În ziua de astăzi, mai mult ca oricând, suntem conștienți de importanța pe care aerul pe care îl respirăm o are pentru sănătatea noastră.
Locuința este acel loc sigur unde ne retragem și ne petrecem cea mai mare parte a timpului, iar un lucru foarte important, care ne influențează sănătatea, este calitatea aerului de acasă. Pe termen scurt, poți să-ți dai seama de acest lucru prin felul cum te simți mai odihnit, cum te simți mai plin de viață și energie sau cum un aer curat și sănătos ajută la evitarea răcelilor, gripelor sau alergiilor.
De asemenea, pe termen lung, un aer curat se remarcă prin faptul că ajută la evitarea apariției bolilor cronice grave cauzate de poluarea cu praf, particule fine, radon sau substanțe organice volatile (VOC). Având în gând toate aceste motive, dorim să îți propunem o soluție care asigură, pe termen lung, sănătatea ta și a familiei tale. Este vorba de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Ce reprezintă ventilația cu recuperare de căldură?
Principiul după care funcționează ventilația cu recuperare de căldură este următorul: aerul contaminat dintr-o încăpere este înlocuit cu aer proaspăt și filtrat, fără a se înregistra o diferență semnificativă de temperatură și umiditate ambientală. Așa cum știi deja, în sezonul cald sau în cel rece deopotrivă, aerisirea naturală este problematică tocmai din cauza faptului că aerul foarte rece sau foarte cald perturbă încălzirea ori climatizarea încăperilor.
Funcționarea acestor echipamente se bazează pe următoarele concepte:
- Ventilația centralizată cu recuperare de căldură – se bazează pe utilizarea unui schimbător de căldură și a mai multor puncte de refulare a aerului în încăperi. Întreaga suprafață va fi acoperită de tubulatura de ventilare. Este proiectată special pentru spațiile interioare largi, de tipul spațiilor pentru producție, birourilor de firmă sau centrelor comerciale.
- Ventilația descentralizată cu recuperare de căldură – prevede ca fiecare încăpere să fie dotată cu propriului său dispozitiv de ventilație cu recuperare de căldură. Se recomandă în cazul spațiilor de tipul apartamentelor, caselor rezidențiale și, în general, clădirilor cu volum redus.
Aceste două variante, vor asigura, prin funcționarea lor continuă, ventilarea spațiului și simultan, vor compensa pierderile de căldură sau aer răcit din încăpere. Acolo unde se poate, este recomandat să fie adoptat un sistem de o ventilație hibrid, pentru reducerea costurilor. De asemenea, mai există și varianta sistemului care se bazează pe ventilația naturală, despre care am vorbit mai pe larg aici.
În ceea ce privește băile și bucătăriile, considerate spații unde evacuarea aerului este preponderentă, este indicată utilizarea unor ventilatoare de extracție. Această combinație între un sistem de recuperare de căldură și ventilatoare separate pentru baie și bucătărie (ambele având un cost redus), va reduce costurile întregului proiect.
Ventilație cu recuperare de căldură HRV sau ERV?
Pentru a lua cea mai bună decizie atunci când dorești să instalezi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, trebuie să ai o bază de cunoștințe despre modelele de ventilație. Pentru o locuință rezidențială, poți alege dintre două modele, pe care le vom prezenta în continuare. Ambele au același rol: eliminarea aerul viciat din casă și înlocuirea lui cu aer proaspăt.
- HRV (centrală de ventilație cu recuperare de căldură) – folosește căldura din aerul de ieșire pentru a ridica temperatura aerului de intrare din exterior, pe măsură ce acesta intră în casă în timpul sezonului rece, atunci când apare nevoia de încălzire. Acest proces reduce energia utilizată de sistemul de încălzire pentru a ridica temperatura aerului exterior până la punctul de temperatură stabilit pe termostat. Celulele HRV sunt fabricate din materiale impermeabile, precum aluminiu sau un compozit din plastic care nu permit încrucișarea gazelor nocive cu aerul care intră.
- ERV (recuperator de căldură cu entalpie) – diferă de HRV deoarece materialul din care este fabricat este unul permeabil, care permite transferul unei părți din umiditatea aerului de evacuare către aerul de intrare din exterior. Aerul interior mai umed, egalează nivelul aerului mai uscat pentru a menține nivelul de umiditate la 40-60% așa cum este recomandat pentru un mediu confortabil și sănătos. În sezonul rece, ERV va inversa transferul pentru a îndepărta umiditatea din aerul proaspăt ce urmează să intre în casă. O regulă general valabilă este faptul că HRV este mai eficient în zonele cu climă mai rece, în timp ce ERV este mai potrivit în zonele cu o climă umedă-caldă, care necesită o răcire mai considerabilă.
Avantaje și dezavantaje ale sistemelor cu recuperare de căldură
Înainte de a demara întreg procesul de instalare a unui astfel de sistem, este bine să te informezi în privința consecințelor pozitive sau negative ce vor apărea înainte și după punerea lui în funcțiune.
Avantaje
- Gestionarea suficient de precisă a nivelului de ventilație în toate anotimpurile;
- Conservarea și îmbunătățirea condițiilor de locuire, muncă, comerț, producție;
- Eliminarea consistentă din aerul interior a alergenilor, prafului, bacteriilor și virusurilor;
- Înregistrarea de economii cu energia care se consumă pentru încălzire și/sau climatizare;
- Întreținere care se realizează fără efort în funcție de modelul de sistemul ales;
- Soluții de mentenanță și reparații profesionale accesibile;
- Integrare configurabilă cu designul încăperilor.
Dezavantaje
- Costuri diferite legate de dimensionarea proiectului în funcție de volumul încăperilor;
- Costuri pentru aparatura și materialele consumabile în funcție de numărul de camere;
- Afectarea și necesitatea modificării design-ului interior atunci când se operează pentru o ventilație cu recuperare de căldură cu tubulatură.
Cunoașterea avantajelor și dezavantajelor este utilă pentru a ști exact care sunt beneficiile și măsurile ce trebuie luate pentru a estompa punctele mai puțin plăcute. Per total, soluțiile profesionale de ventilație cu recuperare de căldură oferă confort și te ajută să economisești.
De ce trebuie să te asiguri înainte de instalarea sistemului de ventilație?
Din ce am prezentat până acum, poți vedea clar beneficiile pe care sistemele de ventilație cu recuperare de căldură le oferă. Chiar dacă vei opta pentru un sistem descentralizat sau pentru unul centralizat, te poți aștepta ca randamentul să fie cel puțin egal cu descrierea performanțelor arătate de producător. Presupunând că dimensionarea și montajul sunt realizate ca la carte, iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul înainte de începerea acestui proiect:
- Clădirea trebuie să fie bine izolată la toate nivelurile (subsol, pereți, tavan, pod, acoperiș). Astfel va reține căldura produsă și va contribui la economisirea de energie;
- Montarea la ferestre, uși de interior și exterior a unei tâmplării termoizolatoare de calitate pentru a asigura toate golurile dedicate pentru uși și ferestre cu o barieră termoprotectoare eficientă;
- Clădirea este prevăzută cu puncte dedicate pentru aerisire naturală, pentru amplasarea de ventilatoare cu grilă la băi și spațiu pentru montarea tubulaturii de evacuare a hotei de bucătărie;
- În faza de proiect, este necesară o descriere cât mai exactă a modului în care vor fi utilate încăperile, deoarece proiectantul sistemului va ține cont de aceste poziționări și efectul se va resimți în aerisirea echilibrată a spațiului.
Cât costă instalarea sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură?
Prețul instalării unui astfel de sistem diferă în funcție de mai mulți factori, dintre care amintim:
- Mărimea locuinței;
- Tipul sistemului de ventilație;
- Numărul de puncte de intrare și ieșire necesare pentru generarea unui confort termic sporit;
- Numărul de ventilatoare de aerisire necesare pentru un schimb de aer corespunzător;
- Numărul și tipul accesoriilor necesare pentru o eficiență ridicată;
- Dificultatea instalării.
Costul major generat de instalarea unui sistem de ventilația cu recuperare de căldură este cel al achiziției inițiale. Un sistem bun poate să coste câteva mii de lei, ceea ce poate reprezenta o investiție destul de costisitoare. Un ventilator de aerisire pleacă de la prețul de 950 de lei pentru un sistem descentralizat cu recuperator de căldură din ceramică. O centrală de ventilație pleacă de la un preț de 6.000 de lei.
Ulterior, costul de exploatare este unul minim. Pentru un sistem de ventilație descentralizat care cuprinde 4 ventilatoare și 1 ventilator de baie, costul de exploatare pentru întreaga casă este de 0.2 bani pe zi. Ventilatoarele vor genera un consum de curent electric scăzut, de doar 300 Wh/zi, ceea ce înseamnă că, într-un an de zile, ventilația nu te va costa mai mult de 75 de lei. Deși investiția inițială este una destul de consistentă, costul mic de exploatare și economia de energie termică duc la o recuperare a acesteia în doar 4-5 ani.
Dacă ai de gând să-ți montezi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, sfatul nostru este să apelezi la profesioniști pentru proiectare, alegere și montaj. Multe sisteme sunt subdimensionate și montate greșit. Pe termen lung, este mai bine pentru tine din toate punctele de vedere să te consulți cu experții încă de la început și în special pe partea de montaj.
Surse:
- Ventilatie Cu Recuperare De Caldura
- Sisteme de ventilatie mecanizata cu recuperare de caldura
- 7 Sfaturi Pentru Un Sistem De Ventilatie Cu Recuperare De Caldura
- Cel mai bun sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru apartamente
- Centrală ventilație cu recuperare de căldură sau cu recuperare de energie?
- Noving AIR – aer proaspăt
- Cât costă ventilarea cu recuperare a căldurii pentru întreaga casă?