Principalele calități pe care trebuie să le îndeplinească o casă, pe lângă scopul său practic, este să fie primitoare, confortabilă și totul să funcționeze cum trebuie, nu-i așa? Să îți facă plăcere să te întorci în acel loc numit „acasă”, unde totul este perfect. Ce înseamnă însă o casă în care totul funcționează cum trebuie?
Pentru unii dintre noi, acest lucru poate însemna o casă care le oferă locuitorilor săi toate elementele necesare care o fac eficientă, în care toate instalațiile și componentele lor își deservesc în mod util scopul. Privind din acest punct de vedere, o cameră tehnică gândită pentru locuința ta, în care sunt amplasate toate echipamentele instalațiilor și dispozitivele de care depind toate utilitățile, este o idee pe care nu trebuie să o treci cu vederea. În cele ce urmează, vom încerca să explicăm ce este o cameră tehnică, cum o amenajezi și cum îți poate fi de folos.
Ce este o cameră tehnică?
Camera tehnică este o încăpere cu un rol special într-o casă. Este locul în care sunt adunate unele dintre cele mai importante elemente ale unei locuințe: centrala termică, magistralele de apă și de gaze. În același timp, este și locul în care mulți preferăm, având în vedere problemele legate de spațiu, să instalăm unele echipamente electrocasnice, cum ar fi mașina de spălat sau uscătorul de rufe.
În funcție de momentul în care a fost adăugată construcției, camera tehnică poate fi de două feluri:
- Inclusă în proiectul de construcție – în zilele noastre, toate proiectele de case au o cameră dedicată echipamentelor esențiale pentru locuință. În general, această încăpere are niște dimensiuni fixe, dar ai posibilitatea ca, în cazul în care începi o casă „de la zero”, să poți discuta cu arhitectul detaliile și dimensiunile ei.
- Adăugată unei case deja construite – aceste camere tehnice sunt cele adăugate unei case deja construite. De obicei sunt ridicate în afara construcției și împart un singur perete comun cu restul casei. Dacă ai de gând să îți construiești o cameră tehnică lângă casa ta, trebuie să ceri neapărat opinia unui arhitect: vei avea nevoie de un proiect și de autorizație de construcție.
Un lucru esențial care trebuie luat în considerare este faptul că o eventuală construcție a acestei camere extrem de importante, în care se montează centrala termică și sistemele de alimentare cu apă, trebuie să respecte câteva reguli foarte importante, mai ales normativele în vigoare în ceea ce privește instalațiile de gaze (Norma tehnică ANRE din 05.02.2009), pentru a evita pericole de tipul exploziilor, incendiilor sau intoxicării cu substanțe vătămătoare pentru locatarii din acel spațiu.
Ce echipamente poate conține?
Principalul criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când te gândești la ce echipamente poți plasa în această cameră tehnică este spațiul. Camerele tehnice de dimensiuni standard sunt create special pentru a plasa acolo centrala termică, rețeaua de conducte și robineții centrali. Dacă însă ai mai mult loc la dispoziție, poți să muți aici și alte echipamente electrocasnice care, altfel, ar fi instalate în bucătărie sau în baie și să economisești un spațiu pe care îl poți folosi în alte scopuri.
Iată o listă cu principalele echipamente pe care le poți plasa în camera tehnică:
- Centrala termică
- Pompa de apă
- Stația de filtrare
- Hidroforul
- Boilerul
- Rețeaua principală de apă
- Robineții de siguranță
- Vanele de alimentare
- Generatorul electric
Pe lângă echipamentele de mai sus, esențiale pentru buna funcționare a unei case, în camera tehnică își mai pot găsi locul și unele electrocasnice, între care cele mai des întâlnite sunt:
- Mașina de spălat
- Masa de călcat
- Uscătorul de haine
- Frigiderul
Amplasare, dimensiuni și materiale folosite
Principalul criteriu de urmat când planifici camera tehnică este utilitatea ei. Poziționarea și dimensiunile camerei tehnice depind de tipul de utilități pe care le dorești, de echipamentele aferente lor și, bineînțeles, de dimensiunile casei.
O regulă generală de care trebuie să ții cont este cea potrivit căreia camera tehnică se poziționează întotdeauna la parter sau la subsolul casei, niciodată la etaj. De asemenea, se recomandă să fie construită într-o zonă mai izolată de restul casei, ca de exemplu să fie alipită garajului. Motivul este unul simplu – gândește-te la zgomotul puternic și neplăcut produs de un hidrofor, de instalații sau chiar de mașina de spălat, unul pe care bănuim că nu ai vrea să îl auzi în fiecare zi.
Totodată, un lucru care nu trebuie trecut cu vederea este recomandarea ca accesul să se facă din exterior, în timp ce ușa de acces este obligatoriu sa se deschidă, de asemenea, spre exterior, pentru a nu fi astfel obturată evacuarea în cazul unui accident.
