Te-ai gândit vreodată cât este de util să pleci în weekend liniștit, știind că poți fi anunțat printr-un simplu mesaj pe telefon de prezența unui intrus în curtea sau casa ta? Mai mult, să poți avea și înregistrarea video pentru ca intrusul să poată fi identificat rapid? Sau să fii avertizat când copii tăi se află în apropierea fântânii din curte? Ei bine, la acest moment avem o serie de dispozitive sau gadget-uri care să te ajute atunci când ești în impas. Iar unul dintre aceste dispozitive inteligente, care fac această provocare mai ușoară, este senzorul de mișcare. În continuare vei vedea că sunt senzori inteligenți care pot să îndeplinească simultan rolul de protecție a locuinței, dar și de economisire a energiei, întrucât pot fi folosiți pentru a porni sau opri robinetul de apă sau de a acționa sistemul de iluminat.
Ce sunt senzorii de mișcare?
Un senzor de mișcare (sau un detector de mișcare) este un dispozitiv electronic proiectat pentru a detecta și măsura mișcarea. Senzorii de mișcare sunt utilizați, în principal, în sistemele de securitate a locuințelor și a unor spații mai vaste, precum clădiri de birouri sau supermarket-uri, dar pot fi întâlniți și în componența telefoanelor, distribuitoarelor de prosoape de hârtie sau consolelor de jocuri.
Senzorii de mișcare au în componența lor trei componente majore: o unitate de senzori, un computer încorporat și o parte de hardware (sau componenta mecanică). Aceste trei părți variază în mărime și configurație, deoarece senzorii de mișcare pot fi personalizați pentru a îndeplini funcții foarte specifice. De exemplu, senzorii de mișcare pot fi utilizați pentru a activa proiectoarele, a declanșa alarme sonore, a activa comutatoarele și chiar pentru a alerta poliția.
Cum funcționează?
Cele mai multe tipuri de senzori de mișcare funcționează pe baza undelor infraroșii sau a ultrasunetelor, cu excepția celor cu microunde, a căror impulsuri măsoară reflexia pe un obiect în mișcare. În cazul undelor infraroșii, senzorii “trasează” o hartă invizibilă a unui anumit perimetru, în timp ce senzorii bazați pe ultrasunete funcționează prin transmiterea undelor sonore de înaltă frecvență care scanează obiectele aflate în jur și emit senzorului informațiile din mediu.
În momentul în care o persoană pătrunde în raza de acțiune a senzorului, acesta detectează rapid existența unui intrus, determinată fie de temperatura organismului acelei persoane, fie de sunete. În acel moment, este trimis un semnal către panoul de control al sistemului de securitate, iar acesta se conectează, la rându-i, la platforma centrului de monitorizare, trimițând o notificare cu privire la o posibilă prezență nedorită.
În zilele noastre, datorită progresului tehnologic, unele sisteme de securitate bazate pe senzori de mișcare pot chiar să te anunțe, printr-o notificare pe telefonul tău, de existența unui intrus în casa sau curtea ta, în timp ce anumite sisteme de securitate declanșează automat înregistrarea audio-video, atunci când senzorii de mișcare detectează apariția unei persoane neautorizate în perimetrul securizat.
Care sunt cele mai cunoscute tipuri de senzori?
Senzor cu infraroșu pasiv (PIR)
Este cel mai cunoscut și mai utilizat pe scara largă în sistemele de securitate și se bazează pe detectarea căldurii corpului. Atunci când sistemul este armat, senzorii de mișcare sunt activați. Odată ce senzorul intră în acțiune, acesta poate detecta căldura și mișcarea în zonele înconjurătoare, creând o arie de protecție de tip “grilaj”. În cazul în care un obiect în mișcare blochează mai multe zone de rețea și dacă nivelurile de energie în infraroșu se schimbă rapid, senzorii sunt declanșați.
Senzorul pe bază de microunde (MW)
Acesta trimite impulsuri cu microunde și măsoară reflexia pe un obiect în mișcare. Senzorul de acest tip acoperă o suprafață mai mare decât senzorii infraroșu, dar sunt mai vulnerabili la interferențe electrice.
