Perioada de informare a clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică, precum și termenul în care consumatorii casnici pot alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 se va prelungi pe toată durata anului 2021, potrivit unui proiect de ordin publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Această perioadă prelungită oferă clienților posibilitatea de a accesa sursele de informare în vederea analizării mecanismelor pieței concurențiale, identificării modalităților concrete de simplificare a procesului de contractare și informării cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât să poată decide cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii”, se arată în nota de prezentare și motivare a proiectului de ordin.
O altă noutate se referă la introducerea obligației pentru furnizorii de ultimă instanță de a transmite lunar clienților care nu au încheiat un contract concurențial și oferta concurențială cu cel mai mic preț, care nu include componentă fixă, din portofoliul lor de oferte.
De asemenea, furnizorii de ultimă instanță vor avea posibilitatea să aplice clienților în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 o reducere comercială egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal (SU) și prețul din oferta concurențială din portofoliu cu valoarea cea mai mică valabilă la data de 1 ianuarie 2021.
Reamintim că printr-un proiect de ordin anterior supus consultării publice se prevedea măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială.
Practic, clienții din SU care încheie un contract pe piața concurențială până la data de 30 iunie au posibilitatea să-și recupereze diferența dintre prețul de SU, mai ridicat, și oferta cea mai mică în cazul FUI, sau oferta agreată, în cazul celorlalți furnizori.
Clienții casnici au posibilitatea de a alege oricând o ofertă concurențială a oricărui furnizor licențiat de ANRE. Așadar, vor putea beneficia și din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta aleasă.
De remarcat faptul că furnizorii nu sunt obligați să acorde aceste reduceri comerciale, ci doar au această posibilitate, dar cel mai probabil o vor face, pentru a nu pierde din clienți, respectiv pentru a atrage unii noi.
Clienții din SU care nu vor încheia nici până la data de 1 iulie 2021 un contract pe piața concurențială, vor plăti începând cu această data consumul de energie electrică realizat la un preṭ egal cu preṭul din oferta de SU în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021.
Conform proiectului de ordin, FUI au obligația de a informa clienții din SU pe parcursul întregului an cu privire la aspecte legate de liberalizarea pieții, trecerea de la regimul de SU la cel concurențial, posibilitatea schimbării furnizorului, oferte de preț și de a raporta către ANRE demersurile de informare derulate.
Potrivit ANRE, din cei aproximativ 5, 7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesați de alegerea unei oferte pe piața concurențială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăți atât privind analiza ofertelor din piața, cât și în ceea ce privește contactarea potențialilor furnizori.
Mai multe detalii în proiectul de ordin disponibil pe pagina ANRE.