În mod obișnuit, dimensiunile camerei tehnice sunt stabilite împreună cu arhitectul care îți proiectează casa. Opinia acestuia este importantă, deoarece el îți poate calcula foarte precis cât spațiu ai nevoie pentru toate echipamentele pe care vrei să le instalezi în camera tehnică. Această încăpere trebuie să păstreze însă anumite proporții cu restul construcției, din rațiuni de siguranță structurală. De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că o cameră tehnică prea mare înseamnă spațiu redus din alte încăperi, cum ar fi baia sau bucătăria.
O cameră tehnică „clasică” – care ar fi utilată doar cu centrala termică, robineți și conductele principale de apă și gaze – trebuie să aibă cel puțin 2×2 metri. Dimensiunile pot, bineînțeles, să crească în funcție de celelalte echipamente electrocasnice și de alte dispozitive pe care vrei să le instalezi. Dacă te gândești să ai o cameră tehnică mai mare, este o idee bună să iei în calcul dimensiunile standard ale acestor echipamente:
- mașina de spălat – 60 cm
- frigider – 60 cm
- masă de călcat – 2 m
- uscător de rufe – 2 m
Mai mult decât atât, un specialist te poate ajuta să găsești și soluții alternative pentru depozitare, cum ar fi dulapurile instalate pe pereți.
Spre deosebire de celelalte încăperi ale casei, camera tehnică trebuie să fie mai bine izolată, iar finisajele trebuie să fie ignifuge și să ofere protecție împotriva umezelii și a mucegaiului. Finisajele recomandate sunt cele de tip gresie, faianță și/sau plăci ceramice, cu specificația că trebuie să aibă o rezistență solidă la trafic, la substanțe agresive și la zgârieturi. De asemenea, se recomandă și amplasarea unui sifon pe pardoseala camerei, dispozitiv care va ajuta la evitarea scurgerilor produse de hidrofor, de exemplu.
Aceste lucruri sunt importante de avut în vedere deoarece în această încăpere vei desfășura activități de întreținere și mentenanță, așa că trebuie să investești atent în tencuială de durată, capabilă să reziste în timp.
Un alt lucru de care nu trebuie să uiți este și montarea unei surse de încălzire. Aceasta are importantul rol de a preveni deteriorarea instalațiilor de apă în sezonul rece, care pot fi cauzate de îngheț. Nu în ultimul rând, la fel de esențială este și instalarea unui sistem de ventilație.
Măsuri de siguranță
Având în vedere faptul că această cameră este destinată amplasării unor echipamente diferite, cu roluri și cu moduri de funcționare diferite, riscurile producerii unui accident sunt mai mari. De aceea, îți recomandăm să ai în vedere mai multe măsuri de siguranță care să îți asigure liniștea și să te ferească de incidente neplăcute. Iată câteva dintre acestea:
- Solicită întotdeauna intervenția unor persoane autorizate atunci când echipamentele din camera tehnică nu funcționează corect.
- Nu depozita substanțe inflamabile în apropierea unor echipamente sub tensiune.
- Protejează toate sursele de curent de apariția unor posibile scurgeri de lichid (în principal apă).
- Înlocuiește sau folosește, pe cât posibil, țevile de metal în detrimentul celor din plastic.
Avantaje
Existența unei camere tehnice specifice este o apariție relativ nouă în ceea ce privește proiectele de construcție a caselor din țara noastră, iar acest lucru se poate explica destul de simplu: folosirea centralelor termice și a unei multitudini de electrocasnice a cunoscut o creștere extraordinară în ultimii ani, spre deosebire de ultimii 15-20 de ani, să spunem. În momentul de față însă, toate proiectele de construcție a unei case includ și un plan pentru o cameră tehnică, care vine la pachet cu următoarele avantaje:
- Comprimă, într-un singur loc și într-un spațiu sigur, unele dintre elementele vitale ale casei: centrala termică, conductele principale de apă și de gaze.
- Te ajută să scapi de zgomotul pe care le produc unele echipamente electrocasnice, cum ar fi mașina de spălat.
- Te ajută să economisești mai mult spațiu util, pe care mai apoi îl poți folosi după bunul plac.
- Ușurează accesul, atât al tău, cât și al instalatorilor sau al altor profesioniști, la echipamentele de întreținere și la utilități.
- Reduce șansele producerii unor accidente prin faptul că toate echipamentele supuse riscului sunt mutate într-o încăpere separată, izolată și încuiată.
În concluzie, o cameră tehnică este o soluție foarte bună pe care trebuie să o ai în vedere deoarece vine la pachet cu foarte multe avantaje. Pe lângă spațiul pe care îl economisești și pe care îl poți folosi mai apoi așa cum îți dorești, o cameră tehnică te ajută să limitezi accesul la echipamente care pot crea probleme, precum instalația de gaz sau centrala termică, și să te ajute să îți ții, astfel, familia și pe cei dragi în siguranță, departe de posibile probleme.
Surse
- Camera tehnică: ghid complet pentru amenajare și sfaturi pentru montarea centralei termice
- Camera tehnică sau unde este de preferat să instalăm centrale termice și unde este de evitat
- Camera tehnică: ce este important de știut
- Cameră tehnică centrală pe lemne
- Camera tehnică: ce rol are, echipamente, proiectare și construcție