Consumatorii casnici sau noncasnici care rămân fără furnizor de gaze naturale din diferite motive sunt preluați de către un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), conform normelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
FUI este furnizorul care îți asigură continuitatea în alimentarea cu gaze naturale atunci când rămâi fără furnizor.
FUI desemnat are obligația să preia locurile de consum rămase fără alimentare cu gaze naturale în mod automat sau la cerere, în funcție de câteva criterii.
Locurile de consum care se preiau automat sunt cele care:
- au un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, iar clientul final nu a reușit să își găsească un furnizor de gaze naturale după încetarea contractului de furnizare (cu excepția situației denunțării unilaterale a contractului de către clientul final);
- în cursul procesului de schimbare a furnizorului, ajung în situația în care noul furnizor nu le mai poate asigura alimentarea cu gaze naturale înainte de intrarea în vigoare a contractului, indiferent de consumul anual.
Locurile de consum care se preiau la solicitarea clientului final, adresată FUI cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de data la care încetează contractul cu furnizorul actual (FA), sunt cele care:
- au un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh și nu au reușit să își găsească un furnizor după denunțarea unilaterală a contractului de furnizare;
- au un consum anual mai mare de 28.000 MWh și nu au reușit să își găsească un furnizor după încetarea contractului de furnizare.
Prețul gazelor naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 este stabilit prin OUG nr. 27/2022, inclusiv pentru clienții preluați în regim de FUI, astfel:
- maximum 0,31 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienții casnici;
- maximum 0,37 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienții noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în 2021 la locul de consum a fost de cel mult 50.000 MWh.
Pentru alte categorii de clienți, modul de facturare este disponibil pe pagina ANRE.
De reținut: furnizarea în regim de FUI este temporară, astfel:
- minimum 12 luni de la data preluării pentru clienții finali cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, aceștia fiind preluați în mod automat;
- o lună de la data preluării pentru clienții finali cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, aceștia fiind preluați la cerere, după solicitarea făcută către FUI.
Clienții finali preluați în regim de FUI au posibilitatea să încheie oricând un contract de furnizare a gazelor naturale cu un furnizor din piața concurențială. FUI nu se schimbă pe perioada furnizării de ultimă instanță; acest lucru este posibil doar dacă își pierde calitatea de FUI.
Pe site-ul ANRE poate fi consultată lista furnizorilor de ultimă instanță pentru gaze naturale, dar pot fi găsite și informații suplimentare referitoare la furnizarea de gaze naturale în regim de ultimă instanță.