici, utilizatorul noncasnic poate opta pentru încheierea directă a unui contract cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea și execuția instalației de racordare operatorului economic, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.
De asemenea, termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare, la fel ca pentru consumatorii casnici.
Regulile mai sus menționate se aplică și prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum. Procedura aplicată acestor prosumatori simplifică procesul de racordare a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor, evitându-se pe cât posibil lucrările care implică termene lungi de execuție și bariere de natură birocratică.
Unitățile administrativ-teritoriale și/sau asocierile acestora, precum și asociațiile de dezvoltare intercomunitară, care solicită racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale a unor obiective/sisteme noi au posibilitatea de a asigura finanțarea lucrărilor necesare prin fonduri nerambursabile.
ANRE apreciază că actele normative recent aprobate aduc beneficii și în domeniul racordării locurilor de producere a energiei electrice. Astfel, pentru lucrările de întărire rezultate ca fiind necesare pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării mai multor locuri de consum şi/sau de producere (lucrări de întărire generale), prevăzute în planurile de dezvoltare ale operatorilor de rețea, cota de participare a utilizatorului la aceste costuri va fi zero. Pentru această categorie de lucrări de investiții utilizatorul nu mai are obligația de a plăti componenta de întărire a tarifului de racordare.
În privința racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienți finali noncasnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale. Astfel, autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile.