- În funcție de panourile alese, cu funcționare sezonieră sau pe parcursul întregului an, o familie va investi între 5.000 și 10.000 de lei;
- Panourile termice cu tuburi vidate au cea mai mare capacitate de absorbție a energiei solare.
Panourile solare reprezintă una dintre cele mai bune soluții de producere a apei calde menajere, întrucât energia solară este o sursă de energie regenerabilă produsă direct din radiația solară.
Sistemele de apă caldă menajeră cu panouri solare prezente pe piața din țara noastră pentru producerea apei calde sunt nepresurizate, oferind o autonomie sezonieră: primăvară – vară – toamnă sau presurizate, acestea funcționând tot timpul anului, cu anumite excepții care țin de vreme.
Panourile solare termice sunt plane cu plăci din cupru cu rol de absorbție a energiei solare sau cu tuburi vidate care folosesc o tehnologie avansată și includ un sistem de tuburi din sticlă borosilicată, acestea având cea mai mare capacitate de absorbție a energiei solare.
Costurile pentru un sistem nepresurizat pentru o familie de patru persoane ajung la 5.000 – 6.000 de lei (cu montaj inclus), în schimb pentru un sistem presurizat aceeași familie va plăti aproximativ 10.000 de lei. Fiecare locuință are o perioadă specifică de amortizare a acestor tipuri de investiții, dar putem estima că un sistem nepresurizat poate fi amortizat în 2-3 ani, în timp ce un sistem presurizat poate fi amortizat în 3-5 ani, dacă înlocuiesc boilerele electrice.
Ce randament are un panou solar de apă caldă?
Randamentul unui panou solar înseamna procentul de radiație solară care ajunge pe suprafata lui și se transformă în energie termică.
Printre altele, randamentul panourilor solare depinde și de starea de funcționare a panourilor. Atunci când se încălzește, panoul emană o parte din căldură în mediul ambiant prin conducție termică, radiație și convecție.
Randamentul maxim al panoului solar se obține dacă diferența dintre temperatura panoului solar și a mediul ambiant și pierderile termice este zero. Cu cât crește mai mult temperatura colectorului, cu atât mai mari sunt pierderile de căldura și cu atât mai mic randamentul.
Vezi mai multe informații aici.