Tehnologia Dual Motion
Senzorii de mișcare pot combina anumite caracteristici în încercarea de a reduce alarmele false. De exemplu, un senzor infraroșu (PIR) poate fi combinat cu un senzor cu microunde (MW). Din moment ce fiecare operează în diferite zone ale spectrului, iar unul este pasiv și unul este activ, tehnologia dublată a acestor senzori ajută la reducerea posibilității emiterii unei alarme false, deoarece ambii senzori trebuie să fie declanșați.
Zonă reflectorizantă
Detectorul emite raze infraroșii cu ajutorul unui sistem de becuri LED. Folosind reflexia acestor raze, senzorul măsoară distanța față de persoană sau obiect și detectează dacă obiectul/persoana se afla în zona desemnată.
Senzorul cu ultrasunete
Acest tip de senzor trimite impulsuri de unde ultrasonice și măsoară reflexia pe obiectele aflate în mișcare.
Recomandări pentru montarea corectă a senzorilor de mișcare
Dacă alegi un sistem de securitate care necesită instalare profesională, instalatorul va ști exact cum să configureze corect atât senzorii, cât și sistemul. Dacă însă ai achiziționat un sistem care poate fi montat și de către tine, este foarte simplu: trebuie doar să citești cu mare atenție instrucțiunile de instalare, deoarece acestea includ toate recomandările necesare pentru ca tot procesul să se desfășoare fără probleme. Acest lucru este important de precizat deoarece multe dintre alarmele false sunt, de obicei, cauzate de instalarea defectuoasă sau de erorile de utilizare.
Iată câteva recomandări generale pentru o montare corectă:
- Montează senzorii de mișcare la îmbinarea a doi pereți;
- Păstrează o distanță de aproximativ 3-4 metri față de alte surse de încălzire a locuinței;
- Nu monta senzorii de mișcare prea aproape de gurile de aerisire sau în bătaia directă a razelor de soare, deoarece chiar și simpla trecere a unui nor prin lumina directă a acestuia poate declanșa acțiunea senzorului;
- Montează senzorii de mișcare în apropierea zonelor de acces în curte, sau a zonelor de acces în locuință.
Care sunt senzorii potriviți locuinței tale?
Senzorii cu infraroșu (PIR) sunt folosiți pe scară largă în sistemele de securitate, de aceea sunt considerați varianta cea mai bună pe care o poți alege. De asemenea, aceștia pot fi folosiți și pentru a porni și opri robinetele de apă în mod automat sau pentru a activa luminile atunci când o persoană intră într-o cameră. Astfel, poți economisi energie într-un mod simplu și fără efort!
Totodată, senzorii mai pot îndeplini și alte cerințe, precum:
- Să îți trimită o notificare în cazul în care se intră în stare de alertă;
- Să declanșeze soneria atunci când cineva se apropie de ușa de la intrare;
- Să îți trimită o notificare atunci când copiii sunt în apropierea unei zone restricționate sau potențial periculoase (garaj, subsol, fântâna din curte etc.)
- Să te anunțe în cazul în care animalele de companie sunt în zone în care nu ar trebui să se afle.
De asemenea, dacă ai animale de companie precum câini sau pisici, un senzor cu infraroșu poate fi setat pentru a ignora animalele de companie până la un anumit număr de kilograme, dar se recomandă folosirea unuia de tip Dual Motion dacă locuiești la casă și le ții în curte. Senzorul Dual Motion este mult mai „rezistent” în fața alarmelor false, cauzate de mișcarea animalelor prin curte.
Care sunt prețurile?
Prețurile unui senzor de mișcare pot varia în funcție de model, de compania care îl produce, de raza de acțiune și de funcționalități, dar, pentru cele folosite în mod curent de către utilizatorii casnici, acestea se încadrează în intervalul 50 – 300 de lei. De asemenea, trebuie precizat faptul că folosirea senzorilor de mișcare ca parte dintr-un sistem de securitate complet poate duce la creșterea costurilor de achiziție și instalare.
În concluzie, folosirea senzorilor de mișcare este o alegere foarte bună dacă îți dorești să te asiguri că familia și locuința ta sunt în siguranță. Deși nu presupune foarte mult efort din partea ta, instalarea unui sistem de securitate cu senzori de mișcare se poate dovedi o investiție foarte bună, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.